De manglende tomhylsene på Utøya

I fire år har jeg klart å overse dette med påtalemyndighetens påstand om antall skudd i levende og døde ofre sett opp mot antall tompatroner (tomhylser) som ble funnet på Utøya. Jeg reagerte ikke før jeg ble fortalt om dette uforklarlige avviket nå i vinter.

Arbeidet med å lese om de enkelte ungdommenes skuddskader var lite trivelig. Antall skudd og hvor de ble truffet, står for hvert offers vedkommende, døde og overlevende, i tiltalebeslutningen. Den kan leses her:

https://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Tiltalebeslutning_mot_Anders_Behring_Breivik.djvu

Jeg har gitt de forskjellige ofrene samme nummer som i tiltalebeslutningen. I noen få tilfeller står det “truffet av flere skudd”, altså ikke spesifisert, kun at de ble truffet av flere kuler. Her har jeg satt antall treff til tre. To av dødsofrene døde av andre årsaker, og dette er kommentert.

Antall skudd på Utøya

Her fra vitneforklaringene i rettssaken:

http://www.nettavisen.no/nyheter/3388886.html

Dette fant politiet på Utøya

Politiet fant 189 patronhylser på Utøya. 189 hylser ble funnet på Utøya – 92 fra pistolen og 97 fra rifla. Politiet vet at det ble avfyrt flere skudd, men at en rekke hylser ble kastet i vannet og ikke er funnet. Politioverbetjent Morten Støen i Kripos har beregnet at Breivik avfyrte 121 pistolskudd og 176 rifleskudd – altså totalt 297 skudd.

Først vil jeg nevne dette med tomhylser kastet i vannet. Jeg antar at Støen i Kripos snakker om at våpnene kastet tomhylser ut i vannet da skytteren befant seg i strandsonen, ikke at skytteren selv plukket opp tomhylsene og kastet dem ut i Tyrifjorden. Det var politiets etterforskeres oppgave å finne disse tomhylsene, og politiet har selv vist fram bilder av tjenestemenn og –kvinner liggende over båtriper med vannkikkert, vadende langs land på grunt vann, og dykkere som så etter mulige omkomne og må vi anta, tekniske bevis. Tomhylsene burde ha blitt funnet, om de lå på land eller under vann.

På Wikipedia bekreftes det om Kripos’ estimerte antall skudd:

https://no.wikipedia.org/wiki/Massedrapene_p%C3%A5_Ut%C3%B8ya#Skytingen

Ut fra gjenværende ammunisjon er det estimert at det totalt ble løsnet 297 skudd. 121 med pistolen og 176 med rifla.

Det ble skutt mot både båter og svømmende ungdom – noen skudd traff, andre bommet

Det ble i tillegg skutt i vegger og møblement på og i bygningsmassen på Utøya. Vi vet derfor utfra politiets egne utsagn og framlagte fotodokumentasjon at mange skudd ble avfyrt uten å drepe eller skade mennesker. Det er samme hvordan man ser på disse regnestykkene, de går ikke opp. Noe er galt.

Det estimerte antall skudd avfyrt

Det er 297 skudd. Antall registrerte skudd som traff ofrene er 244. Dette betyr at Anders Behring Breivik, en fullstendig uerfaren og utrent skytter, kun bommet med 53 skudd. Mange disse er registrert som nevnt over, og vitner i båtene har fortalt at de måtte huke seg ned da de ble skutt på. Den lille båten til AUF på Utøya ble brukt av flyktende ungdommer, og denne ble skutt på så mange ganger da de rodde/kjørte vekk fra Utøya at den sank da de kom til fastlandet. Ingen ombord ble truffet.

Politiets forklaring om dette skarpskytter-esset

Tomhylser og kuler fra Breiviks våpen

Anders Behring Breivik er omtalt som en person fullstendig uten praktiske egenskaper av sin onkel, som raskt ga opp å øvelseskjøre med ham. Han har aldri vært skytter eller jeger, og dette erkjenner politiet. Hvordan kunne mannen da være så ufattelig treffsikker den dagen? Ifølge politiet fordi han hadde sittet flere år og spilt voldelige spill på Play Station. Skjønner dere? De har ingen ting. Ikke en eneste logisk eller fornuftig forklaring. Kun påstander. De tekniske bevisene de forsøker presentere etter beste evne, bekrefter ikke deres konklusjoner, de svekker dem.

Den eneste fornuftige konklusjonen vi kan trekke av disse opplysningene er at det enten har blitt oppgitt for mange ofre, for få skudd, eventuelt begge deler. Det er oppsiktsvekkende at det i en sak av så gigantiske proporsjoner ikke skal være mulig for påtalemyndigheten å få til en eneste ting slik at vi kan slå oss til ro med at de har gjort en god jobb og funnet alle de viktige svarene om hva som skjedde den 22. juli 2011. Var de ikke oppgaven voksne? Fikk de for få ressurser å sette inn i etterforskningen? Var saken så prestisjefull at alle de dyktigste etterforskerne ble tilsidesatt, slik at mennesker med politiske ambisjoner slapp til? Spørsmålene må jo stilles, og det er flere. Har politiet rotet seg så til de grader inn i en endeløs rekke løgner at dette er årsaken til at det etter hvert ble umulig å holde seg unna en nesten like lang rekke selvmotsigelser? Det finnes selvsagt en annen mulighet, og det vil være til det beste for de etterlatte og direkte impliserte at den er korrekt. Jeg kan være så dum at jeg ser brister i logikk og faktapåstander der ingen slike finnes. Har jeg helt eller delvis rett, kan vi ikke stole på myndighetene i det landet vi bor, og betydningen av dette er fæl å tenke på.

22 thoughts on “De manglende tomhylsene på Utøya

 • 27. desember 2015 at 23:29
  Permalink

  Om man virkelig skal være helt åpen, fins det en tredje mulighet. Noen som husker boken til Jeremy Hoff som alle riksmedier advarte godtfolk å lese? ( http://www.dagen.no/dagensdebatt/lederartikkel/leder/22.-juli-ekstremismen-239461 )

  Her kan man lese begynnelsen av boken gratis:
  http://www.22juliprofetien.com/wp-content/uploads/2015/05/Boken_22juliProfetien_første2kapitler.pdf

  Kapittel 1 : «Dagen da alt gikk galt» gir en kort oppsummering av den offisielle kosher-historien om handlingsforløpet den skjebnesvangre datoen. Men selv denne kosher-utgaven av 22/7 virker så usannsynelig at man, om man virkelig legger til grunn at politivesenet her i landet har en samlet IQ under mitt eget skonummer, må ende opp med en metafysisk forklaring på den underliggende årsaken.

  …Hvis man da ikke ender opp med den eneste konklusjonen som naturlovene og vår fysiske virkelighet gir muligheter til: Handlingen er kaldt og kynisk utført av bakmenn og kvinner som har sittet med muligheten til å sette i gang et slikt scenario. Her har dessverre bare Breivik (som var ruset den aktuelle dagen) bare vært en bonde på sjakkbrettet.

  Og hvorfor har vi til nå ikke sett noen bilder av Breivik i alle disse årene??? Hvem skriver alle disse brevene fra cella til «Norges farligste fange»? Fra å være jødeelsker er ham nå visst blitt nazist, og imorgen muhammedaner?

  Vi blir rett og slett holdt for narr av disse politiske kommisærene innenfor vårt «eget» embetsverk. Skal man bare spille dum og la disse psykopatene få herje på til de iverksetter sin neste «terroraksjon» som tilfeldigvis bare tjener deres sak mot folket?

  22/7 Cui bono?

 • 27. desember 2015 at 23:34
  Permalink

  Takk for innlegg som får en til å tenke, Knut. Og ja, jeg har ofte vært inne på det samme, men finner ingen annen måte å avdekke hendelsene den 22. juli 2011 enn den jeg har begynt på, så får vi konkludere mer bastant når vi nærmer oss veiens ende.

 • 27. desember 2015 at 23:47
  Permalink

  Knut skrev:

  Skal man bare spille dum og la disse psykopatene få herje på til de iverksetter sin neste «terroraksjon» som tilfeldigvis bare tjener deres sak mot folket?

  22/7 Cui bono?

  Hvem som tjener på 22. juli-hendelsene? Eierne til Lamestream Media/De presstituerte. Bankene og rettsvesenet. Alle såkalte sosialister, egentlig totalitære bolsjeviker, kommunister og sionister. Alle som har feminisert det norske samfunnet de siste tiårene. Israel, som med sine sionistiske bakmenn gjør alt de kan for å svekke Europa og den gamle kulturen. Alle som ønsker tommeskruene strammet ytterligere til på alle som ytrer ønske om muligheten til den frie tanke og det frie ord. Det var smart av dem å benytte en ensom høyreekstrem ulv å skremme innbyggerne med. De slo to fluer i en smekk den 22. juli 2011.

 • 27. desember 2015 at 23:57
  Permalink

  Har undersøkt den saken, Sebastian, men har aldri klart å få den bekreftet. Til noe annet er bevist, bør vi ta den med ei klype salt.

 • 28. desember 2015 at 11:12
  Permalink

  Jeg har selv en rifle i samme kaliber (ikke samme produsent). Og husker godt at en kompis av meg prøveskjøt denne på ca 30 meters hold mot en ølboks som omkom momentant under testen. Prøveskytteren la uforvarende hånda si på løpet etter 1. skudd var avfyrt. og kunne fort konkludere med at løpet var glovarmt etter kun dette skuddet.
  Senere satt jeg samme våpenet i benk hos en våpenforhandler, 5 skudd ble skutt på omtrent 40 sekunder. Avviket var da på 100 meter 12,9 centimeter. Dette er ikke nødvendigvis malen for hvor mye presisjonen forandrer seg med progressiv varmegang i våpenet, men det gir en pekepinn.
  I følge det jeg leser i dette innlegget ble det avfyrt 176 skudd fra Rugeren, men også et stort antall fra det andre våpenet. Hele skyteseansen var vel over på ca 91 minutter, og det krever vel ikke så mye omløp for å forstå at Rugeren ville mistet mye av sin påståtte presisjon i løpet av denne tiden.

  Test Ruger Mini 14 Target rifle.

 • 28. desember 2015 at 12:05
  Permalink

  Takk for bidraget om noe av det rent våpentekniske, Crowley. Du har rett i at Ruger M ikke er noe presisjonsvåpen, men det er rimelig driftssikkert, og mange av drapene skjedde nok på kort hold. ABB har også nevnt dette med varmgang, og han sier han skiftet mellom Glocken og Rugeren på grunn av dette. Når det gjelder pistolen, en Glock 9 mm, så har jeg selv skutt mer enn tusen skudd på noen timer en ettermiddag med forsvarets utgave. Den virker nærmest ubegripelig driftssikker, selv om den minner mest om en plastikk leketøyspistol første gang du får den i hånden. Den feilladet ikke en eneste gang.

  De eneste vitnemålene om at ABB skjøt på langt hold, har alle kommet i forbindelse med de som rømte fra øya, enten ved å legge på svøm, eller å dra med båt/bli plukket opp av båt. Husker ikke sikkert i farta, men mener lettbåten på Utøya ble kalt «Reiulf». Den ble visstnok truffet av så mange skudd at den sank da ungdommene kom i land. Dette er vel verdt å ta i betraktning når det gjelder hvor mange skudd som ble avfyrt den dagen, sett opp mot antall treff på ofrene. Vi snakker om en eksepsjonelt god skytter, hvilket ABB umulig kan ha vært utfra det vi vet om ham.

 • 28. desember 2015 at 13:20
  Permalink

  Finnes det noen oversikt over hva slags, og hvor store skader ofrene hadde etter skytingen? Kaliber 223 har stort sett jaktammunisjon som flytter seg mellom 980 og 1390 mps, dette lager etter erfaring på jakt meget store skader og avrivninger. En rev kan være «eksplodert» på 130 meters hold med kaliber 223 ladet med 45 grains jaktammunisjon. Mens på kortere hold (25 til 50 meter) har jeg rene gjennomskytinger på rev uten at ammunisjonen har ekspandert.

 • 28. desember 2015 at 16:00
  Permalink

  Det er riktig, Lars, og et viktig poeng. Mange av kulene i 223-ammunisjonen var kuler beregnet på jakt. Disse er konstruert for å ekspandere raskt for å ødelegge så mye vev som mulig. Mange laget en stor sak av dette, og påsto rimelig hardnakket at dette var «spesialammunisjon» som ikke var å få tak i over disk i Norge, men dette er helt feil. Standard jaktammunisjon får man kjøpt nettopp over disk, og kaliberet er et ganske vanlig kaliber. Det mest interessante er muligens at begge ABBs våpen hadde samme kaliber som Forsvarets håndvåpen og geværer.

  Båten “Reiulf”

  Det er denne båten jeg har nevnt, og som ble brukt av ungdommer til å komme seg vekk fra Utøya da skytingen begynte. Hvor mange skudd den ble truffet av vet jeg ikke, men vi må anta at mange av skuddene etter båten bommet. Som nevnt i hovedinnlegget, ting henger ikke på greip med tanke på antall skudd og antall tomhylser.

  http://www.ringblad.no/nyheter/reiulf-ble-redningen-for-12/s/1-97-5690243


  FRAKTET JENS OVER: Jens Stoltenberg er blant dem som har tatt «Reiulf» til Utøya. (Foto: Arne Ove Bergo)

  «Reiulf» ble redningen for 12

  Båten «Reiulf», som i flere tiår er blitt brukt til å frakte AUFere til og fra Utøya, sank 22. juli. Men den reddet også mange unge liv.

  Mens kulene fløy rundt dem 22. juli, klarte en gruppe ungdommer å komme seg i båten «Reiulf» som lå ved Utøya. De tok årene fatt, og totalt 12 personer skal ha søkt tilflukt i båten, melder Adresseavisen, som også forteller at de 12 unge personene måtte ligge lavt for ikke å bli skutt. Alle de 12 skal ha berget livet. Båten sank etter hendelsen, og ifølge vitner skal den ha hatt mange kulehull.

  Det er ikke mulig at denne båten ble skutt i senk av rifla eller pistolen ABB benyttet. Nå står det forsåvidt ikke direkte at den sank på grunn av skuddene, men det er liksom underforstått. Hvorfor skulle den ellers synke?

 • 28. desember 2015 at 16:17
  Permalink

  Hehe… Hvor mange kuler fra en kaliber 223 må til under vannlinja til båten for å senke den? Har noen en lignende båt stiller jeg rifla og jaktammunisjon til disposisjon for testing av av dette. Ved skyting mot 6 mm kryssfinerplate fra 100 meter, med jaktammunisjon ble hullet etter kula i gjennomsnitt 5 mm store. Kulene ekspanderte ikke ved anslag grunnet høy hastighet.

 • 29. desember 2015 at 00:21
  Permalink

  Det er bra Jostemikk at du markerer at julefreden er over for de ansvarlige bak lureriet.
  Min oppfatning er rett og slett at vi ikke kan stole på noe(n) som helst i media om disse tema.
  Jeg tør ut fra min etterforskning påstå at det er god grunn til å tvile på alle vitneutsagn fra Utøya også.
  I regjeringskvartalet har Jostemikk sine innlegg klart vist at flere vitneforklaringer etter smellet der, ikke er troverdige. Det kan virke respektløst å hevde dette, men jeg tar det fulle ansvar alene når jeg spør om tallet på drepte på Utøya er like feil som antall skudd og tomhylser.
  At det foreligger en konspirasjon er sikkert. Men er følgende regissert for såkalte konspirasjonsteorier, og forsøk på balanse mellom troende konspirasjonste(oreti)(n)kere? Ønske om jevn polarisering mellom øst- og vestmakt mistanker i forhold til skyld (Putin vs mossad-CIA). Sannheten er at de er sammen om det? (Globalistene styrer i «alle» land):
  «Statsminister Jens Stoltenberg hadde 20. juli ein samtale med Russlands statsminister Vladimir Putin.»
  http:___//www.regjeringen.no/nb/dep/smk/aktuelt/nyheter/2011/stoltenberg-diskuterte-utvikling-med-put.html?id=651742

  -Mange norske fotografer er frustrerte over at de ikke fikk dokumentert Utøya-tragediens sanne ansikt:
  Mangler bilder fra 22. juli
  Det finnes bare et fåtall bilder som dokumenterer det som skjedde på Utøya. Norske fotografer tok ingen av dem.
  http___://www.klassekampen.no/article/20150722/ARTICLE/150729962

  Jeg mener det er grunner til å tvile på rettsmedisinere og kirurger i denne saken, som:
  -Sjefskirurg Colin Poole ved Ringerike sykehus, der minst 16 av ofrene fra Utøya ble behandlet for skuddskader. Han hevder at Breivik brukte dum-dum-kuler under massakren.
  – Dette er ikke kuler du får kjøpt over disk i Norge, sier Poole til VG Nett.
  Det var nyhetsbyrået AP som første gang skrev om Pooles uttalelser.
  – Disse kulene mer eller mindre eksploderte inne i kroppen på ofrene. All energien fra kulene ble overført til vevet, sier Poole til AP.
  Overfor VG Nett understreker sjefskirurgen at han brukte et språklig bilde da han snakket med journalisten fra AP.
  Men de indre skadene de var påført var helt forferdelige. Fragmentene er så bitte små at jeg aldri har sett noe lignende, sier Poole til VG Nett.
  – Vi hadde store problemer med å tolke røntgenbildene og CT-bildene fra pasientene. Kulene hadde fragmentert til bittesmå biter som nesten ikke syntes, sier Poole.
  – Effekten inne i kroppen er som tusener av nålestikk, illustrerer han overfor AP.
  Ekspanderende ammunisjon, på norsk også kalt blyspiss- eller hullspissammunisjon, er påbudt ved storviltjakt i Norge, fordi den øker sjansen for at dyret blir drept, ifølge Wikipedia.
  – Dumdum-kuler er en litt gammeldags samlebetegnelse på all ekspanderende ammunisjon. Jeg er selv storviltjeger, og har en del erfaring med ammunisjon, sier Poole.
  http:___//www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorangrepet-22-juli-anders-behring-breivik/lege-breivik-brukte-spesialammunisjon/a/10080715/
  Regissert for konspirasjonsteorier, og rolleinnhaver («Poole») har andre og viktigere roller å ivareta(?):
  http___://www.ringblad.no/nyheter/avdelingsoverlege-colin-poole-er-dod/s/1-97-7175979

  Jeg tror at mye er skuespill styrt for å så stadig nye varianter av teorier. Presidentdrapet i Dallas for over 50 år siden mener jeg er et skoleeksempel på hvordan sannheten er blitt skjult ved hjelp av massiv falsk informasjon som peker i allle retninger, bortsett fra den riktige, nemlig at ingen president ble drept. Anti NWO, spill for galleriet enten det er(var) JFK, michael Jackson eller Putin. Det tror nå jeg. Konspirasjon gir inntektsmuligheter for de som vet. Mye åpenhet og fantasi må til for å forstå hvordan Hollywood og britisk adel kan være dominerende representert i AUF og på «norsktoppen». Tenk infiltrasjon over generasjoner og doble identiteter..
  Fra TV8 Buskerud: Det var flere personer som skjøt på Utøya
  https://www.youtube.com/watch?v=ZLDyCN4oRIY

  Neste fra min side: oppfølging Olssøn(s) og Putin(s)..

 • 29. desember 2015 at 10:03
  Permalink

  Jeg er enig i det meste av det du har skrevet her, 2Q11. Tar med litt av det i et sitat, for det kan jo ha sammenheng med det Sebastian nevnte over.

  «Statsminister Jens Stoltenberg hadde 20. juli ein samtale med Russlands statsminister Vladimir Putin.»
  http:___//www.regjeringen.no/nb/dep/smk/aktuelt/nyheter/2011/stoltenberg-diskuterte-utvikling-med-put.html?id=651742

  Sebastian skrev:

  Hva tror dere om dette: http://www.eutimes.net/2011/07/norway-premier-begged-putin-to-stop-massacre-planned-by-elites/

  Vi får fortsette å grave i dette.

  Det er litt interessant som kirurg Colin Poole nevner også. Det er ikke mange norske kirurger som har arbeidet med skuddskader, men han har tydeligvis gjort dette, siden han sier han aldri har sett lignende kulefragmentering tidligere. Han må da være vant til skuddskader fra militær ammunisjon. Er erfaringen fra feltsykehus i stridssoner?

  Et annet viktig poeng som 2Q11 nevner er dette med at de som står bak, selv lanserer mengder av mer eller mindre plausible hypoteser. Dette minner mye om Vladimir Lenins Den beste måten å kontrollere opposisjonen på er å styre den selv.

 • 29. desember 2015 at 13:00
  Permalink

  Det er nye opplysninger for meg at Stoltenberg snakket med Putin 20. Juli 2011, og at dette ble publistert på regjeringen.no 21. Juli 2011 som påvist. Det kan være relevant.

  Om det lar seg gjøre ville det være mildt sagt svært interessant å få bekreftet/avkreftet påstanden om at Stoltenberg visste noe på forhånd og tok dette opp med daværende statsminister Putin 20. Juli.

 • 5. januar 2016 at 22:11
  Permalink

  Hva med ballistics test av kuler? Aldri hørt det bli nevnt noe om dette noe sted jeg.

 • 5. januar 2016 at 23:34
  Permalink

  Hei Ole. Jeg har ikke sett annet om ballistiske undersøkelser enn løse påstander referert om at «det kunne ikke være mer enn én mann som skjøt på Utøya, for alle tomhylser og all ubrukt ammunisjon passet til Breiviks våpen». Hvor idiotisk en slik uttalelse enn er, kan det jo være at de har gjort slike rettstekniske undersøkelser, men det ville vært av det gode om disse undersøkelsene ble publisert.

 • 6. januar 2016 at 18:07
  Permalink

  Helt klart, Sebastian. Har selv stilt spørsmålet om det er et omreisende terrorsirkus, og går vi flere av de mest kjente hendelsene nærmere etter i sømmene, lukter det Mossad av nesten alt sammen. Dette er ille nok, men personlig synes jeg det er verre at det nødvendigvis må stå norske elementer bak 22. juli-terroren også. Det er ille å bli angrepet fra innsiden.

 • 6. januar 2016 at 22:19
  Permalink

  Ja, jeg tror også noen må innsiden må ha visst noe og bidratt på et eller annet vis. For mye hendelser og tilfeldigheter til at dette ikke kan stemme.

 • 6. februar 2016 at 02:43
  Permalink

  Dum Dum kuler er en frase så det er sagt, ofte brukt i skadedyrbekjempelse, Et knøttlite dyr bør heller ikke lide og hurtigekspanderene kuler er en effektiv løsning derav hullspiss. En halvautomatisk rifle kaster hylser ut og lader om så lenge du har skudd i magasinet og kaster ut hylser i hytt og pine. Skal jeg sette en slags konklusjon måtte det bli en 221 kaliber halvautomatisk rifle med hullspisskuler som lett kommer over 1000 meter i sekundet har blitt brukt på Utøya. Så du trenger ikke være proff for å drepe et menneske med et slikt våpen det er omtrent bare å peke og fyre løs et så stort mål som en en menneskekropp får ikke flytt seg stort når et prosjektil på 1000 m i sekundet kommer.At A.B. Breivik bommet med så mange skudd er nesten usannsynlig, jeg mener du må være en DÅRLIG amatør eller fullstendig kortsluttet i nøtta for å bomme slik.
  Leser en del kommentarer om kjøp av såkalte dum dum kuler over disk det er ikke noe som er direkte ulovlig, det gir muligens bedre presisjon men skal du spise det du har felt så glem det,

 • 6. februar 2016 at 17:47
  Permalink

  Hei Hein. Et halvautomatisk vanlig gass-/rekyldrevet våpen kaster ut tomhylser til siste skudd, hvilket er et hakk etter siste skudd i magasinet, men dette er ingen stor sak, så vi er stort sett enige. Sluttstykket med utdrager/-kaster slenger ikke samme ammunisjonstype i hytt og pine. De slenges ikke engang i hytt og vær. Ligger du på fast standplass og skyter noen serier, vil du finne tomhylsene innenfor et rimelig begrenset område. Riflekaliberet var 223, ikke 221, som utfra det din generelle kunnskap tilsier, nok bare var en skrivefeil. Ja, det er et høyhastighetsvåpen, men hullspissammunisjonen har ikke noe med hastigheten å gjøre. Ammunisjonen var vanlig jaktammunisjon med blyspiss så vidt jeg har fått med meg, selv om en kan undres litt når en ser det fototekniske beviset til politiet.

  Så skrev du:

  At A.B. Breivik bommet med så mange skudd er nesten usannsynlig, jeg mener du må være en DÅRLIG amatør eller fullstendig kortsluttet i nøtta for å bomme slik.

  Jeg er uenig med deg i dette, men takk for kommentaren som viser at du har kunnskap om det du skriver om.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Optionally add an image (JPEG only)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: