Et mysterium fra 2. verdenskrig her i Norge

Albert Viljam Hagelin

Det er mange historiske hendelser som er vanskelige å forstå. Denne befinner seg nær toppen. Ble minnet om den av en overskrift i Dagbladet nå i dag, og artikkelen er dessverre kun lesbar for abonnenter. Fikk rotet fram ei mappe jeg en gang laget med litt stoff om ham, og litt er en god beskrivelse, for det er ikke akkurat den enkleste personen å skaffe opplysninger om.

Den styrtrike kaffe-Bergenseren Albert Viljam Hagelin. Foto: Dagbladet http://www.dagbladet.no/nyheter/den-ukjente-historien-om-quislings-landssviknbsphjulpet-til-makta-av-styrtrik-bergenser/63943559
Den styrtrike kaffe-bergenseren Albert Viljam Hagelin. Foto: Dagbladet http://www.dagbladet.no/nyheter/den-ukjente-historien-om-quislings-landssviknbsphjulpet-til-makta-av-styrtrik-bergenser/63943559

 

Hagelin dukket plutselig opp fra intet, hjalp og finansierte Quisling og NS gjennom sine kontakter direkte inn i nazistenes leir i Tyskland, endte opp i viktige posisjoner, der den viktigste var hans post som innenriksminister i NS-regjeringen. I 1946 ble han henrettet på Akershus festning som én av flere etter landssviksaken. Styrtrike kaffe-bergensere er vi kjent med, og det er ikke så merkelig med tanke på at Bergen var en handelsby. Handel tiltrakk en viss type mennesker, og Hansa-byen var intet unntak. Det er bare det at Hagelin ser ut til å mangle mye av sin historie. Nå er heller ikke det noe aldeles spesielt når det gjelder figurer fra tidlige år i forrige århundre og framover mot, under og etter 2. verdenskrig. Jens Christian Hauge har visse fellestrekk, men han endte som seierherre og kanskje vår største makt etter krigen, mens det altså gikk stikk motsatt vei med Albert Viljam Hagelin.

Ikke vet jeg om det var kaffehuset Hagelin som fristet Adolf Hitler til kontakt, muligens ved hjelp av ei nytrukket kanne, men det påstås altså at Hagelin var i direkte kontakt med Hitler for å finansiere NS og få ham til å akseptere Vidkun Quisling som leder og kommende NS-minister. Så voldsomt mye mer interessant klarer jeg ikke å finne ut om denne mannen, bortsett fra noen koblinger til forskjellige etterretningsvirksomheter av mannlig og kvinnelig herkomst som kunne borge for en god spionroman, der navn som Axel Cappelen og Astrid Dollis Dovle-Dahlgren står øverst på lista. Det blir dessuten påstått at det var en stor dose intern murring om Hagelin innad i NS-ledelsen. Han var og er altså en gåte slik han er presentert, men den største gåten av dem alle er jo hvordan det kunne være mulig at han havnet i en slik posisjon, med slike medarbeidere og kontakter, når han var en styrtrik jøde. Hvordan kunne dette skje? Jeg tar det for gitt at alle kan så mye om historien at jeg ikke må forklare hvorfor dette er helt uforståelig. Er det noen med kunnskap om dette mysteriet, ville jeg satt stor pris på om dere kunne fortalt det dere vet. Fra Wikipedia:

Hagelin (nummer to fra venstre) mellom minister Lunde og «Føreren» under NS' partilandsmøte i Oslo i 1942 (med kvinnehirdlederen Olga Bjoner nest ytterst til høyre). Hagelin var handels- og forsyningsminister i Quislings regjering. NS satte ham under intern etterforskning i 1943, på mistanke om korrupsjon, og anmodet ham om å søke avskjed i 1944, noe han gjorde. Hagelin ble etter krigen dømt og henrettet ved skyting 25. mai 1946 på Akershus festning. Foto: Riksarkivet
Hagelin (nummer to fra venstre) mellom minister Lunde og «Føreren» under NS’ partilandsmøte i Oslo i 1942 (med kvinnehirdlederen Olga Bjoner nest ytterst til høyre). Hagelin var handels- og forsyningsminister i Quislings regjering. NS satte ham under intern etterforskning i 1943, på mistanke om korrupsjon, og anmodet ham om å søke avskjed i 1944, noe han gjorde. Hagelin ble etter krigen dømt og henrettet ved skyting 25. mai 1946 på Akershus festning. Foto: Riksarkivet

13 thoughts on “Et mysterium fra 2. verdenskrig her i Norge

 • 12. oktober 2016 at 22:28
  Permalink

  Det med Hitler og jøderne er nu rart, for Hitler hadde 150.000 jødiske militær/soldater, og der finnes en bok som hedder: Hitlers Jewish Army.

 • 12. oktober 2016 at 22:47
  Permalink

  Hei, Cate! Ja, det der har jeg lurt på også, selv om jeg ikke var helt på det rene med antallet. Det er jo en del annet også angående dette, blant annet en dagmamma og/eller lærerinne. Var det ikke noe med en livvakt også? Så har vi dette med avtalen mellom sionistene og nazistene om hvordan de skulle få befordret nok europeiske jøder til Palestina for å bygge opp den nye nasjonen. Det er nok å gripe fatt i, så de som interesserer seg for denne delen av historien skulle ha nok å henge fingrene i framover.

 • 13. oktober 2016 at 09:33
  Permalink

  Jeg kan knapt være til synderlig hjelp i vår vandring gjennom skoddeheimen i denne saken … men jeg drister meg til å vise til et verk jeg nylig har bladd i, og hvor antall jøder rundt toppen i NsdAP blir beskrevet som rimelig stort. Kilden er Jos Rogiers: The Devils Book – med henvisning til Dietrich Bronder:

  Han regner opp nesten alle Nazi-tungvekterne som etterkommere av jødiske foreldre, bestefedre eller bestemødre:
  «Adolf Hitler, Rikskansler; Reischminister Rudolf Hess og Reischmarshal Herman Gøring. NsdAP – Reichsfürers Gregor Strasser; dr. Joseph Gøbbels; Alfred Rosenberg; Hans Frank og Heinrich Himmler. Reichministers von Ribbentrop (Som tidvis fraterniserte med zionisten Cham Weizmann, først president i Israel, død 1952). Funk og von Keudell. Gauleiter Glovicznik (jødeterminator); Jorden og Wilhelm Kube; Den høytstående SS-leder Reinhard Heydrich; Erich von dem Bach-Selewski og Keudell II, som delvis var engasjert i jødeutrydding. Bankieren von Straus (Viaepresident i den nasjonalsosialistiske Reichstag) og von Stein, begge store sponsorer til Hitler før 1933. General-Feltmarskalk og statssekretær Milch, stats-undersekretær Gausz. Fysikerene og gamele partimedlemer Philipp von Lenard og Abraham Esau. Utenlandsk presseoffiser Hanffstaengel ()-et av de første partimedlemmer) og professor Haushofer.»

  I følge en annen kilde, Hennecke Kardel, som tilsynelatende også har lånt øre til jødiske kilder, var SS-Obersturmbahnführer Adolf Eishmann, som ble henretter i Israel i 1962, og Julius Streicher, utgiver av den antisemittiske Der Stürmer, også av jødisk slekt. Det samme gjelder, om vi skal tro Kardel, for lederen av Deutschen Arbeitsfront Robert Ley. Det blir sagt at en av hans forfedre fjernet «v» i navnet.

  For å gjøre det klart: hverken Bronder eller Kardel gir oss harde bevis for sine påstander, som for eks fødselsregistre eller andre offentlige papirer. Kanskje søkte de ikke, men en annen grunn er nok at bevisene kanskje ikke finnes. Tungvekterne hadde mulighet til å fjerne eller forfalske slike papirer.

  Heydrichs far synes å bli nevnt som «Heydrich, Bruno; virkelig navn Süss» i «Rimans Musikkleksikon», edition 1916. I senere utgaver ble han bare nevnt som Heydrich, Bruno. Bilder av ham skal ha blitt kjøpt opp til høye priser. I følge samme kilde beordret Heydrich fjerningen av gravstenen til sin bestemor, Sarah.

  Rykter vil ha det til at mange Naziledere sørget for at fakta om deres stamtavle ikke var tilgjengelig. Og også i jødiske kretser var man av forståelige grunner lite villig til å dele slik informasjon.

  Det er jo ellers et uomtvistelig faktum at mange av nazilederne så mistenkelig lite teutonske eller nordiske ut. Gøbbels for eks … i skoledagene skulle han ha hatt utnavnet «rabbi». Det blir sagt at han stammet fra sefardijøder.

  Noen NsdAP-prominenser bar familienavn som var – og fremdeles er – mye i bruk blant jøder. I Grosze jüdische National-Biographie kommer navne «Hess» eller «Hesse» opp syv ganger. Navnet «Franck», Frank» eller «Franke» dukker opp tretten ganger, og «Rosenberg» er nevnt fjorten ganger.

  I 1931 besøkte Alfred Rosenberg London. Han møtte Lord Beaverbrook, eier av flere store aviser. Presse-tyconen beskrev senere sin besøkende i disse ordelag:
  «Han er en sterk antisemitt, er Hitlers representant, og lik mange andre som står jødene i mot, har han deres rasemerker på seg».

  På en jødisk kirkegård i Budapest i Ungarn synes mange med navnet «Hitler», eller noe liknende, å ha blitt begravet.
  ***

 • 13. oktober 2016 at 11:07
  Permalink

  Svært interessant, Vegtam. Takk!

  Det er jo ellers et uomtvistelig faktum at mange av nazilederne så mistenkelig lite teutonske eller nordiske ut.

  Ja, og dette er noe mange jeg har snakket med om 2. verdenskrig og toppene innen nazi-partiet har lurt på. Det har liksom vært et litt uforklarlig fenomen mange har stusset over. Tenkte på det selv i går da jeg la ved bildet fra Wikipedia over. Det står en kanalje til høyre for Quisling, som i tillegg til å være en smule fryktet og upopulær, ikke minnet mye om nazistenes propagandabilder av de kjempende og hardtarbeidende tyske kvinner og menn. Som du nevnte, finnes lite dokumentasjon, og er det noe i spekulasjonene, er det nesten umulig å bevise noe, for som du også skrev, dette var menn med mer enn nok makt til å skjule og slette uønskede deler av sin historie. Kanskje vi bør begynne i andre enden med å se på nordmenn som samarbeidet med nazistene, og satt i viktige posisjoner her i Norge? Vi har gåten Hagelin, men han var tvilsomt alene om å ha litt rusk i anene. Jeg skulle gjerne visst mer om enkelte av motstandskjemperne også, og kanskje aller mest om mange av de som flyktet hals over hode til Sverige.

 • 13. oktober 2016 at 13:06
  Permalink

  Det er interessant å følge opp det Vegtam presenterte. Han nevnte Milch, og jeg antar at dette må ha vært generalfeltmarskalk Erhard Milch.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Erhard_Milch#1933.E2.80.931939

  Milch was born in Wilhelmshaven, the son of Anton Milch, a Jewish pharmacist who served in the Imperial German Navy, and Clara Milch, née Vetter. Due to his Jewish ancestry, according to the Nazi Nuremberg Laws of 1935, he was considered as a «Jewish Mischling of the first degree». At Göring’s urging, Adolf Hitler gave Milch a German Blood Certificate and was later reclassified as an «honorary Aryan» and was one of the few officers in the German high command of Jewish ancestry.
  Milch joined the Nazi Party (number 123885) on 1 April 1929, but his membership was not officially acknowledged until March 1933, because Hitler deemed it desirable to keep the fact hidden for political reasons.

  Ønskede jøder, fredet av den politiske ledelsen med Adolf Hitler i spissen. Vi kan jo anta at det samme gjaldt Albert Viljam Hagelin. Vi kan finne flere årsaker til at dette skjedde, og mine tanker, om jeg er inne på noe eller ikke, vender stadig tilbake til dette med det enorme presset som gikk i retning av å få bygget opp staten Israel. De trengte helt tydelig en enklere grunn man kunne forsvare utad enn selve Balfour-erklæringen, og ikke minst, de trengte innbyggere av ønsket slag i den nye nasjonen de var i ferd med å stable på beina. Når en ser dette opp mot de finansielle og industrielle kreftene bak oppbyggingen av krigen, ser det egentlig ikke særlig vakkert ut. Det er vanskelig å komme utenom Lenins ord om at det enkleste er å kontrollere opposisjonen ved å lede den selv.

 • 13. oktober 2016 at 13:19
  Permalink

  En av Adolf Hitlers aller nærmeste var Emil Maurice.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Maurice

  Emil Maurice (19 January 1897, Westermoor – 6 February 1972, Munich) was an early member of the National Socialist German Workers Party and a founding member of the SS. Together with Erich Kempka, he served as one of Hitler’s personal chauffeurs. Unusually, he was one of the few mischlings (a person of mixed Jewish and ethnic German ancestry) to serve in the SS.

  Jeg innser at dette nok er gammelt nytt for mange, men deler av det er nytt for meg. Det leder tankene i den retning de så ofte har vandret tidligere, at viktige jøder enten fikk «flykte» med seg og sine, eller de satt i ganske høye posisjoner innen den tverrnasjonale organisasjonen som skulle sørge for befordring av jøder til Israel etter krigen. Hvis dette er rett, var det med jøde-hvermannsen som med alle andre hvermannsener, at det er «folk flest» som lider under en endeløs rekke kriger. Disse krigene er startet av alle andre enn verdens Kari og Ola Hvermannsen. Det eneste vi kan være sikre på at at det er de som blir ofrene.

 • 13. oktober 2016 at 18:12
  Permalink

  Som en oppfølging:
  I sin biografi; Goering: A Biografi, mer enn antyder David Irving at Hermann Goering var sønn av sin gudfar, Hermann von Epstein, jøde og huslege for familien Goering. Herman arvet slottet Veldenstein av sin gudfar, restaurert for 1,5 millioner mark av Epstein. Epstein sto på svært god fot med unge Hermans mor.

  I følge La Nouvel Opservateur 17.10.1991 levde et av barnebarna til Martin Bormann i Israel på dette tidspunkt. Et sted hvor kun folk av jødisk blod får slå seg ned….!
  —-
  Av andre jøder nær Hitler i hans tidlige år, kan nevnes:
  Ignaz Trevitsch-Lincoln, Ernst «Putsy» Hanffstaengl og pianohandler Bechstein, hvis kone Helene synes å ha vært som en reservemor for unge Adolf.

  Særlig viktig synes bankieren Kurt von Schröder fra Cologne å ha vært. Han var nok uten tvil Hitlers «kongemaker». Han var jøde og hjalp Hitler til makten. Dette fra Otto Strasser i hans bok: Hitler et moi.
  En annen kilde er «Jüdische Wochenblatt für Magdeburg» februar 1933:
  «Skjønt han (Hitler) preker den mest fanatiske rase-antisemittisme, har han fått ryddet sin vei til makten av – blant alle mennesker – rasejøden Schröder, en mann som er, på toppen av dette, en bankier. Det betyr at han knapt kan bli betraktet som en predestinert supporter av det nasjonalsosialistiske program om å «bryte rentens forbannelse».

  Og Schröder var vel ikke den eneste jødiske sponsoren….
  ***
  En tanke jeg har vært opptatt av i det siste, er at den nazistiske variant av Nasjonalsosialismen jo egentlig bare er en light versjon av Judaismen …. vel antydet av Kevin MacDonald

  http://vegtamborson.123hjemmeside.no/204133662/3573507/posting/den-judaistiske-lære

 • 14. oktober 2016 at 16:22
  Permalink

  Jeg konkluderer forsiktig med at det ser ut til at vi har felles mistanker om urent mel i posen, Vegtam. Noen ser ut til å leve av andres blod, og en grei måte å få stor nok tilgang til dette blodet, er å starte konflikter og kriger gjennom å krangle med seg selv, altså ha full kontroll på alle sider i en oppbyggende, kommende, og evigvarende konflikt/krig.

 • 16. oktober 2016 at 03:44
  Permalink

  Arbeiderbevegelsen/bolsjevikene som kom fra noen familier og at de inntok kjapt etter å å ha dannet regjering, som forøvrig skulle vært valgt i 1939 men svindlet vekk de bestemte fort for å bygge nye Jerusalem det var mye Mossad aktivitet/zionistitet som nå kabbalah og zion greier i tusenvis av kurs, foredrag og når det gjelder krigen så var det opptil 1,5 mill jøder i følge professor Bryan Marc Riggs v/American milytary university med de såkalte «mischlinge halvkaste»som nazistene kalte det. Og da kan jeg ikke skjønne annet en at de «visste, ble betalt,» tror de er født til det osv, i sions vise står det jo mye rart i forskjellige versjoner, kan det henge sammen slangen, blekkspruten har snart taket over alt, men særlig populær bla de israelelske regj/folk når man sier noe negativt der i gården.

 • 16. oktober 2016 at 04:05
  Permalink

  Og som en viss mann sa «A jew is a inborn communist», og den er jo treffende ang Israel og kontroll, men de har og en militærmakt der. «Zionistbankierne.»

 • 10. februar 2017 at 00:38
  Permalink

  Fra tid til annen har jeg studert forskjellige topper innen nazistpartiet i Tyskland, og det virker å være mer og mer dokumentasjon som peker i retning av at selve nazi-begrepet ikke hadde med nasjonalsosialister å gjøre, men Ashkenazi. Var de alle jødiske skuespillere? Her er et dokument der Miles Mathis konkluderer med nettopp dette, og han har lagt ved oppsiktsvekkende dokumentasjon:

  http://mileswmathis.com/hiller.pdf

 • 10. februar 2017 at 23:55
  Permalink

  Var de alle jødiske skuespillere?

  Dette må jeg bare få lov til å kommentere. Meget god link hiller.pdf. Husk at vi snakker om globalister.
  Sitat derfra: As another clue, it is admitted in this FBI document that Eichmann could speak Yiddish, Hebrew, and several
  Arabic dialects. Really? If you wished to wipe out an entire race, would you take the time to learn
  their language? Sitat slutt. Rothschildene, Rockefellerne, Bushene (Bin Laden) osv. er verden rundt med sitt skuespill i et utall roller. Også i Norge..
  Uforståelig ja, men her er det bare å gjøre opp sin egen modige mening:
  http://www.wellaware1.com/?s=hitler&x=7&y=6

 • 11. februar 2017 at 00:41
  Permalink

  2Q11, mener du at for eksempel Goebbels var en britisk teaterskuespiller samtidig som han var askenasisk propagandaminister i Tyskland? Kanskje spilte han i noen B-filmer i Hollywood også? Du forsøker vri absolutt alt jeg skriver inn på det samme sporet, og jeg har spurt deg høflig mange ganger om du kan slutte. En gang var jeg så dum at jeg ble irritert også, og det er bare å beklage. Jeg ser imidlertid at det ikke er noe jeg kan gjøre med dette annet enn å fortelle deg at du er helt avsindig på villspor i den grå tåkeheimen, og at jeg ikke ønsker å se deg rote verken deg eller andre lenger inn i denne suppa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Optionally add an image (JPEG only)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: