Litt om bloggen, litt om flytting, litt omTelenor, og en takk

De siste 5 månedene har vært hektiske. Bra, men litt slitsomme fra tid til annen. Livet har forandret seg, og med på lasset fulgte en oppussing av gebisset, eller det som lå an til å ende med gebiss. Fire rotfyllinger er ikke noe noen bør sette seg som mål, men har det først gått så galt, er det godt å være ferdig med det.

Jeg har flyttet mye de siste 20 årene, og nå håper jeg å være ferdig med akkurat det. Har leid meg et lite hus sønnafor det som er øst for dalstråka innafor, og bor ikke langt unna kjerka jeg ble konfirmert i, selv om postnummeret er en anelse høyere.

Telenor – en bedrift som befinner seg i en uhøflig og uintelligelt del av pre steinalder

Når en flytter følger en del plunder med på lasset. Å skaffe seg Internettleverandør er et eksempel.

For å være såpass tidlig ute med å gjøre en avtale med Telenor at jeg ville være sikret Internett-tilgang da jeg flyttet inn den 1. desember, tok jeg kontakt med dem ca. ei uke før innflytting. Den telefonsamtalen lød omtrent slik:

-Hei, det er Jostemikk, jeg ønsker å bruke dere som Internettleverandør. Det gjelder for gårdsnummer ørten, bruksnummer fjaksen, og adressen er Kinkyveien 69, snørrogtjue Høybo.

– Et lite øyeblikk, så skal jeg sjekke adressen.

-Takk.

– Æh…, øh…, hva var adressen, sa du?

– Kinkyveien 69, snørrogtjue Høybo.

– Hvordan staver du veiadressen?

– Kinky, som i når du kler deg lekkert for kjæresten din, og 69, som er stillingen du havner i med ham hvis du har litt flaks.

– Og kommunen, den var, sa du?

– Høybo.

– Takk. Da skal jeg sjekke.

Så gikk det et par minutter, og jeg måtte spørre om kvinnemennesket fortsatt befant seg på jobb.

– Hallo, er du der fortsatt?

– Jada! Men det viser seg at Telenor ikke leverer Internett til den adressen.

– Merkelig! Så hva gjør jeg da? En kontakt via satellitt?

– Neida, det finnes andre leverandører.

– Hvem da? Andre leverandører som benytter Telenors monterte fastlinjer?

– Ja.

– Hvorfor kan ikke Telenor benytte sin egen fastlinje?

– Det er bare slik.

– OK. Hvilke andre leverandører skal jeg kontakte?

– Det har jeg ikke lov å fortelle.

– Takk for ingen ting. Farvel til et firma i frittfall.

Dermed begynte jeg å undersøke. Ringte til min søster som hadde levernadør via mobilnettet, og undersøkte forskjellige leverandører som benyttet satellitt. Etter noen timer begynte dette å irritere meg, for jeg kunne ikke forstå hvorfor Telenor ikke kunne benytte sine egne telefonledninger. Derfor ringte jeg til den tidligere husleieren, og han kunne fortelle at joda, de hadde hatt Internett, og det fra Telenor. Dessverre ikke allverdens hastighet, men det holdt da stort sett for begge ungene samtidig. 5 megabits/sek var hastigheten de hadde hatt helt fram til de sa opp avtalen ca. 2 uker før jeg flyttet inn.

Her var det ikke annet å gjøre enn å kontakte Telenor igjen.

Ja hei, det er Jostemikk som ringer. Jeg kontaktet dere tidligere i dag. Da fikk jeg beskjed om at dere ikke kunne levere Internett til min nye adresse. For  å undersøke dette kontaktet jeg tidligere husleier, og han kunne fortelle at han hadde hatt Telenor som leverandør. Er du såpass oppegående så du er i stand til å gjøre jobben din, slik at jeg kan få ordnet denne avtalen?

– Et lite øyeblikk, så skal jeg undersøke opplysningene fra din forrige samtale med Telenor.

Så gikk både sekunder og minutter, helt til jeg også overfor dette Telenor-kvinnfolket måtte spørre om hun fortsatt befant seg på jobb.

– Hallo! Er du der? Er du i stand til å finne ut det opplagte?

– Jada, jeg er her! Det viser seg at vi leverer Internett til den adressen du oppga tidligere i dag.

– Gratulerer!

