Utøya/Utvika 22. juli: Lite eller ingenting stemmer med 22. juli-kommisjonens rapport

Dette er mitt beste forsøk på å oppsummere vitneobservasjoner og lage en reell tidslinje utfra disse vitnenes fortellinger om det som skjedde på Utøykaia i Utvika på landsiden og selve Utøya. Det bildet som viser seg bedre og bedre for hver puslespillbrikke som finner sin plass, forteller oss at den offentlige versjonen av hva som skjedde der den 22. juli 2011 er gal.

For å gjøre dette så enkelt som mulig, noe som ikke er min styrke, legger jeg lenkene til kildene jeg benytter helt til slutt, og da i enkel form. Føler noen å kunne være meg behjelpelig med å gjøre dette bedre og enklere å forstå, vær vennlige å legg ut deres egen versjon i kommentarfeltet, eventuelt komme med forslag om utbedringer.

Den offisielle versjonen er fra 22. juli-kommisjonens rapport, og forteller atBreivik ankom til landsiden øst for Utøya litt før halv fem. Han parkerte først i en oppkjørsel ved hovedveien. Her ble han sittende i bilen i mer enn en halv time før han kjørte ned den bratte bakken til Utøya brygge, svingte til venstre og fortsatte i sakte fart mot et skogholt 30 meter unna fergeleiet og parkerte.

Litt før klokken fem seilte MS Thorbjørn fra Utøya mot land. Om bord var daglig leder for AUFs virksomhet på Utøya Monica Bøsei, skipperen på MS Thorbjørn og en matros. Det var bare 625 meter til land, og overfarten gikk unna på 7 – 8 minutter.

MS Thorbjørn forlot Utvika brygge landsiden om lag ti minutter over fem.

Klokken 17.17 gikk Breivik og de andre i land (på Utøya).

Politiet anslår at de første skuddene falt cirka kl. 17.21.

Dette er enkle påstander og klokkeslett å forholde seg til. Før vi går videre med svært motstridende vitnemål, nevner jeg at 22. juli-kommisjonen ikke nevner noe om hva slags bil han ankom Utvika i, men bilen er nevnt som fluktbilen fra Oslo. Dette er forenling med tiltalebeslutningen til Statsadvokatene i Oslo, som heller ikke nevner bilens ankomst ved Utvika, eller Utøyakaia om du vil. Det er imidlertid gjort klart at dette var en sølvgrå Fiat Doblo, som gjerningsmannen kjørte fra Hammersborg torg til Utvika. Kommisjonen legger til grunn at det kun var tre mennesker ombord på overfarten fra Utøya til landsiden. 22. juli-kommisjonens rapport nevner at han ankom området rett før halv fem, og at han satt over en halvtime i bilen før han kjørte ned til kaia. Denne hendelsen er andre steder estimert til 16.57.

Antall mennesker ombord i MS Thorbjørn da den tok turen over til fastlandet der politimannen ventet

22. julikommisjonen:

Tre stykker. Matrosen Anders Dalen Giske, skipper Jon Olsen, Mor Utøya/Monica Bøsei.

Vitner:

Jeg og min sønn var med båten over til fastlandet. De tre andre på båten er matrosen, båtføreren og Monica Bøsei.
LO-leder og AP-ordfører Are Tomasgard

Jeg gikk rett forbi ham. Da vi (han og 13 andre AUFere) gikk av fergen, kom han på. Hvis jeg hadde kommet til kaien på Utøya et par minutter senere, hadde jeg mistet den og vært på kaien da han kom til øya. Jeg ville ha vært midt i skuddlinja.
AUFer Sondre Amundsen

Antall mennesker ombord i MS Thorbjørn da den dro tilbake til Utøya for siste gang med politimannen ombord

22. juli-kommisjonen:

MS Thorbjørn forlot Utvika brygge landsiden om lag ti minutter over fem. Gjerningsmannen oppholdt seg foran på dekk. Om bord fantes også noen ungdommer som skulle tilbake til sommerleiren etter en tur på land.

Vitner:

Vi var rundt ti stykker fra AUF Akershus, og vi dro over sammen med politimannen og seks – syv andre personer (altså 16 – 17 passasjerer/mannskap).
AUFer Håkon Sandbakken

Vi (Tomasgard og sønnen som akkurat gikk iland etter turen fra Utøya) går sammen mot registreringsteltet for å hente bilnøkkelen til sin bil. De må vente til et par jenter også har registrert seg. Disse skulle ut på øya.
LO-leder og AP-ordfører Are Tomasgard

Jeg anslår at jeg hadde med meg en håndfull passasjerer i tillegg til Breivik. Om bord er Monica Bøsei, Håkon Sandbakken (nestleder i Bærum AUF), kapteinen og en fra Norsk Folkehjelp.
Matros på MS Thorbjørn og AUFer Anders Dalen Giske

Når MS Thorbjørn gikk fra Utøya, ankom Utøykaia på landsiden, og når de satte kurs mot Utøya igjen

22. juli-kommisjonen:

Forlot Utøya litt før klokken 17.00, ankom kaia på landsiden ca. 7 – 8 minutter senere, dro fra landsiden mot Utøya igjen om lag 17.10, og ankom Utøya klokka 17.17.

Vitner:

Jeg og min sønn var med båten over til fastlandet ca. klokka 17.00. Noe over klokka 17.00 ankommer båten land.
LO-leder og AP-ordfører Are Tomasgard

Like etter at vi kom i land litt før klokken 16.00 fredag ettermiddag, møtte jeg det som tilsynelatende var en politimann. Vi hilste kort før den uniformkledde mannen gikk på båten. Da vi gikk av fergen, gikk han på.
AUFer Sondre Selstad Amundsen

Klokka 16.30 er jeg på landsiden. En stor bil kjører ned, og en mann i politiuniform går ut. Han hadde en stor koffert og gikk bord i ferga.
Even Kleppen fra Norsk Folkehjelp

Her kan dere se på skipsloggen for ferga MS Thorbjørn og sammenligne vitneutsagnene med det som er ført inn. Det er store og aldeles uforståelige sprik mellom det som er fortalt og det som er ført inn i loggen.

Hva slags bil og hvilken farge hadde den?

Her vil jeg først nevne at en Fiat Doblo er en liten varebil. Her er et eksempel som viser den og en stor, lang, hvit kasse/varebil, og det er påstått å være Anders Behring Breiviks innleide bilder, den ene bombebilen, den andre fluktbilen. Bildet er tatt på Vålstua, Åsta Øst.

En stor, lang og hvit kasse-/varebil, en Volkswagen Crafter (bombebilen), og en liten sølvfarget/sølvgrå Fiat Doblo (fluktbilen/bilen til Utøykaia). Begge disse type biler er beskrevet som politimannens ankomstbil på Utøykaia i Hole.

22. juli-kommisjonen:

En sølvfarget/sølvgrå Fiat Doblo.

Vitner:

En stor bil kjører ned, og en mann i politiuniform går ut.
Even Kleppen fra Norsk Folkehjelp

Jeg og vaktene satt og hørte på radio da den hvite varebilen til Breivik kom kjørende. Jeg så tydelig at han hentet automatvåpenet – rugeren – bak i kassebilen.
AUFer og vakt på Utøykaia Simen Brænden Mortensen

Rett før fergens avgang kom det en hvit, avlang bil inn på kaiområdet. Ut kom det vi trodde var en politimann og sa at det var en rutinemessig sjekk.
AUFer Håkon Sandbakken

Det vi ser er en sannsynligvis en beskrivelse av forskjellige hendelser til forskjellige tidspunkter. Det virker ikke å være tvil om at 22. juli-kommisjonen, og således politiet, har trikset fælt med både tidspunkter, bilfarge/-type, og loggboka til ferga MS Thorbjørn. Enten det, eller så lyver de mange vitnene, eller de husker feil. En annen mulighet er at vaktene på fergekaia forfalsket skipsloggen før den ble gitt til politiet. Etterforskende myndighet så allerede tidlig ut til å forsøke å forsinke tidspunktet for massedrapene på Utøya, men framskynde arrestasjonen. Det siste tar jeg ikke mer om her.

Finnes andre indikatorer på når drapene på Utøya begynte?

Telenors dekningssjef kom med en meget interessant opplysning angående mobiltelefontrafikken på Utøya.

Fra klokken 17.00 så vi en kraftig økning i mobiltrafikken på Utøya.
Telenors dekningssjef, Bjørn Amundsen.

Klokka 16.30 samlet alle på Utøya seg til et møte om det som nettopp hadde skjedd i Oslo. Bare en halv time senere får vi beskjed om å løpe. Folk begynner å skrike «løp, løp, løp».
AUFer Emma Martinovic.

Dette er forenlig med de vitnemålene som er gitt og forteller om en uniformert manns tidlige ankomst til kaiområdet. Det stemmer også med de første offentlige opplysningene om når det hele startet på Utøya, og det stemmer med vitnet som fortalte at hennes datter ringte klokka 17.10 og fortalte at – Mamma, det er en gal mann som skyter her.

Hvorfor står ikke flere av de av vitner forklarte passasjerene i tidsrommet innført i skipsloggen til MS Thorbjørn? Hvem var den uniformerte mannen som kom vesentlig tidligere i en stor og lang, hvit kassebil? Hvorfor eksploderte mobiltelefonbruken på Utøya klokka 17.00?

Finner jeg flere relevante vitnemål vil jeg oppdatere denne saken. Er det andre som finner tilsvarende, eller finner feil i det jeg har skrevet, vær vennlige å gi beskjed i kommentarfeltet.
https://www.regjeringen.no/contentassets/bb3dc76229c64735b4f6eb4dbfcdbfe8/no/pdfs/nou201220120014000dddpdfs.pdf
https://www.rb.no/lokale-nyheter/are-tomasgards-tidslinje-22-juli/s/1-95-5828333
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorangrepet-22-juli-etterforskningen/det-kommer-en-soelvgraa-varebil-i-den-sitter-en-politimann-ifoert-politiuniform-og-skuddsikker-vest/a/10080593/
https://www.nrk.no/norge/sondre-sa-gjerningsmannen-1.7723479
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorangrepet-22-juli-anders-behring-breivik/han-virket-veldig-klar-og-veldig-fokusert/a/10080849/
http://www.tv2.no/a/3548827/
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorangrepet-22-juli-ofrene/de-skal-vitne-mot-breivik/a/10079249/
https://www.budstikka.no/nyheter/nyheter/hakon-22-tok-fergen-til-utoya-sammen-med-drapsmannen/s/2-2.310-1.6380693?startdate=01.04.2012
https://web-beta.archive.org/web/20110817025836/http://www.fvn.no/lokalt/kristiansand/article885560.ece

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wts
Wts
23. februar 2019 20:30

Kanskje feil artikkel, men ifølge dommen avfyrte breivik 121 skudd med to våpen. 69 ble drept og 33 ble skadet. Vi får utgå ifra at det her snakkes om skuddskader.

Ikke ett ord om at ofrene ble skutt to ganger, men uansett virker dette litt «rart»?