22. juli 2011 – Ting å stusse over angående det som skjedde i Oslo etter bomba

Vi har hatt bloggens første såkalte crowd search de siste dagene, og de som følger med har fått muligheten til å danne seg en god oversikt over hva som skjedde hvor i de dramatiske sekundene og minuttene etter eksplosjonen ved siden av inngangen til lobbyen ved Høyblokka på Einar Gerhardsens plass. Ei viktig tidslinje begynner å bli etablert, og de som har fulgt aller best med i klassen begynner å vite hva som skjedde på den ene siden av høyblokka mens en studerer hendelsen på den andre siden. Takk for all hjelp!

Dette innlegget er ikke ment å ta for seg alt som har kommet fram, men sette fokus på observasjoner vi trenger å forstå mer om for å danne oss en kvalifisert oppfatning av hva som skjedde rundt regjeringsbygningene den 22. juli 2011.

Garderobemannen ved bassengkanten

Samtidig med at vitnet med den hvite genseren med emblem/logo på høyre overarm løper fram mot den andre bombemannen og skremmer ham ut i bassenget på Y-blokkas side av alleen på Johan Nygaardsvolds plass, dukker det opp en mann fra hjørnet av paviljongen på høyre side av Høyblokka. Dette kan sees på samme film som av vitnet som konfronterer den andre bombemannen, men det kan være vanskelig å få øye på det som skjer. Det håndtholdte kameraet beveger seg mye mens fotografen filmer, og da han i tillegg zoomer litt ut og inn i hendelsene, blir det enda vanskeligere å se det som skjer. Mannen går bort til bassengkanten og tar av seg mørke klær, og ser ut til å putte dem i en bag eller pose. Han har fått navnet garderobemannen rett og slett fordi han om ikke skifter klær, i det minste forandrer garderoben fra mørke klær til mer lyse, kanskje en type khaki-bekledning. Det er vanskelig å se sikkert, så ta dette med ei stor klype salt. Jeg har fått eksperthjelp til å stable 36 bilder jeg sakset ut av filmen så personen befinner seg mest mulig i ro og i rett vinkel, og deretter er bildene satt inn i en animasjon.

Klikk for å se animasjonen.

I kommentarene under en av den siste tidens saker om 22. juli-hendelsene la Lars ut en viktig video-link. Det er filmen fra Johan Christian Tandberg, han som i filmen påstår han tilhører innsatsgruppa, og som dessverre er sensurert uten kommentarer av VG som muligens var de som først publiserte den. Lars fant den allikevel, for også TV4 har brukt denne filmen.

http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=1828216

Jeg sakset ut 50 bilder fra de første 2 minutter og 19 sekundene av denne filmen, og disse har jeg lastet opp i ei zippa mappe som kan lastes ned her:

https://jostemikk.com/22-juli-2011/Zippa-bildemappe-Johan-Nygaardsvolds-plass.zip

Tandberg beveget seg over Johan Nygaardsvolds plass bortover mot paviljongen ved Høyblokka, og da han gikk langs kanten av bassenget, filmet han noe som står på dettes kant der garderobemannen like før tok av seg klærne.

Bombemannen 49

Skadde blonde kvinner og det som ligner på fullstendig passifisert ambulansepersonell

En kan enkelt forstå at de forskjellige fotografene fra rikspressen som befant seg i området rettet fokus mot noe så synlig som blonde kvinner med mengder av blod i håret og på klærne. Det ligger en ikke uvesentlig symbolverdi i disse bildene. Et av resultatene av denne selektiviteten hos fotografene er jo at leserne ble servert et angrep på det nasjonalromantiske og urnorske. Det er de fagre budeier som ble angrepet og skadet den 22. juli 2011, og da får vi heller tilgi fotografene for ikke å bruke særlig tid på de mer mørkhårede ofrene for terroren. For de finnes vel de også? Den statistiske muligheten for at det bare var blonde kvinner som ble skadd og overlevde, og at alle disse kun ble skadd i sine lyshårede hoder er minimal. Et annet moment som flere må ha merket seg, er at disse blonde ofrene med blod i håret alle ble geleidet eller båret nedover rikspressens paradegate Akersgata, for deretter å bli plassert godt synlig utenfor VG-huset i Akersgata 45. De stakkars kvinnene ble utnyttet for alt deres blonde hår og blodige hoder og klær var verdt, og opplevde det sikkert som en ekstra belastning at mediene over hele verden publiserte de dramatiske fotografiene av dem. Et av ofrene var den såkalte Mirakeljenta, som mot alle odds overlevde til tross for at hun oppholdt seg i resepsjonen i Høyblokka da bomba smalt. Alle hennes kolleger omkom. Mange vil nok huske de dramatiske bildene fra media der hun blir båret ut av området ved bassengkanten, over Johan Nygaardsvolds plass og bortover Akersgata der hun blir plassert på ei båre utenfor VG-huset.1419268

