Norge under Roma

I går dukket det opp en trivelig og svært interessant E-post fra Sveinung Gihle Raddum. Hans bok om romerrikets behov for den norske jernmalmen har endelig funnet sin utgiver!

Metallurgen og historiegranskeren Sveinung Gihle Raddum fikk til slutt gitt ut ei bok om dette viktige historiske stoffet. Det handler om en del av historien til vårt land og folk som snur all tidligere lærdom på hodet. Romerne trengte stål, de ønsket høy kvalitet, og de trengte derfor jernmalm i svært store mengder. Kun i myrmalmen i Norge fant de nok råstoff av en slik kvalitet.

Denne industrielle revolusjonen førte med seg mennesker av forskjellig opprinnelse. Her trengtes fagfolk, slaver, soldater og administrasjon. Denne store arbeidsinnvandringen måtte nødvendigvis føre med seg en solid påvirkning av da- og nåtidens Kari og Ola. Dette nye folkets byggeskikk, sedvaner, språk – alt satte sine spor helt fram til våre dager.

Boka kan kjøpes her: Norli.no – Sveinung Gihle Raddum, Norge under Roma.

Med forfatterens tillatelse legger jeg ved en kopi av det vesentlige i E-posten. Har tatt med en illustrasjon fra hans tidligere elektroniske publikasjoner.


Hei Jostemikk.

Boka er nå kommet ut i papirformat for de som vil lese på sengen og heter «Norge under Roma». Den er basert på arbeid utført av en internasjonal gruppe.

Da jeg begynte på E.T.H. i Zürich høsten 1962 var en av de første forelesninger «Metallische Werkstoffe» med prof. Bickel. Til slutt innbød han interesserte til en ekstraforelesning der han forklarte hvordan de gamle prosesser for utvinning av jern hadde vært. Vi var bare 5 – 6 stykker.

Den direkte prosess og indirekte prosess

Han gjennomgikk den direkte prosess som egnet seg for malm brutt fra berg og ble brukt i Europa. Deretter den indirekte prosess utviklet i Kina der råmaterialet var myrmalm. I Europa fantes egnet myrmalm bare i Norge i store mengder. Til sist gjennomgikk han reduksjon av jernsand i digler der råstoffet var det samme som i den indirekte prosess. Denne prosessen går tilbake til 1500 f.Kr. i Norge.

Jernet og stålet man fikk med den indirekte prosess var fritt for slagginneslutninger. Kullstoffinnholdet kunne styres innen snevre grenser. Derfor er stål med den indirekte prosess av langt bedre kvalitet enn stål fra den direkte prosess. Dessuten leverer den indirekte prosess stål i store mengder.

Stål fra den direkte prosess inneholder slagginneslutninger som gjør stålet sprøtt. Samtidig er kullstoffinnholdet umulig å styre innen snevre grenser . Det gjør at hardheten på stålet varierer mye i samme gjenstand. 100 kg tørr myrmalm gir ca. 9 kg stål. Valg av prosess var enkelt for romerne.

Bickel fortalte at en gruppe forskere hadde undersøkt romerske våpen og rustninger fra Kr.F. til år 450. Mikrostrukturen i disse var uten unntak fritt for slagginneslutninger og kullstoffinnholdet var jevnt. Stålet var laget fra myrmalm med den indirekte prosess. Spørsmålet var hvor i deres vidstrakte rike denne malmen fantes i store mengder. Ifølge Bickel har romerne selv gitt svaret i det de har skrevet. Stålet kom fra Norge der malmen lå som dynger i myrene.

Nå spør dere sikkert hvorfor disse forskerne ikke kontaktet arkeologer og forskere i Norge. Det hadde de imidlertid gjort tidlig på 1950 -tallet. Men her var de uønsket. Den eneste man tok mot var Maria Gimbutas som fikk være med arkeolog Asbjørn Herteig til Gile for å se på alle gravhaugene, kurganene. Hun ble ønsket velkommen av Herteig. Derfor kjente gruppen igjen navnet mitt og ønsket kontakt med meg.

Det som hadde skjedde i Norge var at de gamle arkeologer, Shetelig, Grieg, Herteig o.s.v. som alle hadde sett en innvandring til Norge fra Kristi fødsel, et landnåm, var satt på sidelinja eller fjernet. Deres syn var erstattet med de tyske nazistens historiesyn. Det kom med tyskerne under krigen og ble innprentet i befolkningen. For å lettere kunne erobre oss sa tyske forskere at Nordmenn var Germanere. Slik var det slektninger som kom. Dette synet dominerer fremdeles. Men det er antagelig ikke riktig, noe jeg skal vise.

Bakerst i boken «Norge under Roma» finnes det jeg har kalt vedlegg. Der kan dere se at romerne selv forteller at stålet kom fra Norge.

Dette var grunnen til forskergruppens interesse for Norge. Det de manglet var kunnskap om rester etter produksjonen i form av ovner o.s.v. i Norge. To av funnstedene jeg hadde funnet på Totenåsen hadde ovnsrester som stemte med den indirekte prosess.

Norske arkeologer er ukjent med den indirekte prosessen. De har forsøkt å lage jern av myrmalm med den direkte prosess. For at denne prosessen skal lykkes må malmen inneholde 25% kvartssand. Myrmalmen i Norge inneholder bare 2 – 5 % kvartssand. Derfor har deres forsøk vært mislykket. Bare for å nevne det: 100 kg myrmalm inneholder 70 kg jern.

En annen i denne gruppen var prof. Böhler, som var av de som hadde arbeidet med å oversette de gamle skrifter. Ifølge ham var

Norge Romerrikets materialtekniske senter

Romerne trengte 30000-70000 tonn stål pr. år. Stålet ble skipet ut Oslofjorden, Sognefjorden, Nordfjord, Romsdalsfjorden og Trondhjemsfjorden til England og Europa der det ble rustninger, våpen og verktøy. Arkeologene har registrert 2280 ovner og skriver selv at det er en forsvinnende liten del av det antall som finnes. Dimensjonene viser at de produserte mellom 100 og 600 kg råjern pr. døgn. Etter frisking ble det 80 til 500 kg stål pr døgn.

Ståltransportene

For å sikre transporten mot plyndring og overfall erobret romerne den tyske Nordsjøkysten og den engelske østkysten kort etter Kristi fødsel. Jernmalmen i Norge avgjorde ikke bare Norges men Tysklands og Englands skjebner.

Det var ikke dyrkbar jord som lokket i Norge men verdifulle metallmalmer. Husk at stål var ca. 10 ganger mer verdt enn gull.

Romerne befolket Norge

Fra år 15 f.Kr. til 150 e.Kr. grunnla romerne samfunn for jern og stålproduksjon i Norge. Det startet med keiser Augustus som flyttet Hader til Norge og ble avsluttet med Trajans og Hadrians overføring av Ring- eller Rong-folk. Dette var Snorre’s Dier med en fortid som jernutvinnere i Kina. Da de kom til Norge var de endel av den gruppen romerne kalte Alaner. Det var disse som behersket den indirekte prosess og brakte den fra Kina til Norge.

Folk kom altså til Norge fra tre områder:

Hader fra Gallia Tilhørte Y-haplogruppe R1b
Ræter fra Alpeområdet Tilhørte Y-haplogruppe I1a
Rong/Ring-folk, opprinnelse i Vestkina Tilhørte Y-haplogruppe R1a

Da ca. 94 % av den mannlige norske befolkning i dag tilhører en av disse haplogrupper er det belegg for å si at Romerne befolket Norge. De fleste norske menn og kvinner har forfedre som kom hit i romertiden slik jeg har skrevet om i boken. Dette viser at vi ikke er germaner slik det hevdes.

Det jeg har skrevet har bla. grunnlag i de sveitsiske forskeres arbeid. I Norge karakteriserer ekspertene dette som pseudovidenskap. Dere spør kanskje hvorfor de ikke har gått ut med dette. Jeg spurte og om det samme. Svaret var at de ikke ville blande seg inn i et lands historie når det var uønsket.


Det kan leses mer om dette svært interessante stoffet i Pytheas seilas til Norge for 2300 år siden og Jernproduksjon for Romerriket i Gudbrandsdalen?

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Vapaus
Vapaus
7. mai 2019 17:47

Interessant, boka er bestilt. 🙂

2Q11
2Q11
7. mai 2019 23:15

Interessant, boka er bestilt.

Samme her. Har selv for mange år siden fått omvisning på Gile gård med 55 gravhauger. Ser fram til spennende boklesing.

Bjarne
Bjarne
8. mai 2019 00:43

Kjempeflott ! Gihle har etter der jeg har hørt, vært i kontakt med en stor landeier i Skurdalen, (Geilo), Knut Sveinunggard, i forbindelse med Knuts funn på egen eiendom. Han har påvist plasser der jernutvinning og foredling må ha foregått lenge før historikernes påstander. Gjennom egne vandringer på Knuts store eiendom har jeg ved selvsyn erfart at det pipler jernholdig myrvann (rustvann) mange steder. Etter karbondateringer Knut har fått utført av egne funn, er det åpenbart at vår «etablerte»historie har mange feil og i beste fall «misstolkinger». Derfor synes jeg det er (som nevnt) kjempeflott at Gihle kan belyse og bekrefte dette. At jeg er imponert er forsiktig sagt……..

Ingrid
8. mai 2019 21:34

Veldig spennende! Håper Gihle Raddum får solgt mange bøker, slik at folk kan få kunnskap vi har manglet. Har forsøkt å gjøre litt reklame for boka.

ufa
ufa
10. mai 2019 02:02

Hei Jostemikk. ufa her. Det var på tide at noen begynte å lette også på dette sløret. Jeg bestiller 3 bøker i første omgang, og jeg tenker at dette kommer til å bli min julegave/bursdagsgaver til kjente og kjære i år, men Norli ber om personnummer og mobilnummer noe jeg sterkt misliker – og jeg lurte på om det var mulig å kjøpe bøkene direkte gjennom deg. Da med et påslag på kr. 200,- pr. bok for merarbeidet + porto. Jeg regner ikke med at det er mange som selger inn denne boken andre enn deg, og det er nå virkelig på tide at vi støtter det fantastiske arbeidet du gjør. Si fra om slik bestilling er mulig, så får jeg en bekjent til å vipse over penger til deg.

hetda
hetda
10. mai 2019 11:51

Du kan hoppe over personnummeret hos Klarna.

Jan Sorlie
10. mai 2019 14:56

Kampen mot klima,kampen mot narkotika,kampen mot terror med mer handler alltid om det motsatte.En våt drøm er å gjøre arktis isfritt,da åpnes nye markeder for kampen om mer makt og verdier.Og vi betaler klimaskatter som igjen gjør smeltingen mulig.Er det mulig?,javisst,chemtrails har et formål,foruten at slaveeierne våre ikke bryr seg et døyt om deg og meg,bryr de seg veldig mye om seg selv.Det er den statsløse kapitalen som herjer,den er zionistisk og ond.

Vapaus
Vapaus
21. mai 2019 01:34

I dag fikk jeg det opprinnelig tenkte forordet til boka med forfatterens medsendte tanke om at dette kanskje kunne være av interesse. Det er det så absolutt

Takker. Har akkurat fått tilsendt boka nå og gleder meg til å få satt av tid til å kaste meg over lesingen.

2Q11
2Q11
8. august 2019 21:56

Takk til forfatteren for en unik fortelling om vår opprinnelse! 

Tiltredes

Det er skammelig hvordan våre “historikere” og “arkeologer” har tråkket i den samme revesaksa som “klimaforskere” og annet rask. Når kartet ikke stemmer med terrenget, forsøker de å forandre terrenget for å tilpasse det til det rådende politiske paradigmet.

Den siste påstanden trenger knapt noen dokumentasjon, men følg med. De som har lest boka forstår at NRK og Ekko som vanlig er helt ko-ko.
Da innledningen til programmet lød som følger:* Da Romerriket kom til Hadeland – Hvordan havnet romerske sverd, vinglass og bronsekjeler i Norge? Arkeologene har svaret, og det er ikke vikingtokt. * – trodde jeg i et svakt øyeblikk at det var Sveinung Gihle Raddum som var gjest..
https://radio.nrk.no/serie/ekko/MDSP25015619/07-08-2019