– Ser du Jesus, Jostemikk?

Da jeg vokste opp hadde jeg noen gode naboer, og dette er en fortelling om noe som skjedde da jeg var på besøk hos dem. Dette er direkte relatert til alt som har med identifisering av ansikter. Noen har det, andre har det ikke. Slik er det med alt av former og figurer. Noen har blikket, andre har det ikke. En som er god på identifisering av noe, kan være helt elendig når det gjelder annet.

Jesus i glass og ramme

Naboene var pinsevenner, men aldri av den misjonerende typen. De bodde på gård, og huset var alltid fullt av unger og ungdommer, samt de voksne. I ei bokylle i storstua sto et bilde i glass og ramme en dag jeg kom på besøk. Dette var en gave de hadde fått, og bildet viste Jesus. Ingen av dem hadde sett Jesus på bildet, men han var altså der. Det var helt sikkert, for det hadde de blitt fortalt. Raskt kom spørsmålet, jeg husker ikke fra hvem: – Ser du Jesus, Jostemikk? De sier at han synes, at det er et bilde av ham, men ingen klarer få øye på ham!

Joda, jeg så Jesus. Jeg så Jesus med det samme. Han var like iøynefallende som en hvilken som helst annen person på et bilde. Så jeg sa som sant var, at jeg så ham. Dette medførte et svare spetakkel, og konklusjonen falt raskt ned på at jeg bløffet. Jeg løy. Hvorfor skulle jeg se ham når ingen andre gjorde det? Jeg forsøkte å peke og forklare. Ingen andre enn meg så Jesus. Jeg fikk matpapir og en blyant, og så la jeg matpapiret over bildet av Jesus og tegnet av omrisset. Særlig forsøkte jeg være nøye med ansiktet. Det nyttet ikke. Alle bare lo, og at jeg forsøkte å lyve på meg at jeg hadde sett Jesus, var tydeligvis ustyrtelig morsomt. Far i huset lo så tårene trillet og sa, – Du Jostemikk, du Jostemikk!

Da jeg en tid senere samme dag var alene i storstua tok jeg bildet ut av ramma og snudde det opp ned, og siden kan jeg ikke huske at noen snakket mer om bildet av Jesus. Det sto fortsatt på hedersplass i bokylla etter dette, ja så lenge jeg kan huske, men for dem var det viktigere å tro at det var et bilde av Jesus, enn faktisk å se det. Takket være Internett har jeg funnet dette bildet. Ser dere Jesus?

Jesus

Vi er alle forskjellige

En av de gåter jeg har brukt mest tid på å forstå de senere år er dette med hvor forskjellige vi er. Alle ser ut til å ha forskjellige styrker og svakheter, og alle ser ut til å ha sin egen oppfatning av virkeligheten. Eller “virkeligheten”. En ting som har begynt å stikke seg ut som mer plausibel enn andre, er at det man holder på med ofte og mye, det blir man også god til. Noen ganger bygger dette på et medfødt talent, mens andre ganger må man bygge opp kunnskapen og evnene til tross for manglende medfødte egenskaper. I hjemmet med Jesusbildet var de ikke dumme. En av de som lo aller mest av løgnen min, jeg påsto at jeg så Jesus, ble ingeniør og er i dag styrtrik. Virkelig styrtrik. Jeg husker godt hvor stolt han var da han kom hjem etter siste dag på videregående, og hadde fått en slirekniv i gave fra skolen fordi han var beste avgangselev. Dagen etter kom en journalist fra lokalavisen og tok bilder av ham. Men han så altså ikke Jesus. Når han ikke gjorde det, kunne pr. definisjon ingen andre gjøre det heller. At han hadde et glimrende blikk for mekanikk er en annen historie, og noe dere alle sannsynligvis har spist et eller flere resultater av. Man behøver slett ikke være dum selv om man ikke forstår eller ser noe andre tar som en selvfølge og oppfatter med største letthet.

Fra tid til annen tenker jeg på disse gammel-naboene mine når noe har minnet meg om dem. Noen ganger savner jeg dem så det gjør vondt. Hvor bildet befinner seg i dag vet jeg ikke. For det jeg vet har det fått en ny hedersplass i ei ny hylle, og kanskje står det fortsatt opp ned?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Amatør1
14. oktober 2015 16:12

En meget tankevekkende historie. Dette handler om mer enn å kunne gjenkjenne ansikter (interessant tema i seg selv).

«Men han så altså ikke Jesus. Når han ikke gjorde det, kunne pr. definisjon ingen andre gjøre det heller.»

Dette er det vi kan kalle trangsynthet eller også kognitiv dissonnans i for mer langtkomne tilfeller. Slikt er dessverre utbredt. Mange er ute av stand til å fatte at andre kan oppfatte og forstå fakta og sammenhenger de ikke ser selv. Dvs., de kan hende de ser dem, men fordi det de ser bryter med deres eget verdensbilde så utelukker man heller faktaene.

Kombinert med dårlig utviklet selvtillit og kritisk sans, slik at man er lett påvirket av propaganda, kan det gå virkelig galt. Legg til litt manglende empati og du har en nydelig liten psykopat.

Amatør1
14. oktober 2015 21:42
Reply to  Jostemikk

Jo, det er en essensiell del av kritisk tenkning at man hele tiden vurderer om man selv tar feil, det var egentlig poenget med det jeg skrev. Trangsynthet gjelder ikke bare «de andre» 🙂

På den andre siden er ikke alt relativt. Fakta eksisterer, og man skal ikke la seg mobbe til å tro at alt er kun persepsjon, for det er det ikke. Verden eksisterer. Man må ha selvtillit til å tro på det en ser med egne øyne. Du så det du så, og du tegnet til og med omrisset på papir, og argumenterte saklig for din sak mens du ble ledd av. Er det ikke nøyaktig det samme vi opplever i dages verden når vi tar opp kontroversielle saker? At noen latterliggjør det vi peker på er ikke alltid et tegn på at det vi sier er latterlig, men som oftest at den som latterliggjør sliter med sin virkelighetsoppfatning.

Vi tar alle feil av og til. Det hører med til den vitenskapelige metode å ta feil, sålenge man innrømmer feilen med en gang det blir oppdaget. Forskjellen mellom gode og dårlige forskere er at de gode innrømmer å ta feil.

the0bubb
15. oktober 2015 09:14

Jeg kunne ikke se Jesus, men etter en imagesearch fant jeg denne, og nå ser jeg Lemmy 🙂
http://1.bp.blogspot.com/-LdRJ0ZpXPHY/UwDWS7pd2HI/AAAAAAAAB20/xaTsKd-pdPc/s1600/Jesus+in+the+snow.jpg

2Q11
2Q11
23. oktober 2015 22:03

Ser du Krekar, Jostemikk?
ET tankeeksperiment. Du får uventet besøk i stua di. Langveisfarende fra en annen planet. De bare er der. En hel skokk. De kan både norsk og å oppføre seg. De forteller om sin planet og du om din. Du forteller om fantastisk paradisisk natur og finner fram albumet med et av de siste naturbildene.
http://i2.wp.com/www.jostemikk.com/wp-content/uploads/2015/10/Tron-i-morgensol-1-of-1_thumb.jpg?resize=804%2C537
Ved siden av bildet har du limt et vinterbilde og et sommerbilde tatt fra ganske samme punkt.
Du forteller om årstidene og at de tre bildene viser akkurat det samme, bare i ulike utgaver.
Men nei, det synker ikke inn hos de som er vant med totalt konstante klimaforhold og alt de omgir seg med er selvprodusert med samme molekylsammensetning uten mangfold. Grener med blader på det ene, hvit snø på det andre. Totalt ulikt i deres øyne..

Jostemikk sier: Jeg kan bevise at det er samme sted. Bare se på (Tron)fjellet i bakgrunnen på alle tre. Treet i forgrunnen er det samme. Nabobuskene det samme. Jeg kan til og med vise høyoppløselige bilder på PC-skjermen at selv furene i barken på furutreet er identiske og unike. Naturen har et utrolig mangfold, klimaet gjør endringer i naturen fra år til år. Og mange tror at en intelligent skaper står bak det hele som har skapt alt i sitt grenseløse bilde. Mange mennesker tror på (symbol)skriften i noe vi kaller bibelen og at Jesus viser vei. Bildene er altså tatt på samme punkt i samme retning av det samme i ulike årstider, det må dere bare akseptere.
ET sier: Du narrer oss Jostemikk, vi leste akkurat noe på den skjermen hvor det sto VG med store bokstaver at klimabløffen er avslørt. Og et sted under der det sto kommentarer leste vi at bibelen og Jesus er eventyr. Eventyr på jorda deres betyr fantasi, gjør det ikke?

2Q11 sier: I det følgende er Krekar avslørt med 100% sikkerhet flere ganger. Men så lenge ingen tar inn over seg dybden i mangfoldet, variasjon i anatomi i stort og smått, og sist men ikke minst sannsynligheter rent anatomisk, er folkets dom ikke stort over 0 % sjanse for at Krekar spilles av Jeb Bush. Leserne kan etter dette gjøre seg opp sin personlige mening:
http://postimg.org/image/n1ge21bdz/