Anders Behring Breiviks mange ansikter

Alternativ tittel: Mannen med de mange neser

Dette med de forskjellige ansiktene til Anders Behring Breivik er noe som har naget meg fra den dagen De presstituerte begynte å publisere bilder av ham. Det er noe jeg hele tiden har stusset over, men ikke helt greid å gripe fatt i og sette ord på. Hvem er denne Anders Behring Breivik? Hvordan så han ut før 22. juli 2001? Hvordan så han ut da han ble arrestert på Utøya? Hvordan så han ut da han på samme øy ble avhørt rett etter arrestasjonen? Hvordan så han ut under rettssaken som startet i Oslo tingrett den 16. april 2012?

ABBs falske politilegitimasjon

ABB

På det første bildet (venstre) ser vi ABB slik han så ut mens han fortsatt må ha vært på planleggingsstadiet. Det er i det minste likt det fotografiet han selv valgte sette inn på sitt falske politi-identitetskort (høyre).ABB falskt politi-identitetskort Det en kan og bør undres over er hvorfor en person som planlegger tidenes mest forferdelige forbrytelse, ikke velger å benytte et bilde på det falske identitetskortet som i det minste ligner på ham selv, slik han plutselig så ut den dagen han begikk forbrytelsen. Det falske identitetskortet var helt tydelig en viktig del av planleggingen og noe han brukte tid og flid på å lage. Forbryteren ønsker selvfølgelig da at det ansiktet han bærer over skjortesnippen og bildet på identitetskortet skal ligne hverandre så mye at den falske legitimasjonen kan brukes til det han har planlagt at det skal brukes til, å lure mennesker til å tro at, joda, politimannen det er meg. En mann som klarer planlegge slike grusomheter som utspant seg den 22. juli 2011 så detaljert og nøye som ABB etter sigende gjorde, ville tvilsomt begått en slik tabbe. Se på de to bildene over, og forklar deretter hvordan en ung mann som så slik ut, plutselig endte opp som bildet under.

ABB da han ble arrestert på Utøya

Bildet over ble tatt av en av polititjenestemennene rett etter at ABB overga seg på Utøya. Kort tid etter ble han avhørt i et av husene på Utøya, muligens hovedhuset, og da tok politiet flere bilder av ham. Legg merke til at både politimerket på venstre skulder/overarm på bildet over har forandret seg i tråd med genseren han hadde på seg. Sistnevnte har forandret farge, noe som kan skyldes elendig kvalitet på kameraene politiet brukte. Det kan imidlertid ikke forklare at logoen på brystet ikke fantes på bildet over, men er godt synlig på dette bildet:

ABB i første avhør på Utøya

På rygglenet på stolen henger noe som ser ut som ei jakke, og det er mulig at mannen på bildet tok av seg den før han satt seg ned. Da må politiet i så fall ha fjernet håndjernene på den arresterte først, og det virker være en usedvanlig snill gest overfor en som politiet på det tidspunktet må ha vært fullstendig klar over nettopp hadde slaktet ned uskyldige barn. Verken trikoten ABB har på seg på forrige bilde, eller jakka som henger på rygglenet på stolen han sitter i, ligner på trikoten/genseren han har på seg på bildet da han ble arrestert.

På et av de bildene ABB selv la ut i sitt manifest, poserte han i en skinntett overdel som den på bildet over.Breivik poserer med ruger-rifla Både på brystet og på armene er det en tekst, og så vidt jeg klarer se står det SKINS. Dette blir i realiteten bekreftet når man går til produsenten:

http://www.skins.net/uk/

Hvorfor hadde ikke ABB på seg denne skinntrange overdelen på bildet da han overga seg til politiet? Var det Anders Behring Breivik på Utøya den 22. juli 2011 vi ser bilde av på det fotografiet? Politiet publiserte to fotografier fra avhørssituasjonen på Utøya, og også det andre bekrefter klesmerket.ABB avhør utøya På bildet der ABB posererer, skiller drakten seg ut fra den under avhøret både når det gjelder farge og mønstre/logoer. Han hadde derfor flere overdeler fra denne produsenten, men ingen av de to med logoer ligner på den tettsittende saken han har på seg under arrestasjonen. Skiftet han klær fra arrestasjonen til avhøret? Jeg beklager at dette blir mange spørsmål, og at de mest er basert på spekulasjoner. Vi ser imidlertid det vi ser, og noe er galt med disse draktene/bildene. Kan forklaringen være elendig fotokvalitet? For å svare på det spørsmålet, så ja, kvaliteten på fotografiene er elendig, sannsynligvis er de tatt med en mobiltelefon, men kan det være hele forklaringen på at draktene ser så forskjellige ut?

En liten gutt blir en større gutt, for deretter å bli ung mann, og godt voksen

Vi forandrer oss alle ettersom tiden går. Anders Behring Breivik forandret seg så mye at man tydeligvis følte at det måtte forklares. I følge VG skyldtes det forfengelighet. ABB gjennomførte en såkalt nose job.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorangrepet-22-juli-anders-behring-breivik/breivik-angrer-paa-plastisk-operasjon/a/10024039/

– Da jeg var 20 år gjorde jeg en «nose job», innrømmet han i et av møtene med de sakkyndige på Ila fengsel.

Årsaken til at han valgte å betale for plastisk kirurgi skal ifølge Breivik ha vært at han synes nesen var «krokete».

– Jeg tok bort brusk. I ettertid har jeg sett på det som dumt. Jeg hadde en flott nordisk nese, mens den jeg har nå ikke er original, har Anders Behring Breivik sagt.

En plastisk operasjon for å fjerne brusk og nesens krokete form. Da han var 20 år gammel holdt han ikke ut denne krokete nesen lenger, og la seg under kniven, til tross for at han hadde en flott,, nordisk nese, hva han nå mener med denne definisjonen. Vi kan ikke gjøre særlig annet enn å studere de få fotografiene av Anders Behring Breivik som ligger offentlig tilgjengelig. Kanskje dere får øye på noe jeg selv har oversett?

ABB som guttABB klassebilde
ABB som litenABB med walkman i tenårene
Abb som tenåring rettet bildeABBABB i uniform
ABB da han ble arrestert på Utøya
ABB i første avhør på Utøya
ABB rettssaken

Det er verdt å merke seg at på flere av fotografiene kommer det tydelig fram at ABBs venstre øye sitter plassert lavere enn det høyre. På mange av de bildene virker han å bevisst ha forsøkt kompensere for dette ved å skakke hodet mot høyre, slik at øynene kommer mer på linje.

Under tittelen Her er løgnene til Anders Behring Breivik la Dagbladet ut et bilde av ABB:

ABBs løgner fra Dagbladet

Feriebildet fra Hawaii(?) viser en annen ABB, og mannen/gutten har så mange ansikter at jeg blir forvirret. Enkelte fysiologiske særtrekk kan allikevel ikke bortforklares på enkel måte.ABB på ferie Det er mengder av likheter som forteller at det er samme person. Det kan godt hende at jeg er den eneste som stusser over alt dette her, og det er derfor jeg ber dere studere disse bildene, slik at jeg kan legge denne delen av saken bak meg og konsentrere meg om viktigere detaljer om 22. juli-saken. Det er allikevel viktig å huske dette med bildene innledningsvis, de av ABB da han blir arrestert, og kort tid etter avhørt for første gang. Det er her han har forskjellige klær på seg, og angående det med det første avhøret, minner jeg om denne saken, og denne gang har jeg skrevet av litt av det som blir sagt i nyhetssendingen på P4:

http://www.p4.no/story.aspx?id=567960

Tyveriet av det som blir beskrevet som et av de første og viktigste avhørene av Breivik, ble stjålet fra et låst kontor i politihusets 6. etasje, mener spesialenheten for politisaker. Enheten mistenker derfor folk i politiets egne rekker, skriver Dagsavisen. Breiviks forsvarere har først nå fått vite at det 42 sider lange avhøret av deres klient, ble sporløst borte i 2011, og de reagerer nå sterkt.

Kan dette avhøret ikke bare være et av de første, men det aller første, det som foregikk på Utøya rett etter arrestasjonen? Da ABB ikke hadde på seg klærne til ABB? Når Anders Behring Breivik hadde en forsvarer som aldri forsvarte ham, politiet stjeler avhør fra politiet, mediene er hva mediene er, og hele 22. juli-saken stinker alt annet enn av svovel etter en ANFO-detonasjon, må slike spekulasjoner være legitime. Det er det eneste vi har å forholde oss til for å forsøke forstå hva som skjedde den forferdelige dagen i 2011. Vi må samle de opplysningene som finnes, og deretter evaluere dem og forsøke sette det hele i sammenheng. Noen hypoteser forkastes, mens andre er verdt å sjekke nærmere.

Vi tar en enda nøyere titt på klærne Breivik hadde på seg på Utøya

Retten fikk se bilder av utstyret Breivik hadde med seg og på seg på Utøya, og disse ble presentert av NRK:

http://www.nrk.no/227/artikler/fikk-se-politiets-utoya-bilder-1.8115516

Politiets bilder av Breiviks utstyr 1Politiets bilder av Breiviks utstyr 2

Vi sammenligner enda en gang med bildene politiet tok av ABB på Utøya:

Breivik blir pågrepetBreivik blir avhørt

ABB i første avhør på Utøya

Politiets-bilder-av-Breiviks-utstyr-3.jpg

På det første bildet finnes ingen logo fra klesprodusenten. Forsøkte de fjerne den ved hjelp av fotobehandling for å verne produsenten? Hvorfor det, i så fall? Han skjøt med pistol fra Glock og rifle fra Ruger, og dette er aldri forsøkt sensurert. På bilde nummer to er logoen/teksten delvis usynlig, mens på begge deler er fullt synlig på det siste bildet. Denne logoen og teksten er ikke-eksisterende på bildene politiet ga retten. Ser dere øverst på brystet på det bildet, finnes ingen ting, muligens med unntak av noen mørkere pixler som kan skyldes at de har fjernet det som sto der. Så er det politilappen på Breiviks venstre skulder på bildet over. Det er lysere i kantene, og har en dobbelt-kant på høyre side.

Det må nevnes igjen at bildene er av lav kvalitet, og at dette kan påvirke og utgjøre forskjellen. Det kan også være dette som fører til at det høyre av de to små bildene virker å vise at politimerket er klistre på med blank tape. Det er mer enn dette som er verdt å merke seg. Det neste bildet er fra NRKs helikopter som uforvarende filmet ABB, eller tilsynelatende ham, på Utøya mens drapene på barn og ungdom var i full gang. Ta en titt på bildet av dukken politiet kledde opp for å vise retten klærne og utstyret ABB hadde på seg da han var på Utøya. En litt veik utgave av refleksbånd rundt leggene var eneste form for refleks. Dette er altså ikke noe jeg påstår, det er det politiet selv påstår, og la fram for retten i Oslo i 2012. Vi må ta en titt på de to bildene for å sammenligne. Det som dukker opp er én ABB med en drakt med lignende farge som han har på seg da han blir pågrepet, og bak er både bukse og jakke fulle av refleksbånd, hvorpå dette blir avløst av ABB nummer to, politiets dukke som de har kledd opp med de klærne han hadde på seg på det første bildet. Dette er jo helt surrealistisk.

 

 

Lappen-2.jpgLappen-1.jpg

NRKs helikopterbilder av Anders Behring Breivik på UtøyaPolitiets bilder av Breiviks utstyr 2Politiets bilder av Breiviks utstyr 1

Påstår de at han hadde med seg en hel kleskolleksjon da han begikk ugjerningene på øya? Når var det han skiftet? Hvorfor har ikke politiet lagt fram bilder av resten av klærne ABB hadde med seg denne skjebnesvangre dagen i 2011? Her er to større bilder.

Bilde av ABB på Utøya med mange refleksbånd på uniformenRefleksløs unntatt leggene

Mange dårlige fotografier, og muligens mange dårlige tanker om hva de viser oss. Jeg har en del års erfaring i å studere fotografier, men denne saken forvirrer meg.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

13 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Amatør1
9. august 2015 15:49

Godt observert, det er forvirrende.

Jeg gør meg et par tanker. For det første har det lenge ligget i min underbevissthet at bildene av Breivik etter arrestasjonen, innendørs på Utøya viser en person med tilsynelatende magrere ansiktstrekk enn det vi er kjent med fra rettsaken et snaut år seinere. Man får også en følelse av at arrestasjonsbildet utendørs viser en person med rundere ansiktstrekk enn de to innendørsbildene, presumptivt like etterpå. Det at du nevner dette gjør at jeg tenker på dette igjen, uten å kunne konkludere sikkert. Jeg har aldri sett fyren i virkeligheten, og bildematerialet er av svært dårlig kvalitet. Jeg har også inngående erfaring med bildebehandling.

En annen pussighet er at det er et tilsynelatende avvik mellom de to innendørsbildene. På det ene bildet med den røde stolen i bakgrunnen er logoen og teksten SKINS klart synlig øverst på brystet. På det andre bildet, tatt forfra, har det skjedd noe rart med logoen og teksten, logoen ser ut som den er delt i to deler, eller noe dekker logoen/teksten. men det er uklart hva det skulle være. Det er ikke snorene til ID-kortet, for de er synlige på begge bildene. Alle bildene er av bemerkelsesverdig dårlig kvalitet.

Det er veldig pussig dette med fargen på trikoten og mangel på bryst-logo på arrestasjonsbildet. Fargen kan kanskje forklares ved at arrestasjonsbildet er tatt i dagslys mens innebildet er tatt i lys fra glødelampe. Da blir fargebalansen lett svært forskjellig, i særdeleshet under dårlige lysforhold. Glødelampe gir mye mer rødt. Men dette er åpenbart et betydelig tankekors uansett.

Legg også merke til bilde nummer 36 i NRK-serien. Der er SKINS-logoen/teksten på brystet synlig, men er plutselig svart/blå, mørkere enn stoffet rundt, og ikke hvit som på armene eller på innendørsbildet av Breivik etter arrestasjonen. Hvordan henger dette sammen?

Amatør1
10. august 2015 20:10

Jeg tror jeg vil overlate til friske øyne å vurdere dette med ansiktsform, venstre øye osv. Det kan være viktige ting, men dette ønsker jeg i tilfelle å høre flere meninger om. Det er sikkert noen som leser dette som kan komme med fornuftige betraktninger i den ene eller den andre retningen.

Logo/SKINS-sammenligningen jeg pekte på og som du har illustrert med bilder er for meg et sterkt signal om at det er noe i historien vi ikke har hørt. Jeg er villig til å la meg overbevise at det er snakk om lyssetting, men inntil jeg ser en konkret og overbevisende presentasjon som viser det, holder jeg det for mer sannsynlig at det som er vist fra arrestasjonen (innendørs) ikke er det samme plagget som i NRK sitt bilde nummer 36.

Brandulph Christophersen
19. oktober 2015 02:15

Ja, Jostemikk, dette er jo meget spennende observasjoner og lesing! (Jeg henger ‘litt etter’ her pga lite nettilgang i løpet av sommeren) Jeg har vært inne på nettet og hentet fram en rekke ‘en face’ bilder av Breivik, som jeg har lagt in 90 grader kors linjer på. Og, det er ingen tvil om at den markante asymmetrien som kommer fram på bilder fra ungdommen er forsvunnet i voksen alder!

Men, å utbedre en slik skjevhet med en plastisk operasjon grenser vel til et under? Således synes det faktisk som om vi står overfor to forskjellige personer.
Jeg ser jo at du har skrevet meget om Utøya saken, som jeg vil ta for meg etter hvert.

Imidlertid tyder vel mangt og meget dit hen at ‘Utøya’ ikke var en enmanns operasjon

Sett i lys av hva som er i ferd med å skje i Europa med en, etter min oppfattning, sentralt organisert og ‘velsmurt’ migrasjon fra ‘Syria’, så vil vel muligens Breivik også etter hvert stå fram som en visjonær og handlingens mann, vil jeg tro… dersom vi fjerner statens enerett på bruk av vold.

Jeg leste i kveld hva Breivik sier innledningsvis under rettsforhandlingen, og hva han sier gir grunn til mer enn ettertanke, nå som vi også har Libya i friskt minne. (https://sites.google.com/site/breivikreport/documents/anders-breivik-court-statement-2012-04-17)

2Q11
2Q11
20. oktober 2015 23:56

Regi, regi og regi. Planlagt med magi. Ingen vil tro på det? Her er noen imaginære tanker om tema. Bør ses på med en blanding av velvilje og motvilje.
Overtolkning forekommer ja. Men det er på tide å parkere ABB der han hører hjemme i UK-GB og i forhold til tidligere vist RoyalUK227.jpg: http://postimg.org/image/75g2ceua5/

parkerTomBowles
http://postimg.org/image/urreci8nh/
ABBowle
http://postimg.org/image/t36u9hhkz/
templABBowles227
http://postimg.org/image/3q0hqhpjn/

stand in Utøya?
Cumberabbendedict
http://postimg.org/image/w3mrn7i13/

Ringo
Ringo
26. mai 2016 17:54

At Breivik ser yngre ut på id kortet enn då han vart pågripen er kanskje ikkje så rart. Det er heilt vanlig, kanskje det normale at folk ser yngre ut på id enn det Dei gjer pr dags dato.

Ellers enig. Og vær så snill Jostemikk, fortsett som du gjer. Det er takka være deg og andre gravarar Eg har fått augene opp for kva som går for seg.

Harald Tveita
Harald Tveita
28. desember 2016 13:50

Om man ser på ungdomsbilder av Breivik, når han er ca 16 – 25 år, har han midtskill. På bilder og videoer fra den første rettssaken ligger hårskillet lengre mot venstre. Her har han ikke midtskill. Hvordan er det mulig? Eller tar jeg feil? Hvis ikke, er dette samme person? Kan andre ta en kikk på dette?

Harald Tveita
Harald Tveita
28. desember 2016 15:52

Jo fordi jeg har hatt midtskill hele livet. Jeg kan ikke legge hårskillet en annen vei. Selvfølgelig kan man endre hårsveis, men ikke hårskillet. Det står fast.