Fra Aftenpostens anonyme politikilde til bekreftelse fra Regjeringen.no

I innlegget Hvem er terroristene? skrev jeg blant mye annet om hvordan flere av de mest kjente terror-udådene ble foranlediget av de klandestine tjenesters øvelse samme dag. Øvelser som gikk ut på nøyaktig samme scenarioer som kun minutter og timer senere utspilte seg i all sin gru.

Om antiterror-øvelser og flere års advarsler om akkurat det som skjedde i Regjeringskvartalet den 22. juli 2011

Først en repetisjon om det Aftenposten skrev 26. august 2011 om de oppsiktsvekkende opplysningene de fikk fra en anonym kilde i politiet:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4208952.ece#.Ud5xNuXIfto

Trente på Utøya-scenario 22. juli
Kun timer før Anders Behring Breivik begynte å skyte ungdommer på Utøya, avsluttet politiets beredskapstropp en øvelse hvor de øvde på en nesten identisk situasjon.

De fire dagene i forveien, og også den samme fredagen som angrepet ble utført, trente politiets beredskapstropp på en pågående terroraksjon som var tilnærmet lik den situasjonen som timer senere møtte de 22 polititjenestemennene i beredskapstroppen på Utøya.

Aftenposten får bekreftet fra sentrale kilder i ledelsen i Oslo-politiet at øvelsen ble avsluttet klokken 15 den samme fredagen.

Alle tjenestemennene fra beredskapstroppen som deltok i Regjeringskvartalet etter bilbomben og senere kom i land på Utøya og pågrep Anders Behring Breivik, hadde tidligere samme dag og i dagene i forveien deltatt i trening på et helt likt scenario.

Dermed rakk politiet så vidt å avslutte treningen før det de hadde trent på ble virkelighet.

Treningen skal etter det Aftenposten vet, ha gått rett inn i det som møtte politiet i Tyrifjorden den samme dagen: et mobilt terrorangrep hvor en eller flere gjerningspersoner kun har som mål å skyte flest mulig mennesker og så skyte politiet når de kommer.

– Det var veldig nærme fasiten. Tilfeldighetene ville det slik, sier en sentral politikilde, som ikke vil siteres med navn.

Et utdrag fra rapporten til 22. juli-kommisjonen

Norges offentlige utredninger (NOU) 2012: 14

http://www.regjeringen.no/nb/dep/smk/dok/nou-er/2012/nou-2012-14/20.html?id=697392

Rapport fra 22. juli-kommisjonen

18 Sikring av regjeringskvartalet

18.1 Bombeeksplosjonen

Bilbomben som eksploderte utenfor høyblokka, var på cirka 950 kilo, med en sprengkraft på mellom 400 og 700 kg TNT. 1 Bilen var plassert ved inngangspartiet til høyblokka, mot Grubbegata og Einar Gerhardsens plass.

Hvordan var det mulig?

Bombeeksplosjonen 22/7 viste hvor sårbar regjeringens sentrale bygningsmasse var. Denne sårbarheten har vært synlig for dem som har hatt ansvaret for sikkerheten og beredskapen i Norge. Det har vært gjennomført datasimuleringer av bilbomber plassert nettopp i Grubbegata, ved Einar Gerhardsens plass. Beredskapstroppen har på sitt øvelsesprogram de siste fem årene hatt terroraksjon mot regjeringskvartalet og Stortinget ved bruk av eksplosiver som de to mest aktuelle scenarioer. 12 Politidirektoratet (POD) planla en større øvelse høsten 2011 der terroraksjon mot regjeringskvartalet ved bruk av bombe var hendelsen som skulle iscenesettes. Øvelsen skulle ha til formål å trene samhandling mellom blant annet politi og forsvar, samt objektsikring. Terroraksjonen mot regjeringskvartalet 22/7 var med andre ord et scenario som flere sentrale aktører innenfor sikkerhet og beredskap hadde ansett som både realistisk og aktuell.

For å lære av hendelsen har det vært viktig å se nærmere på hvorfor det likevel var mulig å parkere en bil med sprengstoff rett ved inngangen til høyblokka. Hvorfor var ikke regjeringskvartalet generelt, og høyblokka spesielt, sikret mot et slikt angrep? Det har også vært viktig å se nærmere på hvilke tiltak som var iverksatt for å begrense skadene av et slikt angrep, og for å kunne håndtere krisens første fase.

For å besvare dette har det vært nødvendig å gå tilbake i tid, og se på hva regjeringen og departementsfellesskapet har gjort for å sikre seg selv, sine ansatte og sin virksomhet. For bedre å kunne forstå og trekke lærdom av dette er det nyttig først å se nærmere på hvem som har hatt ansvar for å sikre regjeringskvartalet mot angrep, og hvem som har hatt ansvar for tilsyn med at objekter sikres.

Deres mest sannsynlige terror-scenario ble til virkelighet samme dag de hadde øvelse på det som skjedde 25 minutter etter at øvelsen var over

Sikkerhetstjenestenes mest sannsynlige scenario var ei bilbombe i Grubbegata/Einar Gerhardsens plass. Derfor holdt de en øvelse som gikk ut på nettopp dette scenarioet. Det gjorde de den 22. juli 2011, og øvelsen ble avsluttet klokka 15.00. Her er fra Wikipedia om angrepene:

Klokken 15.25 den 22. juli 2011 detonerte en bilbombe plassert i en Volkswagen Crafter på Einar Gerhardsens plass i Grubbegata i Oslo Sentrum.

Hvis de som er satt til å beskytte oss mot terror er de samme som står bak udådene, har vi et aldri så lite problem. Jeg oppfordrer igjen til å lese og studere hendelsene i forbindelse med Operation Northwoods – CIAs ønske om å angripe eget land og egen befolkning.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Amatør1
15. oktober 2014 20:27

Hadde folk flest bare vært klar over dette…

Amatør1
21. oktober 2014 19:43
Reply to  Jostemikk

Jeg har lest «Transport» innlegget ditt, men finner det ikke her? Der baller det på seg av indisier som ikke ser helt renhårige ut…