Hva dette skyldes har jeg ingen anelse om. Var en snartur ute på formiddagen i dag, og så et fly på vei vestover over himmelen i det jeg antar er full marsjhøyde. Foran flyet, så langt himmelen rakk, strakk det seg ei tynn stripe fra flynesa. Har noen så mye som en halvgod forklaring på dette, så kom med den!
Slik så det ut:
Om formiddagen står sola lavt i øst. Flyet flyr vestover, og kondensstripen ser ut til å være belyst bakfra, muligens liten vinkel. Ergo kaster kondensstripen skygge i motsatt retning. Antagelig var atmosfæreforholdene slik at skyggen var godt synlig.
Tror de fleste skal få slite med å komme med en bedre forklaring, Amatør1. Du har helt rett i dette med solas vinkel kontra flyet. Gjetter på at skyggen var synlig mot iskrystaller av cirrus-typen. Lenger vest var fenomenet mye mer synlig før jeg rakk å hente kameraet. Der var det mer synlige skyer, og det så nesten ut som om de «åpnet» seg i en gradvis bredere skygge.
Artig å se slikt, og sannsynligvis rimelig sjelden det skjer. Jeg bruker noen timer i uka på å observere himmelen. Når månen var i sine siste dager på oppadgående nå, fulgte den og stjernebildet Orion hverandre over himmelen med månen øverst. Natt til mandag var det en gigantisk ring rundt månen, laaangt utenfor selve månen. Der fikk Orion akkurat plass på innsiden. Et flott og vakkert skue.