Kvister, komposisjon, eksponering, og fokus

Hvor mange tusen bilder jeg har tatt av fugler de siste årene tør jeg nesten ikke tenke på, og det gjør dette ekstra ille. Ikke en eneste gang har jeg truffet 100 % med fokus, og har jeg vært i nærheten, da er bildet enten dårlig komponert, overeksponert, eller så gjør dette med komposisjonen et ekstra pek mot meg, og det er kvister, gras eller andre forstyrrende elementer i veien. Har bladd gjennom noen gamle Villmarksliv i dag for å se på fotokonkurransen de stadig arrangerer, og det er så en kan miste motet der en ser det ene Gullbildet etter det andre. Møkkafolk!

De siste dagene har vi vært velsignet med herlig vær her i distriktet, og det har gjort at jeg har blitt dratt ut med kamera og stativ til foringsplassen til småfuglene. Har forsøkt å planlegge det hele for å få så god mulighet til brukbare bilder som mulig, men alltid er det noe som ikke stemmer. Noe lar seg forbedre litt i fotobehandlingsprogrammet, men som oftest er det for mye som er feil, og jeg bommet på et eller flere punkter på absolutt alle bildene jeg tok. Alt er tatt med manuelle innstillinger, og alle bildene er tatt med manuell fokus. Det siste er vrient når en forsøker feste de urolige små til minnebrikka, men til tross for en god autofokus på objektivet, treffer jeg bedre når jeg først treffer ved å bruke den manuelle fokuseringsmuligheten.

I morgen skal jeg gå ut i skogen for å finne en “juksekjepp” til framtidig bruk. En litt knortete tørr furutopp som har falt til bakken, eller annet høvelig. Dere vet, en slik med få forgreininger, og derfor gjør bildene mye mer ryddige. Så gjenstår bare å få pip-pipene til å sette seg på den. Skulle vel la seg gjøre ved å plassere den tett inntil meiseboller, frø og korn. Da mangler bare å plassere seg slik at bakgrunnen blir god, i  motsetning til det som skjedde med dagens bilder. Skulle det utrolige skje at jeg en dag klarer ta et godt bilde, skal jeg legge det ut her på bloggen uten en eneste kommentar. Smilefjes

Bildene kunne vært enda verre, for jeg har jukset med tildels solid beskjæring, men nå skjønner dere hva jeg mener. Sterkt lys og kvister (engelsk syrin) nok til et St. Hans-bål er god nok grunn til å la være å rigge seg til. Så er det jo et problem med dårligere lys også, for objektivet er ikke lyssterkt. Høy ISO og/eller lengre eksponeringstider fører med seg nye problemer. For å være ærlig tror jeg aldri det vil skje at jeg legger ut det nevnte fotografiet uten kommentar, for mye tyder på at både utstyr og fotograf har sine begrensninger. Men morsomt å følge med på småfuglene, det er det, så helt bortkastet blir det aldri. Det er verre for dere som har blitt narret til å lese dette innlegget til veis ende!

Blåmeis 1 (1 of 1)

Blåmeis 2 (1 of 1)

Blåmeis 3 (1 of 1)

Blåmeis 4 (1 of 1)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments