Om hullet foran Høyblokka og vindusglasset som fyker ut av Y-blokka

Vi begår alle tabber fra tid til annen. Feil gjøres i god tro. Dette er ikke ment som en kritikk av de som har tatt feil. Tvert imot, så publiserer jeg denne saken fordi jeg føler meg trygg på at også andre fakta-søkere ønsker rydde feiltolkinger av veien, slik at det skal bli enklere å kunne konsentrere seg om reelle avvik mellom det som utspant seg, og det som har kommet fram som sannheter fra etterforskende myndighet via De presstituerte.

Hullet foran Høyblokka på Einar Gerhardsens plass

Hullet foran Høyblokka
Hullet foran inngangen til Høyblokka på Einar Gerhardsens plass som vist i Johan Christian Tandbergs film.

Noen har lagt stor vekt på dette med hullet etter eksplosjonen. Påstanden er at hullet under bombebilen ikke fantes rett etter eksplosjonen, og muligens ikke fantes før et par-tre dager senere. Det er lett å skjønne hvorfor mange har trodd dette utfra noen av de sparsomme lavkvalitetsvideoene som er å finne på Internett. Som jeg har gjort klart tidligere, fantes hullet allerede i minuttene etter eksplosjonen. Det er å se på et fotografi av Espen Naumann som jeg ikke klarer finne igjen i farta, der man til og med kan se Golfen i bakgrunnen der den står på sin opprinnelige plass, før Oslo brannvesen tauer den lenger nedover plassen, eller sørover i Grubbegata. Dessuten går Johan Christian Tandberg forbi hullet og filmer det i filmen som tidligere fantes flere steder, linket til her på siden til TV4. Sist jeg sjekket var denne slettet av TV4, men den finnes flere andre steder, og snutter av den er brukt av flere, blant annet NRK. Til det siste først, 8:10 ut i filmen:

I originalfilmen, slik den ble vist på blant annet TV4, filmer Tandberg mens han går mot hullet, og få sekunder senere snur han seg rundt, og filmer mot S-blokka, der personbilen (Golfen) fortsatt står urørt av Oslo brannvesen. Her er en svært grovt laget animasjon av dette, tatt fra sammenhengende film:

Animasjonen hullet ved Høyblokka

Vinduene i Y-blokka blåste utover, derfor var det sprengstoff/eksplosjon inne i bygningen

Glasset spruter utover fra Y-blokka mot Høyblokka
Glasset spruter ut fra Y-blokka og mot Høyblokka og arnestedet for eksplosjonen.

Bildet over har jeg hentet fra Hans Gaarders film:

Fra NRK-filmen, 9:00, kan vi se fra et overvåkningskamera i en nærliggende butikk. Legg merke til hvordan døra fyker utover, og altså blir utsatt for den samme effekten som vinduene i noen av byggene rundt Høyblokka. Det er to ting som kan ha skjedd og som forårsaket at vinduene i Y-blokkas side som vendte mot Høyblokka ble blåst ut fra bygget. Eksplosjonen blåste hull i bakken og kan ha fulgt de underjordiske gangene. Dette er mindre trolig, men jeg nevner det som en mulighet. Ellers er det en helt normal hendelse at slike eksplosjoner fører med seg en reaksjon der luften blir slått tilbake mot eksplosjonens sentrum. Eksplosjoner lager et lavtrykksområde, og luften må erstattes. Denne “tilbake”eksplosjonen kan være meget kraftig, og i mange tilfeller dødelig. Her er fra Wikipedia om sjokkbølger/eksplosjonsbølger:

https://en.wikipedia.org/wiki/Blast_wave

A blast wave in fluid dynamics is the pressure and flow resulting from the deposition of a large amount of energy in a small very localised volume. The flow field can be approximated as a lead shock wave, followed by a ‘self-similar’ subsonic flow field. In simpler terms, a blast wave is an area of pressure expanding supersonically outward from an explosive core. It has a leading shock front of compressed gases. The blast wave is followed by a blast wind of negative pressure, which sucks items back in towards the center.

How blast waves cause damage
Blast waves cause damage by a combination of the significant compression of the air in front of the wave (forming a shock front) and the subsequent wind that follows.[14] A blast wave travels faster than the speed of sound and the passage of the shock wave usually only lasts a few milliseconds. Like other types of explosions, a blast wave can also cause damage to things and people by the blast wind, debris, and fires. The original explosion will send out fragments that travel very fast. Debris and sometimes even people can get swept up into a blast wave, causing more injuries such as penetrating wounds, impalement, broken bones, or even death. The blast wind is the area of low pressure that causes debris and fragments to actually rush back towards the original explosions. The blast wave can also cause fires or even secondary explosions by a combination of the high temperatures that result from detonation and the physical destruction of fuel-containing objects.

Konklusjon angående hullet ved Høyblokka og vinduene som knuses utover i Y-blokka

Hullet foran inngangen til Høyblokka ble skapt da bomba eksploderte. Vindusglasset som faller ut fra Y-blokka ble høyst sannsynlig forårsaket av tilbakeslaget etter eksplosjonen. Dette tilbakeslaget skapes av det store og umiddelbare lavtrykket som eksplosjonen skaper, og skjer umiddelbart etter eksplosjonen som en naturlig reaksjon som re-skaper det normale atmosfæriske trykket på og rundt senteret for detonasjonen.

6 thoughts on “Om hullet foran Høyblokka og vindusglasset som fyker ut av Y-blokka

 • 6. august 2016 at 16:27
  Permalink

  Hvordan harmonerer denne forklaringen med Pinnedamas forklaring (eller analyse av hendelsesforløpet da hun ble skadet)? Ble hun skadet av objekter som blåste INN på kontoret hun oppholdt seg, eller ble hun skadet av objekter som på vei UT av bygningen?

 • 6. august 2016 at 20:46
  Permalink

  Hvordan harmonerer denne forklaringen med Pinnedamas forklaring (eller analyse av hendelsesforløpet da hun ble skadet)? Ble hun skadet av objekter som blåste INN på kontoret hun oppholdt seg, eller ble hun skadet av objekter som på vei UT av bygningen?

  Godt tenkt, Pål. Svært godt tenkt. Er vel mulig, men vi må ta i betraktning hennes beskrivelse av at hun ble blåst bakover i rommet av trykkbølgen. Da må i så fall pinnen ha blåst forbi henne, og muligens slått tilbake fra veggen eller blitt sugd tilbake av vakuumet og truffet henne mens hun var på vei bakover. Dette må jeg få tenke litt på. Hennes beskrivelse av hvordan hun sto plassert over skrivebordet vendt skrått mot vinduet åpner ikke for andre muligheter enn dette. Eller det åpner jo for en annen også, men den har blitt skrevet om tidligere.

 • 7. august 2016 at 17:41
  Permalink

  Ja, vi kan jo ikke se bort fra muligheten at hun var «godt sminket», men det vil jo være en forklaring som ikke er til hjelp i akkurat denne tråden. Uansett knallbra jobb som foregår her på bloggen din, arbeid som offentlige myndigheter burde gjøre, men som de tydeligvis ikke er verken i stand til eller villig til å ta ansvar for å få gjordt på skikkelig vis.

 • 11. august 2016 at 23:55
  Permalink

  Det er tydelig at dette med hullets eksistens foran inngangen til Høyblokka på Einar Gerhardsens plass engasjerer folk, og selv om jeg egentlig ikke føler det er nødvendig å dokumentere dette hullet mer enn jeg har gjort til nå, legger jeg ut noen bilder til etter nok en henvendelse . Denne gang dokumenterer de ikke at de var der umiddelbart, det er gjort tidligere, men de viser at ikke alle bilder som blir lagt ut på Internett er av topp kvalitet. Jeg har selv lagt ut noen bilder jeg har snekra sammen som raskt kan vise seg å være uten verdi, eller verre, å vise noe helt annet enn jeg har antydet. Har fortsatt småvondt på lanken etter å ha fått noen fortjente rapp med spanskrøret. Det ville ikke forundre meg særlig om jeg vil få oppleve det igjen. Eneste måten å finne fakta på er å rette opp i feil, for således sakte men sikkert finne brikkene og deres plass i puslespillet.

  De to bildene under er brukt som dokumentasjon på at hullet ikke fantes.

  Det ser ut som om det ikke er et hull, bare en slags skygge/skade i bakken. De to bildene over må være tatt fra originafotografiet til Kripos, og av det har jeg laget omtrent like utsnitt.

 • 19. august 2016 at 13:44
  Permalink

  ser hullet jeg. Erru blind?

 • 19. august 2016 at 14:27
  Permalink

  Erru blind?

  Ikke det jeg har lagt merke til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Optionally add an image (JPEG only)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: