Rask identifisering av ABBs Glock

De som så NRK Dagsrevyen klokka 19:00 den 22. juli 2011, og det var muligens de fleste av oss, fikk allerede klokka 19:01 vite at gjerningsmannen var utkledd som en politimann, og at han hadde en Glock pistol. Dette er ikke aldeles uproblematisk.

Først må jeg få nevne at denne utrolige observasjonsevnen er nevnt av andre tidligere, jeg klarer bare ikke å huske hvem og hvor. Jeg ble minnet om dette i går kveld mens jeg gikk gjennom et par timer med gamle nyhetsopptak fra den 22. juli 2011, og uttalelsen fant sted på NRK Dagsrevyens 19-sending. Intervjuet med reporter Astrid Randen starter rundt et minutt ut i sendingen. Etter 4:02 minutter kan de av dere som har fulgt bloggen og er kjent med Jakkemannen ta en nærmere titt på ham. Denne digresjonen er ikke tilfeldig, for det var ham jeg lette etter da jeg så gjennom NRKs arkiv.


Ikke kledd som, men utkledd som en politimann

Randen forteller at et vitne har forklart at det var en mann som var utkledd som politi, og at han hadde en Glock pistol. Her skal man være forsiktig med tolkinger. Det er forsåvidt fullt mulig, for måten man uttaler seg på kan i enkelte tilfelle være en del av den rettstekniske etterforskningen, men jeg er ingen ekspert. Det er allikevel interessant det Astrid Randen forteller om bekledningen. Enten har vitnet benyttet utkledd som, eller så er det hennes tolking og versjon. Anders Behring Breivik befant seg på dette tidspunktet ved arrestasjonsstedet. Jeg leste for et par dager siden om politimannen som fikk ansvaret for å passe på ham der, mens resten av innsatsstyrken lette etter ofre og andre mulige gjerningsmenn mm. Han holdt ABB på samme plass i ca. to timer, før han ble flyttet til Hovedhuset.

Ingen tilfeldige vitner kunne på dette tidspunktet ane om gjerningsmannen var kledd som, eller utkledd som en politimann. Det siste tyder på en intensjon fra vitnet eller NRK-reporteren om å få det klart fram at politimannen ikke var ekte. Politiets talspersoner var på dette tidspunktet svært forsiktige om å uttale seg om noe som helst, og det kan jo ikke ha vært en politimann som fortalte NRK-reporteren dette, for da hadde det ikke vært et vitne, men en politimann, og disse befant seg fortsatt på Utøya, mens NRK-reporteren befant seg på Sundvollen. Husk at Randen uttalte det hun gjorde bare en halvtime etter at Delta-mannskapet hadde fått kontroll over gjerningsmannen.

Den utkledd gjerningsmannens bar en Glock

Dette er heller ikke noe en kan påstå noe bastant om, i hvert fall ikke så lenge vi ikke vet hvem dette vitnet var og hvilken bakgrunn han/hun hadde. Kanskje det var en vettskremt ungdom som ikke visste mer om håndvåpen eller pistoler enn at han/hun ville kalt alt for Glock? Det kan ha vært noe nær synonymt med håndvåpen for dette vitnet. Ser man bort fra denne muligheten, blir saken raskt ganske tvilsom. Jeg har skutt i det minste tusen skudd med Glock, og ganske mye med andre våpen. Jeg var ikke spesielt oppdatert i 2011, men jeg antar at selv rimelig våpenvante vitner ville hatt store problemer med å identifisere ABBs pistol, til tross for at Glocken har en tydelig firkantet og flat topp-profil. Tenk på hvilke situasjon de alle befant seg i. Noen har uttalt at de ikke ville se på gjerningsmannen. Her har vi allikevel et vitne som midt oppe i kaoset og skrekken befant seg så nærme gjerningsmannen at personen kunne identifisere dennes håndvåpen som en Glock. Pistolens profil ble utydeliggjort av skytterens hånd rundt skjeftet, eventuelt om han holdt pistolen i tohåndsgrep. Ytterligere forringelse av en identifiserbar pistolprofil var lasersiktet som skytteren hadde festet på pistolen. Her fra politiets bilder av ABBs klær og effekter i Aftenposten:

Med den usikkerheten som hefter ved alt dette, er det kanskje upassende med en konklusjon. Skulle jeg forsøkt meg, ville jeg poengtert nettopp usikkerheten, men så er det dette med alt det nærmest ufattelige de som har studert 22. juli-saken har vært vitne til av uforklarlige hendelser og uttalelser. Vi kan i det minste fastslå at NRK var ekstremt tidlig ute med å avsløre navnet på drapsmannens pistol.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Pål
Admin
Pål
27. oktober 2018 20:46

Godt hovedpoeng i artikkelen. Det lukter svindel og bedrag av dette også.

Vedr. jakkemannen, jepp der er ham. Samme korpus, samme bekledning, samme hårfarge, og samme sorte merkelapp utenpå genserens venstre overarm.