Bilder som dette vil nok for alltid være brent inn på netthinna til det norske folk. En ting som kan være vanskelig å forstå er at de to damene i bakgrunnen til venstre på bildet har sluppet gjennom politisperringene ca. 20 minutter etter eksplosjonen. Dette skjer omtrent et kvarter etter at politiet begynte å løpe fram og tilbake og rope høyt og veive med armene for å jage folk ut av området. Samtidig som bildet av de tre som bærer ut Mirakeljenta ble tatt, står det et helt korps med ambulansepersonell ved siden av flere hjulbårer på utsiden av VG-huset, og at ikke disse ble sendt inn for å ta seg av og frakte ut den hardt skadde kvinnen kan være vanskelig å forstå for mange. Det kan skyldes stresset og kaoset i tiden såpass kort tid etter eksplosjonen, men mon tro om kvinnen med handleposen klør seg i hodet og lurer på det samme? Funnet av den såkalte Mirakeljenta har jeg nevnt i tidligere saker, og da ba jeg alle sende noen varme tanker til den ukjente mannen som først konfronterte den andre bombemannen, for deretter å gå bort mot resepsjonsområdet der han fant henne og helt tydelig forsøkte påkalle oppmerksomhet slik at noen kunne komme for å ta seg av den kritisk skadde kvinnen. På bildet under og til venstre har han akkurat funnet henne, og på bildet til høyre forsøker han gjøre noen inne i resepsjonsområdet oppmerksomme på dette.

Mannen i den hvite genseren finner Mirakeljenta 1Mannen i den hvite genseren finner Mirakeljenta 2

Denne scenen er også fotografert fra den andre siden, inne fra ruinene av resepsjonen. Jeg anbefaler denne saken, hvorfra jeg har hentet det neste bildet:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorangrepet-22-juli-ofrene/i-dag-fikk-22-juli-helten-espen-medalje-for-edel-daad/a/10054244/

Mannen i den hvite genseren finner Mirakeljenta 3

Det passifiserte ambulansepersonellet

Som allerede nevnt sto mengder av ambulansepersonell og hang mellom ambulanser og bårer ved siden av VG-huset. Selv når de henvendte seg mot en skadet som tydeligvis hadde det så ille at det trengtes tre sivilkledde menn til å holde henne(?) stabil, endte de med uforrettet sak og ble sendt vekk. Av uklare årsaker skulle ikke pasienten tas hånd om av ambulansetjenesten, ei heller fraktes bort i ambulanse så raskt som mulig til kyndig behandling på sykehus. Hvorfor ble ikke ambulansene brukt til å frakte pasienter med ukjent skadeomfang raskest mulig til sykehusene? Hvorfor ble de i stedet puttet inn i en rutebuss, og av denne fraktet til legevakta i Oslo?

Rett utenfor VG-huset lå det en hard skadet pasient, eller bombeoffer. En kan i det minste anta at pasienten var hardt skadet, for det ser på bildene og filmen av dette ut til at det er behov for en hel mengde sivilkledde personer til å ta seg av vedkommende. De to bildene under er hentet fra denne filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=sry60vuzic0

Pasient på fortauet utenfor VG-husetPasient på fortauet utenfor VG-huset 2

De neste bildene er hentet fra denne filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=BKLwXKZE088

Utenfor VG-huset 1
Den samme pasienten som vist på bildene over er omsvermet av folk. Som en kuriositet nevnes at mannen oppe
til venstre i bildet ligner på vitnet som konfronterte den andre bombemannen og deretter fant Mirakeljenta.

På motsatt side av gata står det parkert en mengde ambulanser, og personell fra en av disse ser ut til å ta initiativ til å hente pasienten på fortauet for å gi kyndig medisinsk nødhjelp og frakte den skadde til sykehus, noe dette bildet indikerer:

Utenfor VG-huset 2
Medisinsk personell har dukket opp med en båre for å frakte den skadde til sykehus.

Det er ikke lett å forstå hva som deretter skjedde, at ambulansepersonellet ble avvist og bedt om å forlate området. Er filmen på NRK Dagsrevyen vist i kronologisk rekkefølge mellom noen få, korte klipp, er det i så fall det dette bildet viser:

Utenfor VG-huset 3
Pasienten er igjen overlatt til sivilkledde hjelpere, og får forhåpentlig den beste medisinske hjelp.

Rikspressen har skrevet om mer enn 200 skadde etter eksplosjonen ved Høyblokka, og kanskje har ambulansepersonellet som dukket opp for å hjelpe skadde og frakte dem til sykehus lurt på hvorfor ingen så ut til å ha behov for dem?

Så sto de der og klødde seg - ambulansepersonell og bårer i Akersgata
Det var lite behov for akutt medisinsk hjelp og transport av skadde mennesker etter Oslo-terroren.

Noen fant ut at en rød rutebuss var egnet transportmiddel for de skadde, og når de hadde en så stor og flott buss på stedet, trengte kanskje ingen ambulanser?

De skadde etter terrorbomben i Oslo fraktes vekk i rutebuss

Hun som akkurat blir geleidet inn i bussen er kvinnen hvis blodige ansikt og blodige klær ble verdenskjent etter Oslo-terroren, før hun kort tid senere blir fulgt av flere, blant annet den like berømte Pinne-kvinnen, hun som hadde fått ei flis fra eksplosjonen inn bak øret hvorpå den deretter fulgte kraniet og stakk ut fra toppen av panna:

To skadde blir fraktet til rutebussen

Det er rart å tenke på at den tidligere omtalte Mirakeljenta, som virkelig ville hatt behov for kyndig medisinsk hjelp og svært varsom transport, ble båret ut fra området på utsiden av resepsjonen som en, unnskyld uttrykket, sekk med poteter, mens den stakkars kollegaen hennes som ikke overlevde, hun er den eneste vi har dokumentasjon på blir fraktet vekk på båre av ambulansepersonell fra den siden av Høyblokka.article-2017938-0D2047E700000578-408_634x424 Dette tragiske står beskrevet i pressen som å frakte henne ut på mest verdige måte. Hvorfor ble ikke Mirakeljenta vist samme hensyn? Hun var i live og overlevde heldigvis, men det var vel hun som hadde behov for verdig og skånsom behandling slik at hennes store innvendige skader ikke ble ytterligere forverret?

Hvem var personen i bombe-/Delta-uniform som stakk forbi paviljongen ved Høyblokka i Grubbegata?

Jeg vet selvsagt ikke at personen er ikledd verken bombe- eller Delta-uniform, men det er en grei beskrivelse for at alle skal kunne se for seg hva slags klær/uniform personen hadde på seg. Hvem var dette? Det kan være et viktig spor for å finne ut av hva som egentlig skjedde rundt regjeringsbygningene denne fæle og samfunnsomveltende dagen den 22. juli 2011. Det er mulig jeg tar feil nå, men jeg tror bildene jeg har tatt ut av en video filmet med mobiltelefon er fra tidsrommet rett før vitnet i den hvite genseren konfronterer den andre bombemannen som gjemmer seg bak et tre i alleen på Johan Nygaardsvolds plass.

Mann løper (1 of 1)

På det neste bildet har jeg brukt Google Earth Street View for å vise hvor han befinner seg, og pilen viser hvilken retning han løp i.

Løpende mann 2

Det skal bli svært vanskelig å klare identifisere det jeg tror er en mann. Det eneste holdepunktet jeg kan komme på er fottøyet, men med den lave kvaliteten på bildene jeg har forsøkt behandle litt, vil dette være vanskelig.

Dette ble mange spørsmål, men jeg håper og tror at stadig fler vil begynne å interessere seg for det som skjedde i Oslo i 2011 både før og etter at bomba smalt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Amatør1
10. oktober 2015 20:29

I dette stoffet er det mange ubesvarte spørmål!

For eksempel, ref. animasjonen med «garderobemannen»: Hvem kan ha hatt legitim grunn til å skifte fra mørke til lyse kortermede klær ved regjeringskvartalets basseng sekunder etter at århundrets bombe har gått av?

Northolsen
10. oktober 2015 22:26
Reply to  Jostemikk

Det kommer en mann trillende på en sykkel når Tandberg passerer bassengkanten på 2:20 i sin film. Denne mannen ligner svært på garderobemannen i NTBs film over m.h.t. til farge på jakke og bukse. Men siden Tandberg ligger 50 sekunder etter NTB blir jo dette litt feil kronologi. Merkelig likevel.

Northolsen
10. oktober 2015 22:38
Reply to  Northolsen
Lars
Lars
11. oktober 2015 12:53

Han tar på seg den ytterste jakken etter 2.32-2.34 ser ikke ut til at han tar sekken med seg. Så hvor blir den av?

http://imgur.com/p91ceUP

Lars
Lars
11. oktober 2015 13:30

Tror jeg har funnet ut av det med og se på 2 videoer. Den ene fra youtube https://www.youtube.com/watch?v=CNRkoLhVy7o og den andre fra tv4 sverige http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=1828216 . Han forlatter sekken går og henter sykkelen og så returnerer han tilbake til sekken. Da er spørsmålet hvor forsvinner han?

Northolsen
11. oktober 2015 13:38
Reply to  Lars

På NTB-opptaket ser vi at vedkommende kommer GÅENDE inn fra høyre med en bag som han setter fra seg på bassengkanten, og gjør en omskifting.

I mellomtiden kan han ha gått tilbake til høyre og rundt hjørnet, og hentet sykkelen sin (ser det er sykkelstativ der på Tandberg-opptaket).

På Tandberg-opptaket ser vi ham, dersom det er samme person, komme TRILLENDE med sykkelen i retning bassengkanten hvor bagen befinner seg: FOR Å PLUKKE DEN OPP IGJEN?

Logisk logistikk er det ikke, men i en krisesituasjon er det mange ukjente faktorer.

Dersom jeg har kalkulert rett så går det i sann tid temmelig nøyaktig et halvt minutt fra siste NTB-observasjon til første Tandberg-observasjon av bagen til garderobe/sykkel-mannen. Han kan vel slik sett ha rukket å foreta denne noe merkelige manøveren jeg foreslår over.

Northolsen
11. oktober 2015 13:45
Reply to  Lars

Ja, da er vi helt på linje der. Og det er de to samme filmsnuttene som du refererer til som jeg kaller NTB og Tandberg, og som jeg har prøvd å synkronisere ved å se på tidspunktet for når hvitgenseren («helten») kommer ut av den lille grønne bilen.

2Q11
2Q11
12. oktober 2015 02:37

Er det noen som vil uttale seg om et fototeknisk spørsmål: hva med refleksen på container?
Kan den bli borte på » big zoom»? Eller er dette bevis på photoshop?
http://postimg.org/image/yhze5lnt3/

Lars
Lars
12. oktober 2015 10:05

Fra tandberg filmen i Grubbegata. http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=1828216 Etter 2.55 kommer denne personen inn i bildet http://imgur.com/klarap8. Han har det travelt. Etter 2.46 i filmen står han i Grubbegata til høyre av de 3 mørk kledde http://imgur.com/alOqUj7. Han rusher forbi kamaraet. Etter 3.02 blir han filmet bakfra, men da går han. Likte ikke og bli filmet ? kan godt hende han er totalt uskyldig, men verdt og sjekke ut.

Lars
Lars
12. oktober 2015 10:19

Også fra Tandberg filmen etter 4.19 http://imgur.com/gwiztxY noen som vet hvilket land som bruker dette emblemet ?.
Ansikter hans http://imgur.com/CzWSYXo. Han er i hvertfall ikke Norsk.

Lars
Lars
12. oktober 2015 14:29

http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=1828216 etter 11.25 starter Tandberg en samtale med politiets innsatsleder Thor Langli. Tandberg får spørsmålet om dette var bilbomber. han svarer nei med engang og sier det ikke er bilbomber pga skadene som er opp til 4 etg. Da lurer jeg på hvilket grunnlag kan han svare så bombastisk på dette spørsmålet. Noen som vet om Tandberg har militær bakgrunn? Langli ser bare lamslått ut. mer eller mindre bare vimser rundt og småprater på samband.

Northolsen
12. oktober 2015 17:14
Reply to  Lars

Tandberg gir et rufsete inntrykk. Ikke bare bløffer han seg inn på området («innsatsgruppa», «redningsmannskap»), men sier han ikke også at han har båret skadde ut av bygningen. Har noen sett det på filmen hans?