Tidslinje fra ABB parkerte bombebilen til han ble arrestert av Delta på Utøya

Tidslinje ABB 22. juli 2011

Vi vet disse tidspunktene utfra Beck-Gjørvs 22. juli-rapport, og de offentlige rettsdokumentene. ABB kjører fra Hammersborg torv i Oslo, og blir registrert ved den amerikanske ambassaden ca. 16 minutter senere. Her er så lang tid turen tar uten heft i følge NAF:

Hammersborg torg til amassaden

Akkurat hva som skjedde deretter er jeg ikke sikker på, men har minner om en veltet bil og sperret vei. Hjelp meg gjerne med dette. Det som skjedde var at ABB dro tilbake østover, og politiet observerte ham i Bjørvikatunnelen, retning Lysaker, hvor han igjen ble observert.

Fra ambassaden via Bjørkvika til Lysaker

ABB brukte 16 minutter på denne turen som er estimert til 19 minutter, og kanskje stresset han for å ta igjen det tapte, for han kjørte forbi politiet i Bjørvikatunnelen.

Vi tar en oppsummering så langt. ABB dro fra OBOS-bygningen ved Hammersborg torg ca. klokka 15.20. Via USAs ambassade, så tilbake til vestgående gjennom Bjørvikatunnelen til Lysaker, der han blir registrert klokka 15.57. Han brukte 37 minutter på turen. Vi ser hva NAFs ruteplanlegger sier om denne ruta.

Hammersborg-ambassaden-Bjørvika-Lysaker

ABB brukte ca. 10 minutter lenger tid enn den estimerte. Han kan jo ha kjørt feil et par ganger i forbindelse med at han måtte snu ved ambassaden.

Deretter tråkker han hardt på gassen, og bruker bare 6 minutter fra politiobservasjonen ved Lysaker til han blir observert ved politistasjonen i Sandvika klokka 16.03. Det er drøye halve tiden som NAFs ruteplanlegger forteller:

Lysaker til Sandvika

Neste sted han blir observert er av fotoboksen ved Næss Camping 16.22. Han brukte 18 minutter fra Sandvika til Næss, hvilket er akseptable 3 minutter raskere enn estimert lovlig hastighet:

Sandvika til Næss Camping

Derfra til avkjøringa til Utøykaia hvor han svingte unna for å parkere og “ordne våpen og klistre en PST-logo på bilen, brukte han 3 minutter, så da må han ha kjørt langt over fartsgrensa:

Nesveien til Utøya

ABB brukte ca. 30 minutter på å forberede seg før han ba en vakt ved Utøykaia om å kontakte skipperen på ferga. Dette betyr såvidt jeg klarer se, at bortsett fra at noe gikk galt så han måtte snu ved den amerikanske ambassaden, synes den offisielle tidslinjen å ligge innenfor rimelige avvik. Så sant jeg ikke har oversett noe, betyr dette at det er én ting mindre å tenke på. For det er det jeg har gjort en stund angående dette, og nå er det gjort. Intet mistenkelig. Sjekk gjerne at jeg ikke har gjort noe galt, og kommenter gjerne dette med omveien han måtte ta for å komme ut av Oslo hvis dere kan noe om dette.

4 thoughts on “Tidslinje fra ABB parkerte bombebilen til han ble arrestert av Delta på Utøya

 • 4. september 2015 at 22:07
  Permalink

  Et par ting:

  Jeg mener det ble rapportert at han svingte til venstre i Møllergata (altså mot enveiskjøringen) ved Obos. Jeg inbiller meg at det ble sagt at han så svingte til høyre og kjørte Hausmannsgate, men det er jeg usikker på.

  Hva er referansen til at han skulle ha passert den Amerikanske ambassaden?

  Jeg har alltid lurt på hvilken eksakt rute han skal ha kjørt. Jeg har aldri sett en detaljert rutebeskrivelse, men det betyr ikke at en slik ikke har vært gitt. Det er en selvfølgelighet at rettsaken har fastslått ruten eksakt (dvs. det er noe man skulle tro).

  Det er fartsbokser på Sollihøgda. Er ikke passeringen her gitt?

 • 4. september 2015 at 22:37
  Permalink

  Amatør1 sier:

  4. september 2015, 22:07

  Hva er referansen til at han skulle ha passert den Amerikanske ambassaden?

  Fra denne saken i VG der de tar opp noen av politiets tabber, og siterer Beck-Gjørv og 22. juli-kommisjonens rapport:

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorangrepet-22-juli-kommisjonsrapporten/politibil-kjoerte-bak-breivik-paa-vei-til-utoeya/a/10059883/

  Kunne blitt stoppet

  Hadde beskjeden blitt videreformidlet, kunne Breivik blitt stoppet en rekke steder.

  ** Han passerte en politibil ved den amerikanske ambassaden klokken 15.41.

  ** Deretter passerte han en ny patrulje på Lysaker klokke 15.57.

  ** Klokken 16.03 passerte han politistasjonen i Sandvika.

  – Hvorfor evnet ikke politiet å bruke den informasjonen de hadde fått? Operasjonssentralen blir overbelastet. De tekniske systemene for informasjonsdeling var veldig dårlige, var konklusjonen fra kommisjonsleder Gjørv.

 • 4. september 2015 at 22:41
  Permalink

  Amatør1 sier:

  4. september 2015, 22:07

  Jeg har alltid lurt på hvilken eksakt rute han skal ha kjørt. Jeg har aldri sett en detaljert rutebeskrivelse, men det betyr ikke at en slik ikke har vært gitt. Det er en selvfølgelighet at rettsaken har fastslått ruten eksakt (dvs. det er noe man skulle tro).

  Det er fartsbokser på Sollihøgda. Er ikke passeringen her gitt?

  Jeg har holdt meg til offisielle uttalelser når det gjelder Bjørvika, Lysaker, politistasjonen i Sandvika, Campingen rett før Ytøya, og tidsbruken hans på stedet før han kontaktet vaktpersonen ved kaia. Fotoboksene ved Sollihøgda står ikke nevnt. Målte de gjennomsnittshastighet der i 2011 og boksene var i drift, burde de vært med som dokumentasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Optionally add an image (JPEG only)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: