Politimannen kom i en stor hvit kassebil

Jeg krysser fingrene for at jeg har fått dette korrekt. De som finner feil må være vennlige å gi beskjed, så skal jeg rette opp i det. De som ikke har lest de tidligere artiklene omhandlende denne saken, kan forhåpentligvis ha nytte av å ta en titt her, her og her.

Politimannen som ble fraktet til Utøya kom til fergekaia i en hvit kassebil

To forskjellige vitner som oppholdt seg på landsiden på kaia der MS Thorbjørn legger til og fra, har vitnet om en stor hvit kassebil. Denne ble kjørt av politimannen som de kjørte over til Utøya. Ingen av de to vitnene, Even Kleppen og Simen Brænden Mortensen, nevnte noe om en liten grå bil, noe som i så fall ville vært forenlig med Fiat Dobloen politiet og Oslo tingrett påstår var Anders Behring Breiviks transport fra Oslo til Hole.

Simen Brænden Mortensen fortalte mer om hendelsen, og det virker som om det han har å fortelle snur hele saken på hodet hva angår hendelsene på Utøya. Jeg har uthevet poengene vi må bite oss merke i med halvfet tekst.

https://www.abcnyheter.no/nyheter/2011/09/30/138428/slik-kom-terroristen-til-utoya

Slik kom terroristen til Utøya

Simen Brænden Mortensen (22) tok i mot Anders Behring Breivik på fergekaia til Utøya den 22. juli. Her forteller han hvordan terroristen kom seg ut på øya. 

Simen jobbet som vaktmannskap på landsiden av Utøya om ettermiddagen den 22. juli. Sammen med en kollega satt han i vaktteltet nede på fergekaia da Behring Breviks varebil kom kjørende ned den bratte bakken til Tyrifjorden.

Foto: Geir S. Malthe-Sørenssen

– Vi så bilen komme ned bakken, og la merke til at sjåføren hadde et politiemblem på skulderen da han kjørte forbi oss. Han parkerte mot trærne ned mot vannet, sier 22-åringen til ABC Nyheter.

Simen ruslet ut av teltet og bort til den parkerte varebilen.

Først en titt på bakken og plasseringen av vaktteltet. Flyfotoet er fra Hole-serien i 2011 som vist på karttjenesten til Finn.no.

Politimannen kjørte den store hvite kassebilen ned bakken og forbi vaktteltet og parkerte den i strandkanten ved skogkanten nord for vaktteltet.

Dette er ikke uproblematisk, for i NRK-dokumentaren 22.07.11 filmet de ankomsten til Gro Harlem Brundtland på kaia, og filmet videre fra salongen på MS Thorbjørn da den la fra kai mot Utøya. Der ser vi både kassebilen og vaktteltet.

Gro Harlem Brundtland ombord i fergen MS Thorbjørn. I bakgrunnen ser vi den store hvite kassebilen og vaktteltet.

Fiat Dobloen som er påstått å ha vært Anders Behring Breiviks fluktbil fra Oslo til Hole sto ikke parkert på dette stedet, men på parkeringsplassen på sørsiden av vaktteltet og fergeleiet til MS Thorbjørn.

https://www.nrk.no/norge/ved-utoya-da-bilen-ble-etterlyst-1.7769795

Den grå Fiat Dobloen sto parkert på parkeringsområdet rett sør for kaia og vaktteltet. Bildet er fra NRK.

I ettertid har hele nedkjøringen til kaia blitt ombygd, og det er nesten ugjenkjennelig der i dag. Bildene som er brukt her viser alle hvordan det så ut i 2011. På bildet over står Fiat Dobloen parkert i god avstand til strandkanten, og den står på sørsiden av kaia. Den store kassebilen sto på nordsiden av kaia, og dette er forenlig med at den kjørte forbi vaktteltet.

Slik ser området ut i dag:

Slik ser området ut i dag.

En eller annen gang i tidsrommet fra de fraktet Gro Harlem Brundtland til Utøya til Delta-politiet var på plass samme sted, ble den store hvite kassebilen fra Bislet bilutleie fraktet til øya. Det står ikke noe om denne frakten i loggen til MS Thorbjørn. Fotoet som viser loggen har jeg fått fra en leser som tok bildet på 22. juli-museet i Oslo.

Delta-personell gjemmer seg bak den store hvite kassebilen fra Bislet bilutleie på Utøya sammen med andre skrekkslagne.

6 thoughts on “Politimannen kom i en stor hvit kassebil

 • 10. mai 2017 at 02:01
  Permalink

  Hva er TV2 bil kl. 12:25 da?

 • 10. mai 2017 at 08:33
  Permalink

  Hva er TV2 bil kl. 12:25 da?

  Godt poeng, Even. Det kan være at de både kjørte TV2 og en bil, eller det kan være at de kjørte et TV2-team som hadde med seg bil, og at TV2 betalte for alt. Det siste høres kanskje mest sannsynlig ut? Ellers var det mange journalister fra både fjernsyn, radio og aviser på Utøya den dagen. Merkelig at vi ikke har hørt noe om deres opplevelser da skytingen startet. Jeg burde forlengst ha sporet opp alle journalistene/reporterne som var der, men så var det dette med tiden. Melder noen seg frivillig?

 • 10. mai 2017 at 20:54
  Permalink

  Denne artikkelen fra VG dekker rimelig godt det som ble sagt i retten:

  Vitne Simen Brænden Mortensen:
  – Så begynner klokka å nærme seg fem. Det kommer en grå varebil ned bakken. Når den bilen kommer, så passerer den oss, slik at jeg ser i høyre vindu at det sitter en mann der i svarte klær. Jeg enser et politiemblem på høyre skulder,. Jeg går bort til bilen, så åpner han døren. Jeg presenterer meg og forklarer hvorfor jeg er der. Han sier sitt navn og hvorfor han er der. Det han da sier, er at han kommer fra politet i Oslo og er på et rutineoppdrag for å sikre øya.

  Dette må være ABB, altså har vitnet du omtaler sett en GRÅ varebil (Renaulten)

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorangrepet-22-juli-rettssaken/ord-for-ord-dag-11-del-1-auf-vakt-og-ms-thorbjoern-skipperen-vitner/a/10057716/

 • 10. mai 2017 at 21:17
  Permalink

  – Så begynner klokka å nærme seg fem. Det kommer en grå varebil ned bakken. Når den bilen kommer, så passerer den oss, slik at jeg ser i høyre vindu at det sitter en mann der i svarte klær. Jeg enser et politiemblem på høyre skulder,. Jeg går bort til bilen, så åpner han døren. Jeg presenterer meg og forklarer hvorfor jeg er der. Han sier sitt navn og hvorfor han er der. Det han da sier, er at han kommer fra politet i Oslo og er på et rutineoppdrag for å sikre øya.

  Hei, Lars. Ja, det er ikke den eneste forklaringen som ble tilpasset etterforskningen under vitneforklaringene i Oslo tingrett. Blant annet er Pracons vitnemål i tingretten en direkte svindel, og jeg tviler på at han fant på å tilpasse «fakta» til etterforskningen på egenhånd. Det er mange som fortalte én ting under intervjuer etter 22. juli 2011, og noe helt annet under rettssaken.

  Dette må være ABB, altså har vitnet du omtaler sett en GRÅ varebil (Renaulten)

  Du mener Fiaten? Nei, det må ikke være den. Bilen som kjørte forbi dem så de så den høyre siden mot seg de som satt i vaktteltet, er også beskrevet som en stor, hvit kassebil. Og kjørte den forbi dem, er det stikk motsatt retning av hvor Fiaten sto parkert. Den kan imidlertid allikevel ha kjørt som beskrevet, og deretter kjørt tilbake motsatt vei og parkert der vi ser den på fotografiene, så en mulighet er det absolutt. Det vi har her er motstridende vitnemål, men de kan være så motstridende de bare vil, for den store kassebilen med hvit farge sto der vitnet først beskrev at den store bilen parkerte, og ikke lenge etterpå står den på Utøya, som beskrevet blant annet her.

 • 11. mai 2017 at 12:13
  Permalink

  Ja jeg mener selvsagt Fiaten, men hvem kom med den store hvite Opel Movanoen til Utøya?. Tanken på at der kan ha vært skyttere i den bilen er nærliggende å tenke, og uansett så mye jeg har søgt etter TV2, kan jeg ikke finne noe som tilkjennegir at de var på Utøya da det tok løs.

 • 11. mai 2017 at 12:44
  Permalink

  Men hvem kom med den store hvite Opel Movanoen til Utøya?

  Det vet jeg ikke, men skulle svært gjerne visst. Jeg har skrevet litt om dette i en helt annen sak i august 2014, og nevnte da det oppsiktsvekkende i at Wikipedia-artikkelen om bombeangrepet på regjeringskvartalet påsto at VW Crafteren, altså bombebilen, var leid av ABB hos Bislet bilutleie. Dette står fortsatt i Wiki-artikkelen.

  https://no.wikipedia.org/wiki/Bombeangrepet_p%C3%A5_Regjeringskvartalet#Bomben

  Eksplosjonen var forårsaket av en gjødselbombe på ca 950 kilo, plassert i en varebil av type Volkswagen Crafter, utleid fra Bislett Bilutleie til oslomannen Anders Behring Breivik.

  I dommen fra Oslo tingrett er lagt til grunn at bombebilen var leid fra AVIS bilutleie, men til tross for dette har påstanden på Wikipedia fått stå i mange år. Så kan vi jo tenke litt på, uten at det nødvendigvis vil føre til annet enn spekulasjoner, at ABB leide bilen fra Bislet bilutleie mens han enten hadde adresse Oslo, eller så oppga han slik adresse, for han er kalt «oslomannen» i Wikipedia-artikkelen. Den eneste bilen fra Bislet bilutleie som jeg vet om når det gjelder 22. juli-saken, er den på Utøya, og den er ikke ført inn i skipsloggen til MS Thorbjørn. Den leiebilen er visselig en stor og hvit kassebil, og en slik bil er sammen eller hver for seg beskrevet av vitner i Utvika, eller kall det gjerne Utøykaia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Optionally add an image (JPEG only)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: