Pilfinken viser hvor dumme marihøneforskere er

De første dagene i juni 2015 satt jeg rimelig klistret til kameraet for å fotografere fuglene her jeg bor, og hadde akkurat tittet nøyere på noen bilder jeg tok av en pilfink som jaktet mat på plenen. Derfor var det med stor interesse jeg den 9. juni samme år leste en artikkel av Ingrid Spilde på Forskning.no om marihøners giftighet.

http://forskning.no/2015/06/aerlige-marihoner

Marihøner viser hvor giftige de er

Her har du enda en grunn til å elske marihøner: De er akkurat så giftige som de gir seg ut for.

Det mener i hvert fall Lina Maria Arenas ved University of Exeter, ifølge en pressemelding.

Hun har undersøkt både fargedrakten og giften til fem ulike arter av marihøner, og konkluderer: Jo sterkere farger, jo verre gift.

En ærlig og redelig beskjed til sultne fugler, altså.

Siden vi vet at insekter ofte bruker farger til å advare bytteetere som at de er vonde og giftige, er det jo naturlig å tenke at de gifteste marihønene også er mest iøynefallende. Og det er altså dette Arenas og kollegaene hennes har undersøkt.

Farge = gift

Forskerne testet giftignivået i fem forskjellige marihønearter, og sammenlignet resultatene med fargene på skallet. I tillegg undersøkte de hvordan insektetende fugler reagerte på de ulike artene.

Og jammen viste det seg ikke at marihønene sendte ærlige signaler om hvor lurt det var å spise dem.

Jeg kommenterte artikkelen og la ved link til et rykende ferskt bilde jeg hadde tatt. Merkelig nok fikk jeg aldri noe svar på kommentaren …

Jami – for ett år siden
Takk for interessant artikkel. Tok et bilde forrige dagen av en pilfink som spiste ei marihøne. Er denne marihøna av en art som bløffer om egen giftighet og har blitt gjennomskuet av en erfaren pilfink, eller er pilfinken uerfaren? Kanskje den ikke bryr seg om verken gift eller «dårlig» smak?

http://bildr.no/image/QnZEZWNG.jpeg

Her er bildet:

Pilfink spiser marihøne

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments