Hakekors og “Guder” i vår historie

Buddhafigur med swastika og solkors. Funnet er fra Oseberghaugen.

Dette innlegget blir ikke langt. Det er ment som en forsiktig oppfølger av ting jeg har skrevet litt om tidligere, og ikke minst, en start på det jeg håper blir en grundig og utfyllende oppfølging framover våren. Først må jeg få tatt en titt på et par ting ved selvsyn, og da må snøen være helt borte først.

En historisk upassende figur ble funnet i Osebergskipet

Solkorset var opprinnelig ikke annet enn en sirkel med et likesidet kors på innsiden, som fire eiker i hjulet. Etter hvert ble den forenklet til å kun vise kortere streker i ytterenden av de fire “eikene”. Folk flest kjenner symbolet best som svastikaen, mest kjent som hakekorset.

Det har sin opprinnelse i Asia for flere tusen år siden, og ørlite plagsomt er det nok for mainstreams paradigmeryttere og portvoktere at det har en så viktig posisjon i vår norrøne historie. Mindre plagsomt er det nok ikke at det dukket opp på en Buddha-figur, og da snakker jeg ikke om en figur funnet i Asia, men en som dukket opp under utgravingene av selveste Osebergskipet i Vestfold.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Buckle_from_Oseberg_Vikingship_Buddha.JPG

Buddha-figur Osebergskipet

I innlegget Jernproduksjon for Romerriket i Gudbrandsdalen?  la jeg inn disse to bildene av buddhistisk og norsk-“kristen” byggeskikk.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments