Mer om det lysende objektet på himmelen

Har vært så heldig å få hjelp av Pål til å dra så mye opplysninger ut av bildene som mulig, og de er satt opp på en montasje i kronologisk rekkefølge med tidspunktet for når hvert enkelt bilde ble tatt. Det er ikke så enkelt å forsøke gi noe vettug svar på hva dette var, men kanskje var jeg for rask når det gjaldt min tvil om at det kunne være en såkalt kinesisk lykt? Klikk for full størrelse:

UFO-montasje

Det er interessant å se hvor raskt det skifter farge og form. Faktisk fra et sekund til et annet, men var det en kinesisk lykt, kan jo variasjonene komme av at flammen blafret i vinden den natta jeg tok bildene. Her er en link om en som meldte fra om en UFO nord på Vestlandet, men som nok hadde vært vitne til ei slik lykt. Jaja, det var jo en UFO for ham, så lenge han ikke visste hva han hadde sett.

http://www.rbnett.no/lokal/molde/article493149.ece

Hotlinker til et av bildene fra artikkelen:

12 thoughts on “Mer om det lysende objektet på himmelen

 • 17. juni 2015 at 12:49
  Permalink

  På flere av bildene kan en også ane en fasong som er forenlig med ei slik lykt, i hvertfall slik de ser ut på de bildene jeg har tittet litt på.

  Variasjonene i vinkel og farge kan begge komme av at det blåste den dagen, hvilket kunne få en slik lykt til å vingle en del, samt at det blafret i flammen, hvilket ga forskjellig lys/farge. Det blåste ganske mye hele kvelden og natta, og den kan jo også forklare hvorfor retningen var ganske stabil fra vest mot øst.

  Får jeg tak i ei slik kinesisk lykt, skal jeg få noen til å sende den opp for meg på tilsvarende tidspunkt som da jeg tok bildene, og da skal jeg stå klar med kameraet for å se om det ikke kan være mulig å gjenskape de bildene jeg tok. Får jeg gjennomført dette ei natt det er så bløtt i skog og mark at det ikke fører brann, vil jeg selvfølgelig lage en sak om det.

 • 17. juni 2015 at 17:06
  Permalink

  Melder meg frivillig til oppseding. ☺

 • 17. juni 2015 at 21:00
  Permalink

  Skal du bli pappa?

 • 17. juni 2015 at 21:53
  Permalink

  Kritikk av fortskrivningssyndrom er avleggs…hehe.

 • 17. juni 2015 at 22:18
  Permalink

  Er nok kanskje avleggs, men når muligheten melder seg såpass som denne gang … 🙂

  Du kan være lysoppsendingsbas. Trenger dette eksperimentet, for nå har jeg begynt å føle en viss uro i forbindelse med min foreløpige konklusjon.

 • 21. juni 2015 at 10:20
  Permalink

  Hvis dette er en punktlyskilde fotografert om natta, så er det du ser kun turbulens i atmosfæren, sannsynligvis i kombinasjon med kamera som ikke er stasjonært. Prøv å filme en lyssterk stjerne under samme forhold.

 • 21. juni 2015 at 12:15
  Permalink

  ISO-800
  f/6,3
  1/640 sek.
  439 mm. (x 1,6)

  Jeg vet hva du mener, men det var ikke noe slikt. Eneste lysende objekt på himmelen, meget lyssterkt, og beveget seg vest-øst, kanskje tre ganger så raskt som Venus beveger seg, for å forsøke gi en hastighetsbeskrivelse. Det var også det eneste lysende himmelobjektet da jeg tok bildet.

  Bildene ble tatt fra stativ med selvutløser. Måtte følge etter objektet et par ganger, altså løsne festet på kulehodet på stativet og flytte siktepunktet lenger øst. Benyttet også bildestabilisator, men det var ved en forglemmelse, for jeg hadde ikke behøvd gjøre det med den raske lukkertiden og stativ. Lyset ble kraftig dimmet ned grunnet den raske lukkertiden, derav ISO-innstillingen, som dessverre kunne vært enda høyere, men det var det lysende objektet jeg forsøkte ta bilde av, ikke naturen rundt i naturlig belysning. f-stoppen er fast. Objektivet er ikke lyssterkt.

  Her er det siste bildet i serien av ni bilder over, og jeg har behandlet det i fotoprogram for å få fram så mye lys som mulig. Bjørka som en ser mange av de enkelte løvene på befinner seg ca. 170 meter fra der bildet ble tatt, og det lysende objektet sees gjennom løvverket.

 • 21. juni 2015 at 12:32
  Permalink

  Bildet åpner seg med høyere oppløsning hvis en limer inn bildeadressen i adresselinja på nettleseren.

 • 22. juni 2015 at 20:59
  Permalink

  Nå vet ikke jeg hva du så, men en punktlyskilde behøver ikke være en stjerne, det kan være en satellitt. ISS er noen ganger synlig fra sørlige Norge og er meget lyssterk.

  Bildene i artikkelen ligner veldig på mange av bildene jeg selv har tatt med teleskop, der tirbulensen i atmosfæren vrir og vrenger på bildet, dette er spesielt tydelig ved høy forstørrelse.

  se f.eks. https://www.youtube.com/watch?v=bZV_g57pto4
  (gjennom teleskop, merk effektene nær fokus). I Norge er det som regel mye kraftigere turbulens, spesielt lavt på himmelen.

  Jeg vet som sagt ikke hva du så, men det ligner hva jeg har erfart som veskrevet.

 • 22. juni 2015 at 21:16
  Permalink

  Ok, og takk, Amatør1! Har sett mange satellitter krysse nattehimmelen, men de synes som små, lyssvake objekter selv på svarteste vinternatta, så jeg er er ikke vant til, og var ikke klar over, at noe menneskeskapt i bane kunne lyse så sterkt. Men nå er jo ikke akkurat ISS å sammenligne med en liten satellitt, så du kan meget vel ha rett. Den har kanskje et digert solcellepanel? Skal følge med videre, og kanskje den dukker opp igjen?

 • 23. juni 2015 at 00:06
  Permalink

  Objektet var lavt over horisonten i sør, og da jeg bor noen mil sør for Oslo, tviler jeg sterkt på at ISS kunne blitt sett derfra, og det er vel Oslo de dataene gjelder for. Kanskje det var ISS jeg tok bilde av? Har sjekka klokkeslettet på bildene, og det var like før klokka 00:00, ikke en drø time tidligere som jeg opprinnelig skrev. Se på dette bildet, som er tatt fra bakken og er av ISS da den passerte på himmelen over fotografen:

  http://photo.net/photodb/photo?photo_id=16349812&size=md

  Photographer’s Request for Critique

  –J. Harrington USA (Massachusetts)
  ISS from Earth Photo

  International Space Station photo from earth: Canon 7D 100-400L at 400, manual focus, ISO 400, 1/400 second F6.3. Hand held. Shown at 200% size.Comments, questions, critiques and ratings are encouraged.

  Jeg tror du har løst nøtta, Amatør1.  Hvis det er ISS eller noe annet litt digert jeg har tatt bilde av, så gjetter jeg på at solcellepanelet reflekterte sollyset rett mot meg, ettersom jeg så lyset så forbasket klart. Det minner så mye om bildene jeg tok, og sammen med din forklaring om atmosfæreforevrengning av farge og form, tror jeg sannelig at prøveoppsendingen av kinesisk lykt er avlyst for denne gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Optionally add an image (JPEG only)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: