Spettmeis med speilbilde i øyet

Den som klikker på bildet av denne spettmeisen og tar en nærmere titt i øyet dens, vil få øye på huset der jeg bor. Rene CSI-opplegget.

Spettmeis med speilbilde av huset

Spettmeisen er en litt urolig og stressa type. Særlig redd for mennesker er den imidlertid ikke, og da jeg tok dette bildet av den, ble flesteparten av bildene ute av fokus fordi den satt innenfor nærgrensen til objektivet på i underkant av 2 meter. Jeg satt på bakken med føttene rett mot den, og på det nærmeste var den vel ikke mer enn 20-30 cm fra mine undersåtter.

Den er en snåling når den beveger seg i busker og trær. Den ser ut til å trives like godt med å gå både oppover og nedover. Husk det neste gang du ser en liten gråhvit fugl som kommer gående nedover ei grein eller en kvist med hodet først. Da er det en spettmeis. Den er den eneste fuglen vi har som klarer dette kunststykket, noe den klarer til tross for at klørne er som andre småfuglers klør, med tre tær framover, og en bakover.

Det er litt rart å se den klassifisert som spurvefugl. Da tilhører den samme gruppe som blant annet ravn, kråke og skjære. Den ligner ikke veldig på disse, for å si det slik. Det finnes sikkert en vitenskapelig logikk bak denne klassifiseringen og grupperingen, men visuelt sett er det vrient å se noen forbindelse, og ser man på oppførsel og levevis, er det ikke enkelt å finne likheter bortsett fra de åpenbare, at de er fugler.

Spettmeisen ser ut til å klare seg bra, og har et stort utbredelsesområde. Det eneste litt rare er at den ikke ser ut til å trives særlig i Finland. Fra Wikipedia:

Spettmeisens utbredelse

2 thoughts on “Spettmeis med speilbilde i øyet

 • 12. juni 2015 at 09:07
  Permalink

  Den lille hyperaktive nissen der pleier å samle solsikkefrø og lagre de på de merkeligste plasser. Har sett den sitte på garasjeveggen for å plassere frøene mellom panelbordene. Merkelig liten sak det der… 🙂

 • 12. juni 2015 at 12:03
  Permalink

  Det du nevner om hyperaktivitet får meg til å tenke på om ikke spettmeisen ville blitt tvangsmedisinert og plassert i spesialklasse for vanskeligstilte hvis den var menneske. Uten at det er noe galt med den i det hele tatt, den er bare litt, hva skal vi si, ivrig?

  Tidligere har jeg nevnt to nye fuglearter, nemlig kjøttspett og gapameis. Kanskje er den på bildet over en ny art den også? Speilmeis? Hadde den ikke hatt vinger og fjær, ville den muligens blitt plassert i nebbdyrfamilien. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Optionally add an image (JPEG only)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: