Terror – Cui bono?

Amatør1 stilte dette spørsmålet her. Wikipedia har en helt grei artikkel om cui bono-begrepet.

Cui bonoHvis gavn?» eller mao. «hvem er dette godt for?») er et Latinsk idiom som brukes for å antyde at det finnes et skjult motiv, eller for å indikere at den ansvarlige part ikke er den det ser ut til å være.

Vanligvis brukes uttrykket for å antyde at en person eller gruppe som er skyldige i en forbrytelse kan finnes blant dem som tjener på forbrytelsen. Parten som tjener på dette er ikke alltid åpenlys, den skyldige kan ha forsøkt å henlede oppmerksomheten på en syndebukk.

Den romerske advokaten og statsmannen Marcus Tullius Cicero tilskrev opphavet til uttrykket cui bono til den romerske konsulen Lucius Cassius Longinus Ravilla.[1] I forsvarstalen Cicero framførte i år 80 f.v.t. for Roscius fra Ameria, lyktes det han å få han frikjent for fedremord hvor han var regnet som skyldig, ved å vise til hvem som ville tjene økonomisk på at Roscio ble henrettet.

L. Cassius ille quem populus Romanus verissimum et sapientissimum iudicem putabat identidem in causis quaerere solebat ‘cui bono’ fuisset.
Den berømte Lucius Cassius som det romerske folk pleide å regne som en ærlig og vis dommer, hadde for vane å spørre, igjen og igjen «hvem er dette godt for?»

De nasjonene som har tapt på terror-alderen må også med i regnestykket

Det bør være et stort paradoks for ethvert tenkende menneske at de eneste nasjonene som har tapt på absolutt alle fronter, er nettopp de nasjonene der CIA og resten av vestens e-tjenester påstår er arnestedene for terroristene, samtidig som et par av de nasjonene som påståes være mest truet av muslimske terrorister, har tjent på terroralderen hele tiden. Den ene nasjonen, den som påståes å være mest truet av alle, Israel, har som ved et under sluppet unna, samtidig som de på mirakuløst vist har klart å vende dette faktum til at ingen lider som dem. Jeg anbefaler alle å svi av noen kalorier på å tenke på begrepet ISISrael.

Hvem tjener på det som har skjedd? Hvem er taperne? Selv mener jeg det er viktig å huske på at mye tyder på at alle mennesker som ønsker å leve i en fri verden er de største taperne.

Hva mener dere?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ingrid
Admin
Ingrid
16. januar 2015 14:07

Ja, det er ikke godt alt det som deles ut av de på toppen. Et ordtak sier: “Når det regner på presten, drypper det på klokkeren.” Man kan vel anta at det som drypper på presten har blitt ganske forurenset på turen. 😉

Det var en klok dommer, Cassius, som alltid lette etter “hvem det er godt for?” Ja, det er mye av det som skjer i dag som kun er godt for makten og dens utøvere. Folk flest har ingen eller liten påvirkning, selv om det noen ganger slenges ut noen magre bein til oss, slik at vi tror vi har noe å si.

Det har i vår moderne tid dukket opp også et annet begrep: «Følg pengene!» Det blir sagt at det ble brukt for første gang i filmen Alle presidentens menn fra 1976. All the President’s Men kan sees i full versjon HER, men man må registrere seg (gratis) eller bli medlem.

Men jeg vil jo tro at mange mennesker, lenge før denne filmen kom ut, var klar over at man burde følge pengene for å se hvem som tjente på en hendelse.

Så moralen må bli: Følg makten oppover i hierarkiet og se hvem som politisk/maktmessig tjener på saken, og følg deretter pengene og se hvor de ender opp. Når man kommer til kjernen i begge tilfellene, dukker ofte de samme navnene opp.

Ingrid
Admin
Ingrid
17. januar 2015 20:42

Fortsatt er det mange som tror at dersom man ignorerer et problem lenge nok, vil det forsvinne av seg selv.

Når det gjelder 11. september 2001, tror jeg det vil bli stående i historien som den dagen da maktpolitikken mistet sin siste, bittelille rest av uskyldighet, den bunnløse ondskapen fikk overtaket. Hvordan kan noen fortsatt tro på den offisielle versjonen? Også i denne sammenhengen virker det som om tror jeg Norge må lede på naivitetstoppen.

Cui bono? Den stadig økende penge-eliten. Den som allerede eier banker, bedrifter og store områder av verden, men stadig vil ha mer og mer, inntil de har all makt. Kan noen være så vennlige å styre noen solstråler i trollenes retning?