Når skjedde hva ved kaia i Utvika?

Denne artikkelen er oppdatert helt nederst med en video den 15. mai 2017.

Jo mer en gransker tidspunktene for hva som skjedde når og hvor ved kaia i Utvika, jo større blir forvirringen. Er det noen som ser dette klarere enn undertegnede, vær vennlige å legge ut en forenkling i kommentarfeltet.

De forskjellige tidspunktene for når Anders Behring Breivik eller politimannen ankom kaiområdet på landsiden av Utøya varierer ganske mye fra vitne til vitne, og fra oppslagsverk, aviser og offisielle talspersoner, så som de i 22. juli-kommisjonen. Her er de viktigste vitnemålene jeg har klart å finne.

https://www.regjeringen.no/contentassets/bb3dc76229c64735b4f6eb4dbfcdbfe8/no/pdfs/nou201220120014000dddpdfs.pdf

Litt over klokken fire passerte han Sandvika, hvor han fulgte E16 over Sollihøgda og videre nordvestover mot Tyrifjorden.

Vi må kunne anta at med «litt over klokken fire», menes kort tid etter. Hadde klokka vært fem minutter over, er det vanlig å benytte nettopp det uttrykket, fem over. La oss si at klokka var 16.03, hvilket også er tidspunktet 22. juli-kommisjonen legger til grunn. Han var forbi alle trafikkproblemer ut av Oslo. Her er fra NAFs ruteplanlegger:

NAF estimerer turen til å ta 26 minutter. Distansen er 23,9 kilometer, snaue 2,4 mil. Da burde han ha vært framme rundt 16.30. Vi tar en ny titt på hva et av vitnene til politimannens/ABBs ankomst hadde å fortelle om dette.

http://www.aftenposten.no/norge/Slik-havnet-de-i-Skolestua-573402b.html

Even Kleppen (32), NF: 16.30 er jeg på landsiden. En stor bil kjører ned, og en mann i politiuniform går ut. Han hadde en stor koffert og gikk bord i ferga. Jeg så på ham, det var noe med ham. Hva, forsto jeg jo ikke. På Utøya, idet jeg går til Norsk Folkehjelps leir ved Skolestua, prater han og Mor Utøya sammen.

Klokka 16.30 er det Even Kleppen forteller som tidspunkt for når den store bilen kjører ned til kaia. ABB har selv fortalt at han kom fram til området rundt 16.40, og at han ble sittende ganske lenge i bilen før han kjørte det siste stykket ned til kaia og parkerte.

https://www.nrk.no/norge/ved-utoya-da-bilen-ble-etterlyst-1.7769795

Ifølge den siktede selv skal han ha parkert varebilen på fastlandssiden ved Utøya kl. 16.40.

Forsvareren hans har fortalt til Aftenposten at Behring Breivik etter ankomst ved kaia i Utvika kl. 16.40, ble sittende i bilen og tenke.

– Han gjorde forskjellige vurderinger, har Lippestad fortalt uten å gå mer inn på detaljer.

  1. juli-kommisjonen har laget en illustrasjon som viser at ABB var ved Utvika klokka 16.26, og de har her forholdt seg til et veikamera som fanget opp bilen.

 

Figur 2.5 Gjerningsmannens reiserute fra Oslo til Utøya.
Kilde: 22. juli-kommisjonen

Videre sier kommisjonen:

Breivik ankom til landsiden øst for Utøya litt før halv fem. Han parkerte først i en oppkjørsel ved hovedveien. Her ble han sittende i bilen i mer enn en halv time før han kjørte ned den bratte bakken til Utøya brygge, svingte til venstre og fortsatte i sakte fart mot et skogholt 30 meter unna fergeleiet og parkerte.

Hvis han ble sittende i bilen i mer enn en halv time, slik 22. juli-kommisjonens rapport konkluderer med, kan han ikke ha dukket opp på fergeleiet tidligere enn et par-tre minutter før klokka 17.00. Dette strider med mange andre påstander, også de som vitner fra vaktteltet har gitt.

Politiet har gjort et stort nummer av at det var trafikkuhell, stor trafikk, veiarbeid og annet som gjorde at ABB brukte ekstra lang tid fra Oslo til Sandvika, ca. 40 minutter. Til tross for denne forsinkelsen blir han sittende ganske lenge i bilen, selv om vitnet Kleppen forteller, i hvert fall i følge Aftenposten, at politimannen kjørte ned og gikk ut av bilen. Ikke klokka 16.40, eller en god stund senere, ettersom ABB satt en stund i bilen og tenkte seg om, men klokka 16.30.

Jeg har ofte tenkt på at noen har ønsket å få sammenfall i tidspunktet for når en annen eller flere i en annen bil dukket opp og ble fraktet over til Utøya. Dette er forvirrende, for bilen fra Bislet bilutleie sto der allerede da Gro Harlem Brundtland ble fraktet over til Utøya med MS Thorbjørn. De forskjellige vitnene er verken helt samstemte, hvilket er bra, eller helt enig med seg selv fra gang til gang, hvilket ikke er bra.

Her er litt til fra 22. juli-kommisjonens rapport:

Tidligere statsminister og partileder Gro Harlem Brundtland hadde ved 11-tiden skapt entusiasme med sitt foredrag om «Erfaringer og refleksjoner fra et liv i politikken». Foredraget ville normalt ha blitt holdt utendørs, men striregnet gjorde at møtet fant sted i storsalen i Kaféhuset like ved teltplassen.

Brundtland forlot Utøya om lag klokken tre om ettermiddagen.

Det er som om noen ønsker å skaffe en hendelse eller en eller flere personer et alibi. Gro Harlem Brundtland forlot ikke Utøya om lag klokken tre, hun forlot den klokken 14.40. Det forteller skipsloggen, uten at vi dermed skal stole på den, men noen er «ørlite» ukorrekte hele tiden når det gjelder tidspunktene for når ting skjedde den 22. juli 2011.

Gro ble fraktet vekk fra Utøya klokka 14.40. På dette tidspunktet satt ABB foran PC-en i leiligheten til sin mor på Skøyen, og forlot ikke denne før 25 minutter senere.

For å øke det som mest av alt virker å være et ønske om totalt kaos og forvirring, tar jeg med to vitnemål til. Det ene er politiets uttalelser til pressen, det andre er beredskapstroppens innsatsleder Thor Langlis vitnemål under rettssaken i Oslo tingrett.

http://www.tv2.no/a/3545033

Klokken 17 fikk politiet de første meldingene om skyting på Utøya.

I halvannen time kunne gjerningsmannen forkledd som politimann herje med sine ofre på Utøya før politiets beredskapstropp fikk kontroll på ham klokken 18.35 fredag kveld.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorangrepet-22-juli-anders-behring-breivik/kunne-skyte-ungdommer-i-1-5-time-foer-politiet-ankom/a/10080663/

Ifølge Nordre Buskerud politidistrikt kom de første meldingene om skyting klokken 17.02.

http://www.vgtv.no/#!/52120

Thor Langli forteller under vitnemålet at de fikk melding om skyting på Utøya rett for klokka 17.30, og i samme moment fikk de også beskjed om at 50 personer var skutt. Hør selv hva han forteller, videoen er kort og av høy kvalitet.


 

Oppdatering den 15. mai 2017.

Nestleder i AUF Kristoffer Berg overlevde massedrapet på Utøya. Han ble intervjuet på Dagsrevyen den 24. juli 2011, og det han forteller styrker oppfattelsen av at det tok rundt 1,5 time fra Anders Behring Breivik begynte å skyte, til han overga seg for politiet. Det stemmer med de første opplysningene fra Nordre Buskerud politikammer, og det stemmer med vitnemålet til vakten på fergekaia, som sa at politimannen kom med en stor bil kjørende ned bakken klokka 16.30 og gikk ombord i ferga. Det stemmer også med det moren nevner i vitnemålet til jenta som tastet tekstmeldinger med henne under hendelsen, der moren forteller at datteren ringte henne 17.10, og fortalte at det er en gal mann som skyter her.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments