Bislet Bilutleie-bilen på Utøya

Dette med Bislet Bilutleie-bilen på Utøya er ikke enkelt å bli klok på. Det er et problem dette her, først og fremst fordi Bislet bilutleie blir nevnt som utleier av en av bilene Anders Behring Breivik leide, men også dette med at bilen ikke står synlig nevnt i skipsloggen til MS Thorbjørn, og helt tydelig har blitt fraktet over i tidsrommet mellom Gro Harlem Brundtlands ankomst på Utøya den 22. juli 2011, og tidspunktet da ABB dukket opp på samme sted.

http://no.wikipedia.org/wiki/Bombeangrepet_p%C3%A5_regjeringskvartalet#Bomben

Eksplosjonen var forårsaket av en gjødselbombe på ca 950 kilo, plassert i en varebil av type Volkswagen Crafter, utleid fra Bislett Bilutleie til oslomannen Anders Behring Breivik.

Hvor har personen som redigerte inn denne teksten hos Wikipedia funnet opplysninger om at bombebilen var utleid fra Bislet Bilutleie? I 22. juli-dommen står det at både bombebilen (Volkswagen Crafter), og fluktbilen (Fiat Doblo), den han dro til Utøya med, begge var utleid av Avis bilutleie. Hvem som eide bilene kan jeg bare svare på i fluktbilens tilfelle, for den var eid av DNB.

Leiebilene fra AVIS parkert på Vålstua Gård.
Leiebilene fra AVIS parkert på Vålstua Gård.

Wikipedia-fantastene har nå hatt fem år på seg til å korrigere dette med Bislet Bilutleie som utleier av bombebilen, men det er ikke gjort. Kanskje noen mener at påtalemyndighetens etterforskere og tingrettens dom tar feil? Selv heller jeg til at Wikipediaartikkelen er misvisende når det gjelder dette. Når det gjelder den lignende kassebilen som sto parkert ved siden av kaia på Utøya, var den helt tydelig fra Bislet Bilutleie, for reklamen for utleiefirmaet er klistret på hele siden av bilen. Det var imidlertid ingen Volksvagen. Det var ikke en Mercedes heller, som vakta hos DSS i regjeringskvartalet fortalte politiet da han varslet om feilparkeringen og eksplosjonen. Den store, hvite kassebilen på Utøya var en Opel Opel Movano (registreringsnummer DN61610), og hvis den ikke var påført falsk logo, var den utleid fra Bislet Bilutleie. Jeg nevner dette fordi det er påstått annet steds at Bislet Bilutleie ikke leide ut Opel Movano i 2011. Jeg har forsøkt finne ut av dette selv, uten hell, men her er påstanden der dette blir nevnt:

http://forum.hegnar.no/post.asp?id=17606434

Varebilen som var avbildet på Utøya er en leiebil fra BISLETT BILUTLEIE. Det er en Opel Movano med reg.nr. DN61610.

http://img546.imageshack.us/img546/5918/vansa.jpg

http://www.dagbladet.no/2011/11/25/nyheter/terror_i_oslo/innenriks/terrorangrepet/auf/19145843/

Så har jeg sjekket:
Avis har ikke Crafter på sine utleiesider.
Bislett har ikke Opel Movano på sine utleiesider, men de har Crafter. De har også MB Sprinter (MB rapportert av vakten i regjeringskvartalet) og Fiat Doblo (bilen Breivik brukte til Utøya). Kan alle disse bilene knyttes til Bislett Bilutleie?

Bislet Bilutleie-bilen dukket opp etter at Gro kom til Utøya, men før ABB kom dit

Mange som har forsøkt forstå hva som skjedde den 22. juli 2011 har nevnt denne Bislet Bilutleie-bilen på Utøya. Noen har lurt på om den sto der hele dagen, eller hadde stått der enda lenger, mens andre har stilt spørsmål om den var med på den turen med MS Thorbjørn som fraktet ABB til utøya. En ting vi kan vite med sikkerhet er at den ikke sto på Utøya da Gro Harlem Brundtland kom for å holde tale der den 22. juli 2011. Da sto den på landsiden. Like sikkert er det at den sto der da media begynte å publisere bilder fra Utøya mens dramaet stadig pågikk.

I NRK-dokumentaren 22.07.2011, følger et filmteam Gro Harlem Brundtland på ferden over fra landsiden til Utøya med MS Thorbjørn. Her ser vi Bislet Bilutleie-bilen stå parkert rett ved siden av kaia på landsiden.
I NRK-dokumentaren 22.07.2011, følger et filmteam Gro Harlem Brundtland på ferden over fra landsiden til Utøya med MS Thorbjørn. Her ser vi Bislet Bilutleie-bilen stå parkert rett ved siden av kaia på landsiden.

På bildet over har MS Thorbjørn akkurat lagt fra kai på turen over til Utøya. De to neste bildene viser området der Bislet Bilutleie-bilen senere sto parkert, området rett til høyre for kaia på Utøya.

Gro Harlem Brundtland med følge iferd med å legge til kai på Utøya med MS Thorbjørn. Ingen leiebil fra Bislet Bilutleie er å se.
Gro Harlem Brundtland med følge iferd med å legge til kai på Utøya med MS Thorbjørn. Ingen leiebil fra Bislet Bilutleie er å se.
Gro Harlem Brundtland med følge iferd med å legge til kai på Utøya med MS Thorbjørn. Ingen leiebil fra Bislet Bilutleie er å se på dette bildet heller.
Gro Harlem Brundtland med følge iferd med å legge til kai på Utøya med MS Thorbjørn. Ingen leiebil fra Bislet Bilutleie er å se på dette bildet heller.

Det er mulig at loggføringen for MS Thorbjørn var generelt mangelfull, og at det er årsaken til at frakten av Bislet Bilutleie-bilen ikke står oppført i loggen. Et eksempel på at den er mangelfull er at det ikke står noe om frakten av Gro Harlem Brundtland til Utøya, kun returen, og da notert som Ekstrabåt, frakt av Gro.

Skipsloggen for MS Thorbjørn den 22. juli 2011 nevner ikke frakten av bilen fra Bislet Bilutleie, en frakt som må ha skjedd i tidsrommet mellom Gro Harlem Brundtlands og Anders Behring Breivik ankomst til Utøya.
Skipsloggen for MS Thorbjørn den 22. juli 2011 nevner ikke frakten av bilen fra Bislet Bilutleie, en frakt som må ha skjedd i tidsrommet mellom Gro Harlem Brundtlands og Anders Behring Breiviks ankomst til Utøya.

11 thoughts on “Bislet Bilutleie-bilen på Utøya

 • 4. april 2018 at 12:51
  Permalink

  Hvilken bil dro tv2 over med?

  Fra loggen: 1025: Bil fra øyen
  1225; EkstraturTv2bil

  Spørsmålet er berettighet. Når kom og forlot bisletbilen øyen?

 • 4. april 2018 at 13:52
  Permalink

  Hei, 123. Ja, spørsmålet er berettiget, men ikke så godt å svare sikkert på, selv om jeg tidligere har nevnt når en stor bil ble fraktet over til øya. Her skal jeg forsøke å samle sammen det vi vet.

  Vi vet at Bislet-bilen sto på landsiden allerede tidlig formiddag da det ble filmet av NRK og TV2 at Gro med følge ble stablet ombord på MS Thorbjørn. Bildet med Bislet-bilen er det første i artikkelen over. Så står det ikke noe om biler bortsett fra TV2-bilen du nevner, og den vet jeg ikke noe som helst om, før vi får et vitnemål som forteller at en varebil ble kjørt over kl. 16.05. Den bilen er ikke nevnt i loggen.

  http://www.jostemikk.com/wp-content/uploads/2017/05/Loggen-MS-Thorbj%C3%B8rn-Ut%C3%B8ya-22.-juli-2011-Terror.jpgnull

  Fra rb.no og Are Tomasgards vitnemål:

  https://www.rb.no/lokale-nyheter/are-tomasgards-tidslinje-22-juli/s/1-95-5828333

  Kl. 16.05: Tomasgard tar båten til Utøya sammen med 5–6 deltakere, matros og båtfører. Det ble også kjørt om bord en varebil.

  Når Bislet-bilen forlot Utøya har jeg ikke funnet beskrevet av politiet eller andre. Den er rett og slett utelatt fra alt jeg har funnet av relevant stoff i forbindelse med etterforskningen og 22. juli-rapporten. Den sto der fortsatt seint på kvelden den 22. juli 2011, det er alt jeg vet.

  Nevner til slutt at vi skal ta Are Tomasgards vitnemål med ei stor klype salt. Flere AUFere gikk i land da Tomasgard gikk ombord for å dra til Utøya klokka 16.00, og et av disse medlemmene har fortalt at han møtte politimannen da han gikk ombord i MS Thorbjørn. Are Tomasgard, varebilen (Bislet-bilen?) og politimannen ble fraktet over på samme tur. Dette er noe alle burde tenke svært nøye gjennom. Det var tretten AUF-vitner, og de tretten har sikkert en del interessant å fortelle. Tomasgard forteller en annen historie, at det var han som møtte politimannen da han gikk av ferga på landsiden, og det var 17.00.

 • 5. april 2018 at 20:48
  Permalink

  Vet vi når tv2 forlot utøya?

 • 5. april 2018 at 21:13
  Permalink

  Kort tid senere legger MS «Thorbjørn» til kai på Utøya. Mens matrosen fortøyer båten, henter kapteinen bilen. Han vil hjelpe politimannen å frakte hans tunge medbrakte kasse. Ifølge avhør tenker kapteinen «bombesøkingsutstyr». På vei til bilen ser kapteinen Utøyas vaktmann gå ned trappen ved det hvite Hovedhuset nær brygga og håndhilse på politimannen.

  Kapteinen kjører tilbake til brygga på Utøya og løfter med matrosen kassen over i bilen. Så kjører han mot det hvite hovedhuset, og parkerer. På vei tilbake til politimannen, samboeren og vaktmannen, runder han et hjørne og er bare 10–15 meter unna da det skjer.
  (https://www.aftenposten.no/norge/i/xP988/Dette-skjedde-pa-MS-Thorbjorn)

  Om bord i båten var det til sammen åtte personer, skipperen, hans kone, en matros, en innleder, en representant fra Norsk Folkehjelp, to leirdeltagere og Behring Breivik.
  (https://www.abcnyheter.no/nyheter/2011/09/30/138428/slik-kom-terroristen-til-utoya)
  Tyder på at kaptein + matros ikke teller med på listen kl 1700.

  – Vi ser ikke at båten legger til kai ved øya. Teltåpningen vår vendte motsatt vei. Men etter noen minutter hører vi tre kjappe skudd. Jeg tenker, hva i all verden skjer. Tester politimannen våpenet sitt, sier Brænden Mortensen til ABC Nyheter.
  Den samme personen nevner ingenting om kassen, men påstår at det blir montert ett kikkertsikte.

  Forstår ikke hvorfor det er så store forskjeller i forklaringene?

 • 5. april 2018 at 22:05
  Permalink

  Vet vi når tv2 forlot utøya?

  Et viktig spørsmål som jeg må svare negativt på. Vi vet at de var der i forbindelse med GHB, og jeg har stilt spørsmål om det samme som du. Da spekulerte jeg over om de fortsatt var der da skytingen begynte.

 • 5. april 2018 at 22:09
  Permalink

  Tyder på at kaptein + matros ikke teller med på listen kl 1700.

  Tror ikke mannskapet blir registrert i loggen på noen av turene.

  Forstår ikke hvorfor det er så store forskjeller i forklaringene?

  For en del år siden leste jeg litt om hvordan de hemmelige tjenestene benyttet media for å skape størst mulig kaos og forvirring ved hjelp av mengder av selvmotsigelser. Tror noen gamle hysj-hysj-folk bør begynne å se nøye på dette nå.

 • 6. april 2018 at 03:18
  Permalink

  https://www.independent.co.uk/news/world/europe/what-turned-anders-breivik-into-norways-worst-nightmare-2327214.html

  Her tok Breivik taxi til Utøya og kassen er igjen nevnt..

  He then hailed a silver-coloured taxi which drove him, by now dressed in a stolen police uniform, and his assortment of weapons to Utoya island where 600 adolescent members of the Norwegian Labour party were enjoying a summer camp for the nation’s «most promising future politicians».

  The taxi driver recalled this week: «There was nothing suspicious about him at all. He seemed just like any easy-going cop. He told me he was just going to check the security on the island because of the bomb blast in Oslo that we were hearing about on the car radio.»

  The taxi driver hailed the Utoya island ferry boat to come and pick Breivik up. The ferryman willingly obliged. Breivik, with an automatic rifle slung over his arm in a case, was also carrying a large black plastic suitcase full of his other weapons. The ferryman remembers lugging the case up the jetty. «I was a bit surprised how heavy it was,» he said in an interview yesterday. Once off the jetty, Breivik unpacked his weapons and like a murderous Pied Piper, began summoning the band of happy campers to come towards him. «I have come to protect you,» he insisted as he opened fire.

 • 6. april 2018 at 10:35
  Permalink

  Takk for den lenka og sitatene. Denne artikkelen har jeg ikke sett før nå, og enten er dette snakk om sjokkerende dårlig journalistisk arbeide, eller så må det være bevisst desinformasjon. Denne må jeg få tygge på ei stund før jeg finner mer å nevne. Om det er nødvendig, da, for på mange måter taler artikkelen for seg selv, og vi ser ut til å være vitne til et bevisst kaos.

 • 6. april 2018 at 20:15
  Permalink

  Hvor fikk du tak i fergeloggen? Kunne vært interresant å fått loggen fra dagen før også..

  Har ett forslag til deg. Vi to burde seriøst tatt en kaffi, og laget en slagplan for å grave i dette, og da mener jeg grave, for å avsløre faenskapet. Jeg vet du har gjort en formidabel innsats, men jeg er som deg; Liker bare ikke bli løyet til..

 • 6. april 2018 at 21:30
  Permalink

  Hvor fikk du tak i fergeloggen?

  Det var en leser som sendte meg en stor bildefil fra et fotografi han tok på 22. juli-senteret i Oslo der loggen er en del av utstillingen.

  Kunne vært interesant å fått loggen fra dagen før også.

  Enig. Det ville også vært viktig å få en bekreftelse på hvilke AUFere som var ansvarlige for loggen den 22. juli. Det er flere forskjellige som har skrevet, og så burde vi kjørt et par programmer for å sjekke om det er noe som ikke hører hjemme der.

  Vi to burde seriøst tatt en kaffi, og laget en slagplan for å grave i dette, og da mener jeg grave, for å avsløre faenskapet. Jeg vet du har gjort en formidabel innsats, men jeg er som deg; Liker bare ikke bli løyet til.

  Takk som byr, og jeg har tatt et par kopper og spedd på med et par-tre pils med andre tidligere. Slikt fører som regel til ny kunnskap, og ofte videre til enda flere bekjente, kanskje insidere i viktige posisjoner, men det er et digert problem med alt dette, og det er at Norge som såkalt rettssamfunn og demokrati ikke vil overleve en 22. juli-avsløring. Det innebærer at hver gang man kommer nærme toppene, smuldrer all vilje til videre etterforskning og erstattes av fokus den andre veien. Sannheten, eller «sannheten», er såvidt jeg kan forstå allerede avslørt her på bloggen. Bit for bit mellom akkurat nok støy (håper jeg) til at jeg i det hele tatt kan fortsette å by meg selv på kaffe hver morgen. Dette er ganske enkelt, faktisk. For å ta et ekstremt eksempel: Tror noen at de som sto bak var unger i barnehager? Selvfølgelig ikke, det forstår alle. Derfra er det bare å ta det videre. Hvem hadde midler og makt? Det er ikke særlig mange, er det vel? Når det gjelder de som støtter kreftene bak, altså de som ikke sto for selve planleggingen og gjennomføringen av 22. juli-terroren, er de også mange og mektige. Noen av dem har til og med startet en nettside.

 • 16. april 2018 at 12:17
  Permalink

  Når det gjelder spørsmålet om når Bislet-bilen forlot Utøya, har jeg ennå ingen svar, men den var der fortsatt dagen etter, eller to døgn etter terroren. Her fra en Youtubevideo:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Optionally add an image (JPEG only)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: