Ble vi akkurat gjort døve og blinde?

Hvis det synes nødvendig vil jeg oppdatere denne saken ettersom ting utvikler seg. Saken er full av spekulasjoner begått av undertegnede, så ta mye av dette med ei kritisk klype salt.

KNM “Helge Ingstad” kolliderte med et tankskip ved Stureterminalen i Hordaland

Rundt klokken 04:00 i dag tidlig kolliderte fregatten KNM “Helge Ingstad” med det Malta-registrerte tankskipet MT “Sola TS” ved Stureterminalen i Øygarden i Hordaland. Ble Norge samtidig gjort både blinde og døve? Fregatten var et av fem skip som ble bygget på oppdrag av marinen ved Navantia-verftet i Spania for noen år siden. Hvor mange av disse er operative nå i dag? Den 7. februar 2017 skrev NRK en artikkel i forbindelse med Riksrevisjonens knallharde kritikk av manglende operativ evne. Les saken i  NRK.no – Riksrevisjonens kritiserer norske fregatter. Hvis KNM “Helge Ingstad” var den eneste operative fregatten, har vi mistet evnen til å se og høre både på dyphavet og i overflaten langs vår kyst. Ønsket noen dette? Spørsmålet er relevant, for hvordan kunne denne kollisjonen skje i skipsleia inn til det svært åpne og antatt sikre havneanlegget ved Stureterminalen? Tankskipet var under kontroll av etterfølgende slepebåt, og vi må virkelig tro at både tankskip, slepebåt, og ikke minst marinens fregatt var utstyrt med svært gode radarer og sikkerhetssystemer. Eller? Ifølge VG var sporingssystemet AIS, et sikkerhetssystem som gjør at skipstrafikken kan spores til enhver tid, skrudd av på KNM “Helge Ingstad”.

Kartutsnitt fra Finn.no viser hvor åpent og oversiktlig farvannet rundt og ved Stureterminalen er.

Årsaken til at jeg spør om noen ønsket denne hendelsen, er tidligere hendelser begått for å skaffe alibi eller mulighet til å starte konflikter. Gulf of Tonkin-hendelsen er en av de mer kjente. Det er dessverre ikke til å komme fra at noen har bygget opp et ønsket hendelsesforløp de siste månedene. Amerikanske styrker ved Vernes, Storbritannias uttrykte ønske om å sende tusenvis av soldater og materiell til Norge, Trident Juncture som pågår for full nå, og som fregatten var en viktig del av er dramatiske tegn på at noe er i gjære. Triveligere har det ikke blitt av enkelte riksmediers artikler om at nordmenn anbefales å kjøpe jodtabletter fordi faren for atomulykker har økt den siste tiden. Atomulykker? Det er en økende fare for krig det er snakk om!

En amerikansk admiral var ombord i fregatten for få dager siden. NRK.no – Jaktet ubåter under gigaøvelse. Her er en skjermdump:

Det finnes i dag forskjellige muligheter til å ta over kontrollen på alle datastyrte fartøyer, det være seg biler, fly eller skip. Om det kan ha skjedd i dette tilfellet vet jeg absolutt ikke noe om, men muligheten bør nevnes. Det som er sikkert er at riksmedia nå har fått muligheten til å bombardere oss om denne hendelsen i time etter time, sannsynligvis i flere dager. Det kan utnyttes av de som eventuelt måtte ønske at når vi ser på venstrehånd, er det den høyre vi burde konsentrert oss om. Alle gode illusjonister er gode når det gjelder dette trikset. Og når det gjelder dette med at vi nå kan være både blinde og døve når det gjelder vårt forsvar av havområdene langs og utenfor kysten, stiller jeg igjen spørsmål om dette var et militærtaktisk ønske av sterkere krefter enn det den norske marinen utgjør. En annen mulighet kan være at noen ganske raskt tilbyr seg å ta over oppgavene KNM “Helge Ingstad” hadde. La oss i så fall håpe at de ikke havner i konflikt med en russisk ubåt ved et rent uhell.

Oppdatering

TV2 har en sak om at KNM “Helge Ingstad” var på vei tilbake etter at øvelsen var avsluttet sen kveld før kollisjonen. Hvorfor hadde de da fortsatt sporingssystemet AIS avslått? Denne saken blir mer og mer absurd. Hvis det var et eneste norskeid skip, privat eller statlig, som det skulle være umulig å føre ut i en slik hendelse, så var det nettopp denne fregatten til “flere milliarder”. Ingen skip under norsk flagg har mer overvåkingsutstyr enn den. Om skip nærmet seg over eller under vann, så ville de forskjellige alarmvarslene vært så tydelige at selv den vaktansvarlige på brua med lavest fatteevne ville ha reagert. Hendelsen skjedde i åpent og oversiktlig farvann, og at det var ei leie for tankskip ut og inn fra Stureterminalen kan umulig ha vært en hemmelighet for marinen. At sporingssystemet AIS av en eller annen grunn fortsatt var slått av etter øvelseslutt, betyr kun at ledelsen i havna på Stureterminalen og andre, deriblant kapteinen på tankskipet, ikke ble oppdatert med varsler om fregattens lokasjon, ikke at radarer og annet høyteknologisk utstyr ombord på fregatten ikke fungerte. Oppdatering slutt.

Oppdatering

Tankskipet var på vei nordover i ca. 7 knop, eller 13 km/t. Det holdt en snorrett kurs. Allikevel kolliderer fregatten med tankeren. Fregatten kan ha hatt alle lys avslått hvis den fortsatt var i operativ øvelse. Dette ville imidlertid kun ført til at det langsomt kursendrende lasteskipet ikke kunne hatt visuell kontakt. Fregatten var i følge marinens talsperson på full mars. Da har mannskapet sterk fokus, og bør ha full kontroll på annen skipstrafikk, blant annet ved hjelp av radar. Deres jobb er å se etter kryssende kurser og kollisjonskurs, og gjøre forløpende radarplottinger. Slik måtte de ha hatt full kontroll over situasjonen lenge før de endte på kryssende kurs, eller kollisjonskurs, med tankeren eller andre skip i området. En mulighet for at situasjonen kunne oppstå er at krysseren lå for anker med lavt eller eventuelt sovende brovakthold. Dette strider mot opplysninger nevnt tidligere om at KNM “Helge Ingstad” var i full marsj. Det virker også umulig at noen gir ordre om å slippe anker og så fjerne alt vakthold mitt i skipsleia for tankskip og annen skipstrafikk. Oppdatering slutt.

Oppdatering

Når man studerer et fotografi av baugen på tankskipet som er publisert i VG i dag, ser vi at KNM “Helge Ingstad” må ha fått sine synlige skader etter å ha truffet styrbord sides klyss. Jeg er ikke fullstendig på det rene med høyden over vann for klysset (hullet til ankerkjettingen) for tankeren med den lasten den hadde, men når vi studerer skadene på fregatten, burde de ha vært høyere hvis de to skipene traff hverandre helt uforvarende. Kan fregatten ha vrengt hardt babord i siste liten for å unngå kollisjonen? Det kan muligens passe med høyden på flengen i fregattens styrbord side, men det innebærer i så fall at fregatten krengte kraftig ved en slik manøver. På bildet under har jeg markert omtrent hvor de synlige skadene på fregatten er. Dere finner disse originalbildene flere steder hos rikspressen.

KNM “Helge Ingstad” Foto: Wikipedia

Kan kjølen på krysseren ha vært borte i den framstående delen (bulb) av baugen på tankeren som befinner seg under vann for å minske motstanden mot vannet når skipet har mye last? Er dette forenlig med synlige treffpunkt? Jeg spør fordi det virker litt merkelig at krysseren skulle ta inn så mye vann av en skade som har vært over vannlinjen hele veien. Husk at de bildene som viser krysseren inntil land med vann opp til flerren i styrbord side, viser krysseren etter at den begynte å krenge kraftig mot styrbord etter kollisjonen.

Traff krysserens kjøl den framstikkende bulben på tankskipet? Bildet er et illustrasjonsfoto fra et av skipsregistrene.

Oppdatering slutt.

48
Leave a Reply

avatar
15 Comment threads
33 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
FjellberghetdaVapausPålsurrehodet Recent comment authors

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Stargazer
Guest
Stargazer

Når kommunene kom med denne om at «Du er en del av beredskapen» tenkte jeg i disse baner umiddelbart. https://stryn.kommune.no/tenester/andre-tenester/beredskap/du-er-ein-del-av-beredskapen-i-norge.6992.aspx Ting tyder på at noe er på gang, det er ikke til å komme bort i fra. Så får vi håpe at vi slipper å ha rett, paranoide galninger som vi er 😉

Pål
Admin

Jeg ser for meg en Gulf of Tonkin type falsk flagg operasjon hvor Russland urettmessig vil bli beskyldt for elektronisk krigføring mot KNM “Helge Ingstad”, derved mot Norge og NATO. Noen er antakelig desperate etter å få igangsatt WW3.

Øistein
Guest
Øistein

Pål tror som vanlig at russerne er helt uskyldig i alt som skjer i Norge, selv om det faktisk er bevist at russerne tvang Stoltenberg og Støre til å redusere forsvaret i Nord-Norge under delelinjeforhandlingene. Forhandlinger som førte til at russerne tiltvang seg store områder i Barentshavet med enorme verdier i olje og gass som ellers ville tilfalt Norge hvis vanlig praksis i slike internasjonale forhandlinger hadde blitt fulgt.. Ikke dermed sagt at russerne stod bak denne fregatt-ulykken, men mistanken om at noe merkelig har skjedd både i denne og Herkules-ulykken i Sverige i 2012 er absolutt tilstede. Kanskje russerne vil stadfeste ut over enhver tvil at de kan gjøre og gjør akkurat som de selv vil i sitt nærområde som faktisk omfatter Norge og resten av Skandinavia. Det er en grunn til at amerikanerne nå vil ha styrker både nord og sør i Norge.. De vet at dette er russisk domene, selv om vi på papiret tilhører NATO og Vesten. Men det er bare en illusjon. Norge tilhører russisk domene områder og den som ikke skjønner dette har et stort problem med å forstå hva som skjer av store og viktige hendelser her til lands.. Hvorfor Andøya Flystasjon som alle eksperter var enige om er den beste basen for overvåkning av norske havområder må flyttes til Evenes f.eks.
Det er ikke norske eller amerikanske militære som har ønsket seg en slik løsning. Men det passer russerne perfekt..

2Q11
Guest

Enig i at her finnes mye okkult stoff. Minner meg om herculesulykken.
For en time siden i TA:
https://www.t-a.no/nyheter/2018/11/08/Flyvraket-i-Meråker-fraktet-ut-med-helikopter-17845154.ece

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Helge_Ingstad
Født30. desember 1899
Meråker

Vapaus
Guest
Vapaus

Skremmende. De første tankene jeg fikk da jeg hørte om storøvelse i Norge høsten -18, var hva pokker skjer i etterkant? Så hva og hvem tjener på denne “ulykken”?, Hva og hvem får etterhvert skylda? og hva blir påstandene at må til for å unngå dette igjen? Dette drar seg kanskje over mot mer forhåndslagring, fler faste NATO-styrker i Norge, gi fra seg nasjonal styring, etc., etc…?

Pål
Admin

Det hevdes at fregatten KNM «Helge Ingstad» ble anropt gjentatte ganger, både fra tankskipet «Sola TS» og fra Kystverkets sjøtrafikksentral Fedje VTS. Operatøren på Fedje VTS advarte mot at fregatten lå på kollisjonskurs med tankeren «Sola TS». Skipsledelsen på fregatten svarte imidlertid “Vi har kontroll“. Kort etter skjedde kollisjonen.

Stemmer dette så kan det jo ligne bevisst sabotasje fra mannskapet ombord på fregatten, som da i såfall må være i tjeneste for fremmed makt. Cui bono? Antakelig ikke Russland.

Maarit M.Hanssen
Guest
Maarit M.Hanssen

Det er altfor mange “tilfeldigheter” synkrone hendelser i Norge denne uke for meg er det et mønster som er lett å analyseres. Flyulykke i Meråker på onsdag, skipkollisjon på torsdagsnatt, “Krystallnatten” på torsdagskveld, jordskjelv på Jan Mayen (kraftigste i Norge)6,8 Richters skala. Hva som blir neste er ikke godt å si, helgen har først begynt!

2Q11
Guest

Ja det er vanskelig ikke å kommentere “tilfeldigheter” med jordskjelv som det på Åsta 21/7-11 eller det ved  Haugesund dagen før hercules ulykken. Norges hittil kraftigste skjelv sist natt i “Atlantis” mellom norskokkuperte Eirik Raudes Land (der kongens fremste ombudsmann Helge Ingstad regjerte) og Jan Mayen. Hva skjelvet målte på “Richters” vites ikke, men  Søren Richter hadde et ben på hver side, som okkupant på Grønlands østkyst og som forsvarsmann på Jan Mayen under andre verdenskrig for 75 år siden. Verdt å saluttere eller slutte å kommentere??

Fjellberg
Guest
Fjellberg

Jeg gjør oppmerksom på at jeg ikke kan den korrekte gangen i disse prosedyrene, men politiet ble kastet ut fra området, og Forsvaret tok over all etterforskning.

Hva bygger du disse påstandene på, Jostemikk? En representant fra politiet/påtalemyndigheten var nettopp på Kveldsnytt og orienterte om sin efterforskning av kollisjonen?
Angrepet – efter krigsforbrytelsene i Aghanistan, Irak, Libya og Syria, en riktigere betegnelse enn den du bruker – har ingen myndighet til å “kaste ut” politiet i en sånn sak.

Allerede dagen etter har disse samme, eller de overordnede de leverte dataene til, valgt å lekke fra disse til VG.

Og hva bygger du den påstanden på da? For alt hva jeg vet virker det mye mer sannsynlig at VG ha fått dette materialet fra et av de mange andre fartøyene i området. Jeg mener denne lekkasjen var et hardt knyttneveslag i det stygge trynet til det jeg med et nøytralt navn kaller Militæret. Det er faktabevis de vanskelig skal klare å lyve seg vekk fra!

surrehodet
Guest
surrehodet

Russere har jammere for å lamme båter og fly for å gjøre de blinde. Så spørsmålet er om de har gjort båten blind?

Pål
Admin

comment image

Fjellberg
Guest
Fjellberg

:DDDDDD

For ikke å snakke om hva (russisk) vodka kan foråsake… 🙂

Fjellberg
Guest
Fjellberg

:DDDDDD

For ikke å snakke om hva (russisk) vodka kan forårsake…

Fjellberg
Guest
Fjellberg

Det pipler nå fram flere opplysninger om hvem som var ombord i ulykkeskipet, NATO-fregatten «Helge Ingstad».

Sjefen for de amerikanske marinestyrkene i Europa, admiral James G. Foggo III, var om bord på KNM Helge Ingstad fire dager før ulykken.

Efter ulykken skal Havarikommisjonen ha sendt en henvendelse til Foggos styrke. Havarikommisjonen vil ikke si hvorfor.

16. november 2018 kl. 16:23 BT: Amerikanere blir gransket

Amerikansk personell var om bord på KNM «Helge Ingstad» da den traff det ene ankeret på tankskipet «Sola TS». Deres rolle blir nå forsøkt undersøkt av Havarikommisjonen og politiet.
Ifølge BT vil ingen si hvem de var, eller hva de gjorde på skipet.

Amerikanske Nato-soldatar om bord då Helge Ingstad kolliderte
Amerikansk marinepersonell blir no etterforska for rolla si om bord då KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola.
Ifølgje Bergens Tidende sende Statens havarikommisjon eit brev til Den amerikanske marinen i Europa, US Naval Forces Europe. Kva brevet gjaldt vil ikkje havarikommisjonen utdjupa overfor avisa, og sjølve brevet er unntatt offentlegheita.

– Dette er Forsvaret si sak, og det er dei som eventuelt må svara. Vi ønskjer ikkje å seia noko om kven som var om bord, eller kvar dei kom frå, seier Dag S. Liseth i Havarikommisjonen.

Han vil ikkje seia noko meir enn at dei har god oversikt over kven som var om bord på begge dei involverte fartøya.

Den amerikanske marinen vil ikkje kommentera saka av omsyn til etterforskinga.

Fjellberg
Guest
Fjellberg

Slik utlegger klodens største massemedier skandaleforliset:

Norway sinks its own warship

I det hele tatt en ekstremt alvorlig sak dette.
Men av helsemessige grunner må vi koste på oss denne her:

Noen har ‘vasket’ lydloggen og skrevet ned det de da fikk fram:
https://www.dagsavisen.no/nyemeninger/kaptein-hjelp-1.1234668