Hva var dette?

I går kveld like før klokka 23.00 skulle jeg bare ta en siste titt etter rådyrgeita før jeg la meg. Hun har forresten vist fram killingene, og jeg hadde rett, hun fikk trillinger. Jeg hadde ikke kameraet klart, for objektivet jeg bruker er ikke lyssterkt nok til å ta meningsfulle bilder ved så svakt lys. Om rådyrgeita var ute vet jeg ikke, for det var noe på himmelen som umiddelbart vekket min nysgjerrighet. Først tenkte jeg at dette rekker jeg ikke å fotografere. Kameraet lå inne, og bildebrikken lå ved siden av PC-en etter at jeg hadde overført noen dårlige bilder av killingene et par timer tidligere. Men plutselig ble objektet på himmelen så lyssterkt at jeg ombestemte meg og fikk gjort kameraet klart på rekordtid.

Jeg rakk bare å ta noen få bilder på frihånd i all fart. Objektet befant seg lavt på himmelen i sør, like over skogen, og beveget seg sakte østover. Det første bildet er nøyaktig som det ble fotografert. Det eneste jeg har gjort er å beskjære det. Det blir større (maksimal størrelse) hvis dere klikker på det:

Lyset kun beskjært

Den store løvskogen kan så vidt skimtes til venstre, og jeg rakk kun få bilder før objektet forsvant bak denne. Selv når det befant seg midt bak det første treet, ei diger bjørk, lyste det gjennom det tette løvverket.

De to neste bildene er det samme som det over, men på det første har jeg justert litt for svart- og hvitmetning og økt kontrasten. På det andre har jeg blåst opp størrelsen til 200 % og forsøkt bevare oppløsningen så godt som mulig. Disse bildene må også klikkes på:

Lyset behandlet

Lyset behandlet og blåst opp i størrelse

Det neste bildet følger noenlunde samme prosedyre. Først som det er, denne gang uten beskjæring, deretter behandlet ørlite for å få fram detaljene bedre, og til slutt blåst opp til dobbel størrelse etter beskjæring.

Lyset ubehandlet 2

Lyset behandlet 2

Lyset behandlet og blåst opp i størrelse 2

Det neste bildet er det som ble tatt før det forrige. Beklager at jeg hopper litt i den kronologiske rekkefølgen, men det ble bare sånn i farta. Vi snakker kun få sekunder mellom bildene, og på dette har objektet en helt annen farge. Her går jeg rett til en beskåret og kontrastbehandlet versjon.

Lyset behandlet 3

Her en versjon som er blåst opp til dobbel størrelse av den opprinnelige oppløsningen:

Lyset behandlet og blåst opp 3

Avstanden til dette lysende objektet er vanskelig å anslå, men nøyaktig himmelretning, hvilken vei det beveget seg, og hvor mye det beveget seg pr. tidsenhet er jo enkelt å finne ut av ved hjelp av fildataene på bildene.

Har noen et godt forslag til hva dette var? Har dere sett noe lignende noen gang?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mokkacka
Mokkacka
16. juni 2015 21:44

Oi…så merkelig… Har du kommet til noen konklusjon på hva det kan være?