De tre hjelperne i Stockholm og litt om tiden

Vær spesielt oppmerksomme på at mitt forsøk på å estimere tidspunktet for når hjelperne befant seg hvor er heftet med forholdsvis stor usikkerhet. Finner dere åpenbare feil i mitt resonnement, vær vennlige å gi beskjed, så skal jeg forsøke å bedre dette med tidsaspektet så godt som mulig. Si også fra om andre tabber jeg kan være skyld i.

Kort tid etter at lastebilen stoppet i Åhléns City-bygget dukker det opp tre sentrale personer når det gjelder «offeret» med avkappet ankel. Det er det som virker å være en ung kvinne med et kort på brystet, en bag hengende i stropp over skulderen, og med ei lue på hodet. Så er det en mann, også bærende en bag, samt den blonde kvinnen med håret satt opp i knute i bakhodet. Disse tre personene var i umiddelbar nærhet av der lastebilen endte sin ferd, og de var siden nær «offeret» hele veien mens det ble båret nordvestover Klara Norra Kyrkogata. Vi skal ta en nærmere titt på disse personene, men først se på tidsaspektet ved hjelp av et vitne sitert i en avisartikkel.

Terrorangrepet startet klokka 14:53, da terroristen umiddelbart kjørte lastebilen i høy fart de ca. 500 meterne ferden varte, dette i følge Wikipedia-beskrivelsen av hendelsen. For å sette en omtrent tid for når lastebilens ferd var ved veis ende, estimerer jeg turen til å ha tatt ca. et minutt. Da ble «offeret» med avkappet ankel skadet ca. 15:54. Hvis vi gjetter oss til at fotografen bak denne videoen begynte å filme rett etter at lastebilen kolliderte i Åhléns City-bygget, vet vi at «offeret» ennå ikke var løftet og båret avgårde klokka 15:59.

Svenska Dagbladet hadde en artikkel om «offeret» med avkappet ankel, og intervjuet et vitne.

https://www.svd.se/forst-skrek-hon-inte-sedan-skrek-hon-mina-ben-mina-ben

Verdt å merke seg er hvordan hjelperne hele tiden bøyer seg over og er tett inntil «offeret» for å hindre godt innsyn. Artikkelen beskriver tidsforløpet dårlig, men det de skriver, tyder på at bildet av det telefon-snakkende vitnet ble tatt forholdsvis kort tid etter terror-dåden:

Den som Yosef Jawad bara skulle hinna ta en enda tugga ur.

– Det kom en massa människor rusande från Åhlens mot centralen, det såg ut som om de sprang för sina liv, berättar hans vän Mehdi Jasim.

De gick ut. Det var som om Stockholm Maraton pågick. Taktfasta snabba steg dunkade på asfalten och paniken skrek i luften och sirenerna ljöd.

De kom runt 50 meter. Där låg en kvinna på marken. Mitt på övergångsstället, omringad av sju personer människor och en växande blodpöl längst nere vid det högra benet, under de blå jeansen.

Yosef Jawad berättar att man dragit ett hårt bandage runt benet för att stoppa blodströmningen.

Klokken var 14:50 fredag den 7. april 2017. Han og kameraten rakk kun å ta én bit av pizzaen, så kom det mange mennesker løpende fra Åhléns. De gikk derfor ut og kom ca. 50 meter der de fikk øye på «offeret» liggende på bakken. Det var en voksende blodpøl. Dette er merkelig, for det fantes ingen slik blodpøl fra «offeret» da hun befant seg utenfor Åhléns før hun ble behandlet og fikk tourniquet strammet rundt det skadde beinet. I avisartikkelen beskriver Jawad at hun nettopp har en slik tourniquet, men den virket tydeligvis mot sin hensikt, siden blodpølen var voksende.

Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende. Kort tid etter 14:50 da terroren startet (15:53) og sluttet ved at lastebilen kjørte inn i Åhléns City-bygget klokka 15:54, ser Yosef Jawad denne dramatiske scenen. Han og kameraten rakk kun å ta en bit av pizzaen før de løp ut fra Pizza Hut-restauranten i krysset Klarabergsgatan/Klara Norra Kyrkogata, og etter femti meter møtte synet av «offeret» og hennes hjelpere dem. La oss for eksemplets skyld si at klokken var 14:05, seks minutter etter at følget begynte å bære «offeret» vekk fra der hun ble skadet. Dette er det tidligste denne turen kan ha begynt. Seks minutter maksimum på å frakte «offeret» ca. 230 meter. Da brukte de fjorten minutter på å bære henne de neste åtte meterne! Filmen til jegersoldat Niklas Edrén ble tatt eksakt klokka 15:19. Dette ifølge hans egne ord. Dermed tok hele ferden ca. nitten minutter så lenge det finnes kjent dokumentasjon. De la ikke den hardt skadde ned og behandlet henne. Ingen ambulanse kom for å hjelpe til. Kun de som befant seg nær da skaden oppsto og ankelen ble kappet av. Og hvor skulle de? Meg bekjent finnes ingen akuttmottak eller annet i området. Artikkelen i Svenska Dagbladet har svaret:

Två poliser och de som tröstat och gett henne vård bar bort henne genom de gamla Klara kvarteren mot Hötorget och Olof Palmes gata mot en ambulans.

Fra siste kjente observasjon av flokken med «offeret» til Olof Palmes gata er det 270 meter i luftlinje. De bar den ankel-avkuttede 580 meter! En ambulanse kunne plukket opp «offeret» hvor som helst, men av ukjente årsaker fant de ut at Olof Palmes gata var beste valg for å vente på ambulanse.

Mannen snur her og går bort til «offeret», mens kvinnen med lua blir værende en stund nærmere lastebilen, der hun straks begynner å løpe fram og tilbake med voldsomme geberder. Klokken er nå ca. 14:55.

 

Mannen med bak titter mot lastebilen etter at han har gått bort til «offeret» og den blonde kvinnen.

 

Kvinnen med lua gjør noen byks mens hun veiver med armene.

 

Klokken er nå ca. 14:58, og bag-mannen og blondinen står over det liggende «offeret».

 

Kvinnen med luen bøyer seg over «offerets» bein. Dette er sekunder etter scenen som utspant seg på forrige bilde.

 

På dette bildet har de kommet seg ned til stedet der Yosef Jawad og hans kamerat gikk inntil «offeret» og dettes hjelpere. Noen politifolk har kommet til, Yosef er ikke å se, og jeg har estimert klokka til å ha vært ca. 14:05. Det nederste bildet er fra GSV for  dokumentere nøyaktig hvor de befant seg. Den tilsynelatende unge kvinnen med lua og lappen/kortet på brystet står i bakgrunnen, mens bag-mannen og blondinen kneler ved «offeret».

 

Kvinnen med lua flyr atter en gang rundt og veiver med armene, og Yosef ser ut til å stå vendt mot henne. Resten av følget har på dette tidspunkt beveget seg ca. 100 meter lenger ned i gata, på vei til den påståtte destinasjonen, Olof Palmes Gata.

 

Meg bekjent er dette siste sted flokken er dokumentert ved hjelp av film/bilde. Klokken på veggen viser syv minutter på halv elleve, men fotografen som filmet scenen påstår at klokken var eksakt 15:19. Dette er den siste observasjonen av flokken som jeg er klar over.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Tove
Tove
27. april 2017 09:28

Hei,
Interessant innlegg!
Men jegersoldaten filmet 15:19 (det har du selv skrevet et annet sted), ikke 14:19. Du må ha skrevet feil tid flere steder.
«Lastbilsattacken» begynte jo straks før kl. 15.
Mvh
Tove