Da Romferga Discovery ble skutt opp 23. oktober 2007 var jeg der og fotograferte hendelsen

Da STS-120/Discovery ble sendt opp til den internasjonale romstasjonen (ISS) fra Kennedy Space Center ved Atlanterhavskysten i Florida høsten 2007 var jeg der. Et eller annet sted ligger de originale bildene og gjemmer seg på ei DVD-skive jeg brant da vi kom hjem fra USA. Heldigvis har jeg allikevel minnene sikret som bilder fordi jeg har fått dem i retur i lav oppløselighet, slik de var da jeg sendte dem på e-post en gang i 2007. Det som er litt leit med ikke å ha de store originalfilene er at det siste bildet i serien under viser at de to eksterne booster-rakettene slipper taket drøye to minutter ut i ferden, og de var så herlig synlige på det originale bildet når det ble forstørret maks i forhold til oppløsningen. Her er det:

Floridabilder 947

Jeg har snakket med mange om denne opplevelsen de siste årene, og mange har spurt meg om hva jeg syntes. Det er enkelt å svare på. Det visuelle var en stor opplevelse, mens lyden var helt hinsides forklaring! Har allikevel forsøkt forklare den, men kommer til kort. Det beste jeg klarer er å tenke seg et skikkelig tordenskrell rett over hodet, et slikt der lynet og smellet kommer samtidig, og så forsøke fantasere fram hvordan det ville høres ut hvis det smalt 10-15 slike tordensmell i sekundet i to minutter! Kanskje er det dette det hele dreier seg om? Jeg mener, ikke selve romturen ut i lav bane, men at ingeniører har klart å lage en så høy lyd? Vi kjørte Florida på tverst fra Tampa for å oppleve oppskytingen, og vi rakk nesten fram til Titusville. Da skjedde det plutselig noe rart. Trafikken på motorveien bare stoppet opp. Noen kjørte ut på gresskanten langs veien, mens vi vel fant en avkjøring hvis jeg ikke husker helt feil. Alle gikk ut av bilene, og så kom det først et helikopter sveipende over hodene våre, før lyden fra ødeleggelsene under Ragnarok traff oss som en fysisk makt. Rett etter det så jeg et flammehav rett over den lave furuskogen, og fra og med det og til de to bærerakettene slapp taket, er hendelsen sikret for ettertiden på bildene under.

Floridabilder 925-tile

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Amatør1
27. mai 2016 23:22

Jada, kraftige saker og sikkert en stor opplevelse i virkeligheten!

Problemet med romfergen var dog at dens hovedformål var å koste så mye som mulig (ref. «the military industrial complex»), den hadde i realiteten ingen annen hensikt, og presterte å gjøre slutt på 14 personer og 40% av alle ferger som ble bygd, i 2 store smell. Alt dette for å kjøre buss opp i lav jordbane. Nå har USAnerne ikke lengre kapasitet til å skyte romferger opp i rommet og haiker istedet med de fæle russerne i deres Soyuz-kapsler fra Kazakhstan. For ubemannede oppskytninger bruker USA russiske RD-180 rakettmotorer.

Knut
Knut
28. mai 2016 01:58

Interessant. Hvor lang tid fra starten er siste bildet? Har du flere bilder eller forsvant fergen av syne etter dette?