– Da setter jeg opp en avtale med en av montørene vi benytter oss av, slik at han kan koble deg til.

– Javel, så dette er ikke noe du kan gjøre ved hjelp av noen tastetrykk?

– Nei. Det må gjøres fysisk på adressen.

– Javel. Når skjer dette?

– Det tar som regel ei ukes tid. Du vil bli kontaktet av montøren.

– Hvilken hastighet får jeg på forbindelsen?

– 5 megabits/sek.

– Og prisen, hva er den for denne hastigheten fra Internetts steinalder?

– 349 kroner.

– Hva? 50 kroner mer enn jeg betalte på min forrige adresse for 15 megabits/sek.?

– Ja, det er den nye prisen fra september nå i år.

Så gikk ei uke. Og ei halv uke til. Da fikk jeg en telefon fra en montør fra et eksternt firma Telenor benyttet til slikt arbeide. Han kunne komme dagen etter, hvis det passet for meg, noe jeg bekreftet.

Dagen etter kom han, og jeg slapp ham inn i huset. Han undersøkte inngangen for kabelen til Telenor, og sjekket for signal i kontakter i to etasjer, uten å finne noen. Dermed forsvant han, med beskjed om at han kom igjen bare han fikk sjekket nærmeste koblingspunkt.

Etter en drøy time dukket han opp igjen, sjekket linja via et måleapparat, og spurte om jeg hadde kontakt med nettet, noe jeg kunne bekrefte.

Dermed takket vi begge to. Han for seg, og jeg for jobben.

Fem minutter etterpå mistet jeg kontakten med Internett.

Dermed var det ingen annen løsning enn å ringe 05000 nok en gang. Da traff jeg ei sur hurpe jente som kunne fortelle at hun skulle melde fra til feilmeldingen, slik at de kunne kontakte en montør. Dette kunne ta ei ukes tid.

Da eksploderte jeg. Sannsynligvis så høylytt at jenta gjorde i benklærne.

En drøy time senere hadde jeg Internett. Det viste seg at det ikke var mer komplisert enn å trykke på et par taster for en eller annen halvveis hjernedød ansatt hos Telenor.

Å flytte er litt av en jobb

Gnålet med Telenor er bare en av de slitsomme tingene med å flytte, og som nevnt tidligere, nå håper jeg å beholde samme adresse lenge. Svært lenge, med litt flaks. Nå mangler bare å få meldt flytting til Folkeregisteret, Posten og alle som sender meg regninger, så går det seg vel til. Det blir femte adresseendringen på snaue 6 år, og det er ikke noe jeg anbefaler andre å kopiere.

Hva med min delvis vanskjøttede blogg?

Joda, takk som spør. Den henger i stroppen, som det heter. Takket være dere som finner noe av interesse her og leser noen av innleggene jeg har skrevet. I denne forbindelse har jeg lyst til å fortelle om responsen på tre av innleggene jeg har begått. Det er nemlig tre som skiller seg ut når det gjelder antallet lesere.

Jostemikk-bloggen har ikke mange lesere, og det er knapt noen som kommenterer det jeg har skrevet. Takk, forresten, til de gledelige unntakene. Allikevel har tre av innleggene vakt brukbar interesse. Jeg takker enhver som har lest disse tre innleggene, og her har dere navnene på innleggene, samt antallet lesere lengst ut til høyre.

Mest leste innlegg på Jostemikk

Mest leste innlegg på Jostemikk 2

Ja, det er som en knøttliten dverg av en lokalavis å regne, men det spiller ingen rolle. Jeg er glad for hver eneste leser. Håper det har vært noe å lære så langt i ferden. En ferd som forhåpentlig bare har begynt. Fram til nå har jeg vært både høflig, moderat, og særdeles forsiktig…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Amatør1
12. desember 2014 23:01

Jeg bor tilsvarende utaskjærs, dvs. 10 minutter fra et sentralt trafikk-knutepunkt ikke langt fra Oslo. Ingen leverer kabel-TV, fiber eller slikt, så ADSL er eneste mulighet. Har brukt Telenor-internett siden 1997.

Telenor hevder at 4Mbit/s er den raskeste linja de kan tilby. jeg sendte dem en epost og ba om raskere linje. Da fikk jeg et brev via Posten Norge tilbake, der de sa «vi kan dessverre ikke levere raskere linje». Hm… jeg sjekket kapaks http://metrolive.telenor.no/metro2-application-kapaks-web/ og fant at det fantes en raskere linje opp mot 15 Mbit/s på mitt nummer. Alle forsøk på å minne telenor om det, strandet.

Så begynte det å regne, og da falt linja ut. jeg feilmeldte, og det tok ca en uke før noen begynte å se på saken, mens sola skinte. Ingen feil funnet, «feilen er rettet» fikk jeg vite på SMS. Så feilmeldte jeg igjen, og det samme gjentok seg en 16-17 ganger eller så. Ihvertfall varte det mer enn 6 måneder og det ble aldri noe bedre. Jeg hadde et uttall samtaler med «kundeservice» og ba dem slutte å sende meg SMSer med beskjed om at feilen er rettet før jeg kunne bekrefte at den var rettet. Som svar fikk jeg SMSer med beskjed om at feilen var rettet.

Jeg begynte å se meg om etter andre muligheter, og klikket meg bl.a. inn på Nextgentel sine sider. Kort tid etterpå ble jeg oppringt av en Nextgentel-selger. Han ville tilby med 20Mbit/s på den linja Telenor hevdet ikke fantes. Jeg sa som sant var til selgeren at heg har hatt store problemer med Telenor og at jeg kunne tenke meg å flytte, men jeg trodde ikke noe på at de ville levere 20Mbit/s, men om de ville kunne garantere 10Mbit/s så var jeg interessert. Selvfølgelig, sa selgeren vi kan begynne der og så kan vi finne den høyeste hastigheten som virker etter hvert, vi er svært fleksible, sa han. Jeg sa da at jeg er en kunde fra helvete om han ikke holdt ord, og at jeg ville garantere at jeg ville henge på telefonen minst 3 ganger om dagen hver dag til de hadde oppfylt avtalen, om det ble problemer, og jeg forutsatte at jeg fikk den linja som telenor nektet meg, selv om den var ledig. «Ikke noe problem» sa selgeren, dette ordner vi med én gang, du ser jo selv hva kapaks viser på ditt nummer.

Under tvil gikk jeg inn på avtalen. Det første som skjedde var at jeg mistet internett fullstendig en fredag ettermiddag, dvs. første dag som Nexgentel kunde. Jeg kastet meg på telefonen og forlangte aksjon umiddelbart. Det endte med en linje på 1.5Mbit/s.

Etter 23 samtaler med «kundeservice» der jeg ble fortalt veldig fatasifulle skrøner, begynte jeg å sende dem sitater og utdrag av samtalene, og sa jeg ville ringe dem hver dag til de hadde fylt sine forpliktelser. De må ha hundrevis av ansatte på kundeservice, for jeg snakket med nue mennesker kontinuerlig over flere måneder, og den samme historien måtte gjenfortelles gang etter gang.

En periode ble det litt bedre, vi var oppe i hele 6Mbit/s. Wow. her var det jo håp, men det var jo et stykke igjen. Jeg ringte «kundeservice» og lurte på om jeg hadde fått linja jeg ble lovet. Jada sa de. Noen uker senere sa de det motsatte. Kreativt.

Så kom våren og det begynte å regne. Linja falt ut. jeg feilmeldte, og det skjedde stort sett på fredags ettermiddag, og de garanterte feilretting i lløpet av 3 arbeidsdager, det vil som omtrent Onsdag eller noe, og da hadde jo været skiftet til solskinn, så de sendte meg en SMS om at «feilen er rettet». På fredag regnet det igjen, slik det gjør her til lands, og vi tok en ny runde med nytt menneske på «kundeservice» og feilmeldte problemet for n’te gang. Jeg begynte å bli såpass avansert at jeg kunne forutse når linja ville falle ut etter værmeldingen. Men det kunne ikke nextgentel.

Etter hvert tok jeg fram den aller morskeste stemmen og begynte å snakke til texgentel om lite annet enn forbrukerombudet og advokat, om de ikke rettet problemet. Det var en gang i 5te måned av mitt kundeforhold. jeg avslutet alle samtaler og eposter med å minne dem om at jeg ville ringe igjen seinere idag eller imorgen, dersom problemet fortsatt stod uløst.

Dette begynte antagelig å koste dem mer i lønnskostnader op «kundeservice» enn mine skarve kroner kunne betjene, så de fant faktisk ut at de til slutt ville løse problemet. En dag ringte det en til meg og sa «nå har du fått den nye linja». Til det svarte jeg at «jaså, det er i tilfelle andre gang». men unre over undre, denne gangen stemte det faktisk, og hastigheten steg til ufattelige 13 Mbit/s, til og med i regnvær.

Det er ikke mer som skal til på det sentrale østlandet.

UFA
UFA
10. januar 2015 14:50

For å løfte denne problemstillingen til et dagsaktuelt tema, blant annet basert på egne erfaringer, så har jeg laget et kort innlegg som deles med mine nærmeste venner og bekjente.

Mange har sagt at eliten gjorde en grov feilvurdering da de åpnet opp internett. Jeg tror imidlertid vi nå ser klare tegn på at også denne øvelsen ble gjort ut fra nøye gjennomtenkning. Internett er i dag en livsnødvendighet for mange, og den som kontrollerer eller kan begrense tilgangen – kontrollerer folket.

Vi kan derfor se tegn på at den geopolitiske doktrinen; om at den som kontrollerer kornet kontrollerer folket, den som kontrollerer valutta og renter kontrollerer land og den som kontrollerer olje (i dag energi generelt) kontrollerer verden (Blant annet sitert av Kissinger) – nå vil kunne bli dramatisk endret.

Uten internett så er du frakoblet samfunnet og det meste av relevant informasjon. Denne tilgangen blir i dag regulert, og de geopolitiske grunnsetninger vil bli omskrevet. Det er på tide å våkne opp for denne endringen og jeg utfordrer alle til å samle informasjon i en tråd eksempelvis her. Her følger mine observasjoner og betraktninger, mye mer kunne og skulle vært skrevet om tema:

Selv om enkelte kanskje vil tenke at dette ikke angår dem fordi de selv ikke har problemer med mobil og internettkommunikasjon mv., så anbefaler jeg gjennomlesning av dette innlegget.

Frem til i dag 10. Januar 2015 så har observasjonene vært så mange og problemene så store, og da ikke bare for meg men for flere som følger med på hva som skjer i verden, at det er på tide å få skrevet ned noen av funnene.

For å ta leseren litt inn i problemstillingene, så skal jeg begynne med de av mine egne erfaringer – som jeg kan skrive noe om.

Mine utfordringer med internett begynte dagen etter at jeg sendte ut første ”News Wrap-up” som kun deles med venner og bekjente natt til fredag 24. oktober 2014.

Frem til denne datoen så har internett fungert stabilt og uten problemer. Nevner kort at vi flyttet inn i november 2006, og at den stabile perioden således har vært på omtrent åtte år.

Rett etter at jeg sendte ut første Wrap-up ca. kl. 04:45 fredag 24. oktober 2014, nøyaktig kl. 05:02 samme natt – så ble jeg oppringt av ukjent oppringer. Jeg svarte og lyttet på taus linje i ca. 1 min og 40 sekunder før jeg la på.

Dagen etter begynte som nevnt problemene med internett og jeg fant grunn til å loggføre observasjonene fortløpende. Jeg har kunn tatt med et selektert utdrag.

I min første logg, nedtegnet den 30.10.14, så skrev jeg ned følgende:

1. Sendte ut e-post ”news wrap-up” natt til fredag ca. kl. 04:45 fredag morgen 24. oktober 2014. Ble oppringt fra ukjent nummer kl. 05:02. Ingen svarte – holdt linjen i ca. 1 min og 40 sek.
2. Oppdaget feil på internett samme dag ca. kl. 15:30 etter at jeg kom hjem fra jobb. Ringte Telenor. Etter at vi hadde slått av og på ruteren en del ganger – kom internett opp igjen. Hastigheten inn var da på ca. 3,8 Mb.
3. Onsdag 29. oktober 2014 fikk jeg igjen ikke koblet meg til internett. Slo flere ganger av og på ruteren uten at det virket. Ringte deretter til Telenor. Vi har tre pc´er. Én Mac-book leaf, én Mac-book pro og én Mac-mini. På dette tidspunktet hadde vi ikke en trådløs ruter. Kundebehandleren sjekket linjen inn og fant ingen feil. Mac-book pro virket ikke med kabel. Mac-mini virket med kabel, men ikke med samme kabelen som den som gikk til Mac-book pro. Byttet jeg tilbake til samme ledning som Mac-minien hadde hatt, så virket ikke Mac-minien lengre. Kundebehandleren i Telenor konkluderte med at det var ruteren det var noe galt med – etter at vi så hadde forsøkt gjentatte gange. Da hjelpen fra Telenor ikke hadde ført til anne enn at nå ingen av Mac´ene kom opp på nett, så ble det avtalt bestilling av ny ruter og samtalen ble avsluttet. En stund etter samtalen, så fikk jeg Mac-minien opp på nettet igjen – men fortsatt ikke Mac-book pro.
4. Torsdag 30. Oktober 2014 forsøkte jeg igjen å få begge maskinene opp på nett. Forsøkte gjentatte ganger uten at ruteren viste tilgang til ethernett.
5. Fikk sendt ut min ukentlige wrap-up fra en en annen ruter. Hadde etter dette ustabilt nett.
6. Uken etter fikk jeg koblet opp ny Telenor rutere på vårt familiested. Problemet her var at når jeg skulle sende ut ”News Wrap-up” så stengte outlook´en ned. Den var kun åpen i noen få titalls sekunder før den krevde ny pålogging. Etter gjenntatte forsøk og trening på å gjennomføre prosedyren raskt, så fikk jeg sendt ut rapporten. Hadde ikke andre problemer med internett. Har for øvrig heller aldri hatt utfordringer med outlook og hotmailkontoen min der.
7. Både jeg og min kone har hatt gjenntatte utfordringer med mobiltelefon, noe også flere andre har fått med seg. Jeg og min kone har for kortere perioder hatt store problemer med å få ringt opp hverandre. Det har også vært problemer for andre å ringe til meg og min kone. Ett av flere eksempel er 30. januar da vi ikke fikk ringt hverandre, sendt sms og hun fikk heller ikke koblet opp til andre på mobil – over en periode på ca. 2 timer.
8. Jeg har vært i forbindelse med Telenor en rekke ganger frem til i dag. Vi har nullstillet ruteren. Slått av og på ruteren og maskiner. Noen ganger har det virket og andre ganger har det ikke virket. Plutselig er nettet oppe igjen, og siste uken – frem til i går da Telenor informerte meg om at nå skulle alt være i orden – så hadde de skrudd ned kommunikasjonshastigheten på nettet for at vi skulle få et minimum av nettdekning. Dette siste er interessant fordi det ikke har vært noen endring på den ca. 4.1 km lange kabelen inn til sentralen på 9 år. Og også fordi ustabiliteten på vår linje ikke kan forklares fra Telenor sin side. Noen ganger ser de at linjen er ustabil, andre ganger skal den være stabil uten at den er det, eller uten at vi en gang oppnår dekning. Tallene for utsending av data har i denne perioden vært lav, ca. fra 0.1 Mb til 0.3 Mb. Nedlastningsdata ut var ved en måling for ca. en uke siden, var på omtrent 0.4, 0.7, 4.2, 0.3, 0.6, 0.7 MB, og etter at hastigheten ble skrudd ned så var den for denne perioden som opphørte i går – på ca. 1 Mb. Nå når jeg skriver (kl. 12:49 lørdag den 10. Januar 2015) så er svartid 500 ms, nedlasting 2.88 Mb og opplasting 0.4 Mb. Men jeg har hatt ustabilt nett i går og i dag noe jeg kommer tilbake til.
9. Jeg fikk for ca. en ukes tid siden tilbake Mac-book pro fra reparasjon. Etter dette har kabeltilgangen virket. Vi har imidlertid merket at nettet har vært tregt både fordi det tar lang tid å laste ned og fordi bilder på dokumentarer mv. har vært utydelige. Som jeg skrev over så ble dette bedre etter at Telenor for en periode skrudde ned hastigheten.
10. I går fikk jeg sms fra Telenor om at alt var i orden. Rett etter jobb satte jeg meg ned for å gjennomgå bilde og videomaterialet etter terrorhendelsen i Frankrike. Omtrent kl. 19. Så skjedde det noe nytt. Det ble et rødt lys på Telenor sin nye ruter noe som signaliserte at det ikke var internettdekning. Jeg skrudde av og på ruteren og nettet kom opp igjen. Utover kvelden satte jeg og diskuterte terrorhendelsen med en venn over internett. Rett etter at samtalen var ferdig, og jeg og min kone gikk gjennom forskjellige nyhetsmedier på internett – så kuttet nettet igjen. Det lyste igjen rødt for at internett ikke var tilkoblet. Kan også nevne at før dette skjedde så var trådløstilgangen på ruteren slått av, men min kone fikk likevel koblet seg trådløst opp via sin Mac-book leaf … Uansett – vi ga opp og gikk til sengs.
11. I dag lørdag den 10. Januar 2014, så slo jeg på ruteren uten at den ville koble til internett. Jeg ringte Telenor og forklarte situasjonen. Vi gikk gjennom loggen tilbake i tid og kundebehandleren fra Telenor, som ga den beste service så langt, fant at nettet fra sentralen til oss var svært ustabilt noe han fant merkelig. Da jeg har fått med meg at det også er andre av det slaget som holder seg oppdatert på hva som skjer i verden, og tør å gå utenfor boksen av hva som er main stream media, også har store utfordringer med internett, mobil mv. – så fant jeg at det var på tide å begynne å loggføre hendelsene. Samt å dele informasjon om dette tema i fall det også er andre som opplever de samme utfordringene.
12. Nettet mitt har frem til nå i dag vært litt av og på. Og jeg håper på en periode med stabilitet fordi det er ganske irriterende å ha så ustabile kommunikasjonsløsninger. Nevner også, for ordens skyld, at minibankkortene mine også har vært ustabile. Ofte må jeg bruke magnetstripen for å få betale på butikk, men her er det heller ikke et konsistent bilde som kan forklares ved at chippene er dårlige eller avmagnetisert. Virker på noen betalingsanordninger og ikke på andre, men svak magnetisering kan være en forklaring uten at jeg har funnet noen bedre forklaringsmodell.

Jeg vil også kort nevne at en venn av meg, som går lengre inn i ”the rabbit hole” enn det jeg gjør i en del ladede saker – har hatt betydelig større utfordringer enn meg. Fra i høst har han hatt problemer med mobildekning levert av Telenor. Det var over flere måneder vanskelig å få tak i han og man ble møtt med en standard melding som Telenor selv har avklart at de ikke benytter. Jeg skrev ned meldingen straks første gang jeg hørte den og den går omtrent slik: – ”This message will follow in english. Du har ringt et nummer som ikke er i bruk. Vennligst tast inn nummeret på nytt og avslutt med firkanttast …”. Han hadde også så store problemer med internettdekning at han til slutt måtte true med å anmelde Telenor for å få internettilgang – noe som antakeligvis var grunnen til at han en halv time etterpå var oppe å gikk. Linjen hans er imidlertid, slik min er, av redusert hastighet. Han skal ha 15 Mb, men har så lav datahastighet at vi har problemer med å holde en klar skypelinje. Men hans historie forteller han best selv, og jeg har derfor tatt inn hans eget innlegg på hans egen blogg til leserens informasjon.

Poenget er at det nå er på tide å våkne opp og få med seg hvor langt det allerede har gått angjeldende å støye for de som vil sette seg inn i ting, og forsøke å holde bevisstheten et lite øyeblikk på hvordan dette kan utvikle seg fremover. Internett og kommunikasjonstilgang generelt, kan i dag antas å bli rangert av folk flest som en av de viktigste godene vi har. Og således også – en av de godene svært mange kanskje er mest redde for å miste. En t-banetur jeg tok i begynnelsen av desember i Oslo synliggjør dette godt ved at ca. 6 av 10 holdt på med smartphonen sin under hele reisen. Et annet godt eksempel er en samtale jeg hadde med et familiemedlem der jeg stilte spørsmål ved hva hun ville prioritert mellom tanke og ytringsfrihet på den ene siden – og – tilgang til internett og mobil på den andre siden. Hun svarte – riktig nok uten å tenke seg godt om – ”selvsagt internett og mobil”!

At internett og kommunikasjonsløsninger generelt i dag har blitt så viktige, betyr også at den som kan kontrollere tilgangen til internett og mobil mv. – har betydelig makt. Vi vet at amerikanerne ved Obamas Executive order om ”sanctioned persons” kan stenge ned alt av betalingsanordninger og kommunikasjonsmuligheter for enkeltpersoner. Dette maktmidlet har vært mye brukt i forbindelsen med det vestlige kuppet i Ukraina, blant annet overfor parlamentets medlemmer i forbindelse med avstemningen for det nye regimet, og senere i forbindelse med sanksjonene mot Russland, Krim og øst-Ukraina. EU har også fulgt opp med å pålegge økonomiske sanksjoner også mot enkeltpersoner, og man skal her være fullstendig klar over at man står overfor klare folkerettsbrudd. Det er nemlig slik at slike sanksjoner kun kan gjennomføres overfor utenlandske statsborgere i andre land som del av økonomisk krigføring – etter klar forankring via FN-resolusjon. Alternativt så kan sanksjoner gjennomføres overfor egne borgere vi hjemmel og eventuelt avtale med annen stat – ut fra klar hjemmel og domstolkontroll. For Norges del er krav til domstolsavgjørelse før slikt inngripende virkemiddel blant annet fastsatt i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen som er implementert i norsk rett og selvsagt straffelov og straffeprosessloven.

Det er således, etter mitt skjønn, bevismessig – også basert på hva andre jeg kjenner har opplevd av hendelser – grunn til å anta at det i dag blir benyttet selektive sanksjonsmidler overfor enkeltpersoner, blant annet ved at man støyer ned kommunikasjonstilgang. Jeg presiser at slik virksomhet er ulovlig og et svært alvorlig angrep på tanke og ytringsfriheten, herunder friheten til å kunne sette seg inn i alt av offentlig tilgjengelig informasjon over internett. Og jeg presiserer også at jeg per nå ikke har noen mistanke om at norske myndigheter står bak.

Det er grunn til å tro at langt flere enn de jeg kjenner til, personer som typisk setter seg inn i alternative informasjonskilder og generelt sett er mer opplyst enn andre, også har signifikante utfordringer. Det er også grunn til å tro at denne utviklingen vil kunne eskalere – og jeg inviterer nå alle til å holde øynene litt ekstra åpne angjeldende dette tema fremover.

Før jeg klipper inn artikkelen til Jostemikk, så vil jeg også nevne at tidligere Høyesterettsdommer og leder av Lund-kommisjonen, Ketil Lund, hadde foredrag på Universitetet i Nordland på torsdag. Leder for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (SOP-utvalget) – Elbjørg Løwer – var også der. Lund uttalte at han var svært bekymret for utviklingen i Norge mot et overvåkningssamfunn. Det er det flere som er …
Her følger link til Jostemikk sin blogg og hans offisielle utredning om nettilkobling via Telenor. Nevner for ordens skyld at Jostemikk opprettet og servet bloggen klimaforskning.com etter at blant annet Aftenpostens debattsentral ble lagt ned etter 22. juli i 2011. Han har også skrevet en mengde med gode paper og blant mye mer også gjort observasjoner som har fått internasjonal anerkjennelse:
https://www.jostemikk.com/?p=846#more-846

Renate
Renate
2. november 2015 11:00

D er slike mennesker som deg som gjør kunderjenestejobben helt jævlig. Å sitte å høre på sleipe frekke kunder som deg er helt forferdelig.

Amatoer1
4. november 2015 19:00
Reply to  Renate

Hei Renate 🙂 Hvem snakker du til og hva mener du med «sleipe frekke kunder» ut ifra det som er beskrevet her? Er det sleipt og frekt å be en leverandør levere det han har lovet?

Vapaus
Vapaus
19. april 2019 16:01

Kjenner meg igjen i mye av dette ja, bor en ikke i ei fuglekasse i smart-byene, så er en utafor og har ikke valgmuligheter. Det er elendig hastighet og nedetid på flere uker i året om en i det hele tatt får bredbånd. Alltid på nett garantien ble dermed brukt flittig, men med kun 2G gikk jo det enda tregere og det tok 10 minutter å få lastet nettbank.

Så hva skjedde nå i vinter?, jo fikk brev fra Telenor om at fra 1.mai er det slutt på å vedlikeholde linjene ved brudd, 🙁 så de koselige servicefolka som tre ganger i året dukket opp etter en drøy uke for å fikse feilene på linjene, ser jeg ikke igjen. Fiber kan jeg nok desverre også glemme, kommunen kommer aldri til å bidra der, men til min store overraskelse var det nå utrolig nok blitt 4G her. Ikke at dette er noe jeg ønsker, så mye som jeg streamer og at jeg ikke er så veldig patriot av WIFI i utgangspunktet, men jeg skal innrømme at det er deilig å kunne streame i bedre kvalitet selv om jeg da må holde kontroll på forbruk.